Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalesianie - łatwa kasa?

Goni_Mnie_Peleton

Recommended Posts

Pewien zbieg okolicznosci sprawil , ze wpadlem na pomysl aby "wyciagnac" z UE troche grosza za zalesienie 10 ha gruntow.

Poszperalem w necie i znalazlem kilka informacji.

1/ 0,4 - 10 ha - doplata z UE 150zl/ha/rok przez 20 lat czyli rocznie wychodzi 18 tys PLN

2/ UE przez kilka pierwszych lat wyplaca takze dodatkowe pieniadze na zalozenie i pielegnacje plantacji.

3/ zalesic mozna m in grunty klasy V i VI , w necie znalazlem informcje , ze np w woj. podkarpackim ANR oferuje na przetargach taka ziemie za ok 15-30 tys ( za 10ha oczywiscie)

4/ wsparcie moze uzyskac rolnik , ktory uzyskuje co najmniej 20% dochodow z tytulu prowadzenia gospodarstwa. I to jest dla mnie problem.

Kombinuje jak to "zalatwic". Mam rodzicow emerytow , ktorzy posiadaja kilka ha ziemi , ktora wydzierzawiaja. Pieniadz z tego marny w dodatku nie wiem czy mozna to uznac za dochod z tytulu prowadzenia gospodarstwa. Zastanawiam sie tez nad sadem , z malej powierzchni moze da sie "wykrecic" jakies kilka tys dochodu nie angazujac sie zbytnio w dzialanosc rolnicza.

Ma ktos pomysl jak "przeskoczyc" te 20%? Albo sprowadzcie mnie na ziemie bo sie troche napalilem na te 18tys rocznie. Juz nawet mam plan jak je dobrze zainwetowac :D

Jest tu tez na forum watek entuzjastow opalania owsem. Mnie co prawda raczej uprawa owsa nie pociaga bo to jednak klopot , ale moze warto "pozenic" te pomysly?

4/ wsparcie moze uzyskac rolnik , ktory uzyskuje co najmniej 20% dochodow z tytulu prowadzenia gospodarstwa. I to jest dla mnie problem.

Kombinuje jak to "zalatwic". Mam rodzicow emerytow , ktorzy posiadaja kilka ha ziemi , ktora wydzierzawiaja. Pieniadz z tego marny w dodatku nie wiem czy mozna to uznac za dochod z tytulu prowadzenia gospodarstwa. Zastanawiam sie tez nad sadem , z malej powierzchni moze da sie "wykrecic" jakies kilka tys dochodu nie angazujac sie zbytnio w dzialanosc rolnicza.

Ma ktos pomysl jak "przeskoczyc" te 20%? Albo sprowadzcie mnie na ziemie bo sie troche napalilem na te 18tys rocznie. Juz nawet mam plan jak je dobrze zainwetowac

Nic, tylko kombinowac, nie mozna uczciwie??

Jak i kiedy w tej Polsce bedzie lepiej???

Choinki tez jakis pomysl , ale musialyby byc na dodatkowych ha ( powyzej 10) bo za plantacje choinek UE nie daje doplat.

gabriela ja chce zgodnie z prawem zakombinowac , to nie przestepstwo , a kasa jest z Brukseli wiec Polska na tym nie straci.

W koncu jesli rzad ma problemy aby wykorzystac pomoc UE i nie potrafi zbudowac autostrad to moze zwykli obywatele zrobia to po swojemu i lepiej. Co w tym zlego?

Te 18 tys rocznie chce przeznaczyc na splate kredytu za ktory moglbym kupic mieszkanie. Pare osob znajdzie dzieki temu prace i w budownictwie i w lesnictwie. Same plusy :D Mysl pozytywnie a nie szukaj dziury w calym!

Tez mi ten pomysl chodzi po glowie .

Podlaczam sie wiec pod pytanie .

Ciekawi mnie tez czy moznaby zalesic to choinkami ,a pozniej je sprzedac ?

