Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym usunąć z okien klej po taśmie ?

Recommended Posts

Przed tynkowaniem elewacji okleiłam okna folią , którą przymocowałam do ram taśmą dwustronną . A teraz nie mogę usunąć kleju , który pozostał po odklejeniu tasmy . Pomóżcie, to paskudztwo niczym nie daje się zmyć.

:roll:

zdecydowanie posmaruj ten klej masłem.....poczekaj pare godzin..wiem wiem...ale schodzi

Możesz spróbować (najpierw jak ktoś powyżej radził w mało widocznym miejscu) specjalnym środkiem do okien (jeśli to PCV) o nazwie Kosmofen. Wystepuje w różnych proporcjach, mozna też nim, usuwać małe rysy na oknach. Uwaga dotyczy okien białych. . PCV w okleinie różnie mogą się zachowywać. 8)

zdecydowanie posmaruj ten klej masłem.....poczekaj pare godzin..wiem wiem...ale schodzi

Przypomniało mi się jak w zeszłym tysiącleciu, gdy byłem kilkuletnim

chłopcem, byłem świadkiem nadzwyczajnie zwołanej konferencji

sąsieckiej, a tematem była nowa Syrena 105L pochlapana smołą, właściciel tej super wypasionej fury o mało nie zszedł przed wcześnie z tej ziemi z tego powodu. Propozycje były różne, ale wygrało masło :o

Jakie było zdziwienie niektórych, gdy zobaczyli na własne oczy jak masło rozpuszcza i zmywa tą smołę :o

Jak to się ma do kleju od taśmy nie wiem, ale warto spróbować

• 10 years później...
Czytam te porady i w akcie rozpaczy wszystkie sprawdziłem. Nawet ścignąłem znajomego drukarza by mi odpalił połówkę izopropylenu. ;)Wytrwałość w poszukiwaniach się opłaciła. Z szcunku do wszystkich tych co odciski leczą po wielogodzinnej nierównej walce ;-) podaję receptę jak pozbyć się tego cholerstwa. Wystarczy wacik kosmetyczny dobrze nasączyć rozcieńczalnikiem ftalowo-karbomidowym i przecierać miejsce z klejem, po 2 min. zamieni się on w bezużyteczną gumę którą można usunąć samymi paznokciami. Może pozostać jeszcze resztka kleju - nie dająca się oderwać i wtedy bez wysiłku pocierając wacikiem rozpuści się do końca po kilku przetarciach. Oczywiście jak z każdym rozpuszczalnikiem sprawdzamy w małowidocznym miejscu czy nie wchodzi w reakcję z powierzchnią czyszczoną. Dzień wcześniej proponowanymi sposobami żona w przeciągu 2 godz. wyczyściła 30 cm następnego dnia w ciągu 3 godz. wyczyściłem 15 mb kleju po roletach. Powodzenia ;-)

• 10 months później...