Choinki to plantacja, nie las. Zalesienie musi być dokonane zgodnie z zasadami sztuki leśnej, tzn. dobór gatunków, więźba, forma zmieszania, udział gatunków biocenotycznych, ekoton, -sporo tego. Istotne jest także pochodzenie sadzonek zgodne z ustawą o nasiennictwie, z właściwego makroregionu nasiennego oraz zdrowotność (paszport). Tak że trzeba spełnić sporo warunków i skompletowć sporą kupkę papierów.

Coś więcej w tym temacie.

Zalesianie gruntów rolnych (uruchomione od 1 września 2004r.- Dz.U Nr 187 poz.1929 z 2004r.).

Założeniem Działania jest wsparcie procesu zalesiania gruntów rolnych nie stanowiących własności Skarbu Państwa, a następnie zapewnienie właściwej pielęgnacji nowych nasadzeń we wczesnych etapach ich rozwoju.

Beneficjenci

- Producent rolny, będący osoba fizyczną, uzyskujący co najmniej 20%

- Właściciel (osoba fizyczna) gruntów rolnych położonych w granicach Rzeczypospolitej Polskiej, będących w jego posiadaniu lub w posiadaniu jego małżonka, uzyskujący dochody powyżej 80% z działalności pozarolniczej.

- Grupa rolników lub właścicieli gruntów rolnych (min. 3 osoby, prowadzących działalność rolniczą na łącznej powierzchni o wielkości co najmniej 3 ha).

Wysokość pomocy

Płatność będzie ustalana na podstawie powierzchni gruntów (na ha) i wypłacana

w cyklu rocznym:

- jednorazowo - wsparcie na zalesienie,

- przez 5 lat premia pielęgnacyjna,

- przez 20 lat premia zalesieniowa.

Płatności dla beneficjentów

Lp.

Formy pomocy

PLN/ha na rok

1 Wsparcie na zalesienie

4300-5900

Zabezpieczenie przed zwierzyną – grodzenie siatką

2-metrową

2400

2 Premia pielęgnacyjna bez zastosowania repelentów

420-750

Premia pielęgnacyjna z zastosowaniem repelentów

700-1100 zł

3 Premia zalesieniowa – rolnik (powyżej 20% dochód z rolnictwa)

1400

Premia zalesieniowa – właściciel gruntów (powyżej 80% dochodu spoza rolnictwa) 360 zł

Minimalne i maksymalne stawki wynikają z różnic w konfiguracji terenu oraz rodzaju drzew (iglaste/liściaste)

Wnioski można składać w biurach powiatowych Agencji.

Producent rolny podejmujący się zalesienia gruntów rolnych może otrzymać następujące rodzaje płatności:

1. Wsparcie na zalesienie, czyli finansowanie kosztów założenia uprawy, wykonania poprawek w drugim roku i zabezpieczenia przed zwierzyną. Wsparcie to ma formę zryczałtowanej płatności na 1 ha zalesionych gruntów i zależy m.in. od:

a. proporcji gatunków iglastych i liściastych w strukturze drzewostanu,

b. zabezpieczenia przed zwierzyną (ogrodzenia młodej uprawy),

c. ukształtowania terenu, przy czym przyjęto, że na stokach o spadku większym niż 12° koszty zalesień zwiększają się o 40% w stosunku do kosztów zalesień gruntów o korzystnej konfiguracji.

Wysokość wsparcia na zalesienie może wahać się od 4300 zł/ha do 5900 zł/ha.

2. Premię pielęgnacyjną, czyli zryczałtowaną płatność za utrzymanie uprawy (koszty prac pielęgnacyjnych np. zwalczania chwastów, a także jeżeli to konieczne, zastosowania repelentów). Jej wysokość ustalana jest w przeliczeniu na 1 ha zalesionych gruntów.

Premię pielęgnacyjną wypłaca się corocznie przez pierwszych pięć lat od założenia uprawy. Wysokość premii wynosi od 420 zł/ha do 750 zł/ha (bez zastosowania repelentów) lub od 700 zł/ha do 1100 zł/ha ( z zastosowaniem repelentów).

3. Premię zalesieniową, czyli zryczałtowaną płatność wynikającą z utraconych dochodów z tytułu przekształcenia gruntów rolnych w grunty leśne. Jej wysokość ustalana jest w przeliczeniu na 1 ha zalesionych gruntów. Premię zalesieniową wypłaca się co roku przez 20 lat od założenia uprawy leśnej. Wysokość premii jest zróżnicowana w zależności

od udziału dochodu z produkcji rolniczej w całkowitych dochodach beneficjenta.

Producent rolny, którego dochód z rolnictwa wynosi co najmniej 20% ogólnego dochodu, będzie otrzymywał premię w wysokości 1400 zł/ha rocznie, zaś producent rolny uzyskujący mniej niż 20% dochodu z rolnictwa będzie otrzymywał premię zalesieniową w wysokości 360 zł/ha/rok.

Warunkiem uzyskania pomocy finansowej na zalesienie jest spełnienie m.in. następujących wymogów:

• zalesienia zostaną wykonane na użytkach rolnych nie stanowiących własności Skarbu

Państwa,

• do zalesienia zostaną przeznaczone grunty, które są użytkowane rolniczo i przewidziane do zalesienia w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego,

• zalesienie zostanie wykonane z wykorzystaniem wyłącznie rodzimych gatunków drzew i krzewów.

Minimalna powierzchnia zalesienia wynosi 0,3 ha przy minimalnej szerokości działki 20 m.

Ubiegający się o pomoc na zalesianie gruntów rolnych składa wniosek wraz z załącznikami w biurze powiatowym ARiMR właściwym ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę wnioskodawcy. Do wniosku dołącza się:

• wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dotyczący działek ewidencyjnych, na których są położone działki rolne przeznaczone do zalesienia,

• wypis z ewidencji gruntów i budynków dotyczący działek ewidencyjnych, na których są położone działki rolne przeznaczone do zalesienia,

• oświadczenie producenta rolnego o uzyskiwanych dochodach z pracy w gospodarstwie rolnym,

• zaświadczenie o uzyskiwanych dochodach z tytułu prowadzenia działów specjalnych produkcji rolnej w roku poprzedzającym rok, w którym złożono wniosek o przyznanie płatności, wydane przez urząd skarbowy - w przypadku gdy producent rolny uzyskał takie dochody,

• oświadczenie producenta rolnego o pomocy uzyskanej ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej w roku poprzedzającym rok, w którym złożono wniosek o przyznanie płatności - w przypadku gdy producent rolny uzyskał taką pomoc,

• dokumenty potwierdzające uzyskiwanie dochodów innych niż określone w ww. załącznikach w roku poprzedzającym rok, w którym złożono wniosek o przyznanie płatności, w przypadku gdy producent rolny uzyskał takie dochody,

• kopię części mapy ewidencji gruntów i budynków z oznaczeniami poszczególnych działek rolnych przewidzianych do zalesienia.

Dziekuje Yogi za tego posta.

Aby dostać 18 tys. rocznie musisz zalesić nieco więcej niż 10 ha... zakładając, jak piszesz, 150zł/ha wychodzi ni mniej ni więcej jak 1500zł rocznie za 10 ha...

Mi tez wychodzi 18 tys , bo rok ma 12 miechow

:D

A wiec jest tak , ze rolnik uzyskujacy co najmniej 20% dochodow z tytulu prowadzenia gospodarstwa ma prawo do 100% premii zalesieniowej czyli jak doczytalem 297 euro/ha/rok ( a nie jak wczesniej podawalem 1800zl/ha/rok)

Natomiast wlasciciel gruntow rolnych polozonych w granicach RP (...) uzyskujacy dochody powyzej 80% z dzialalnosci pozarolniczej ma prawo do premii zalesieniowej w wysokosci 78 euro/ha/rok.

Wnioskuje z tego , ze prawo do premii w nizszym wymiarze ma takze osoba , ktora dochody uzyskuje wylacznie z dzialalnosci pozarolniczej ( powyzej 80% to takze 100%) A wiec zwykly mieszczuch , ktory zalesi 10 ha moze otrzymac 780 euro rocznie. Nie jest to duzo , ale jesli rzeczywiscie 10 ha mozna kupic za kilkanascie tys zl i wsparcie na zalesianie oraz premia pielgnacyjna pokryja koszty zalesienia to mnie taka inwestycja wciaz interesuje.

Pytanie do lesnikow Czy wsparcie na zalesianie oraz premia pielegnacyjna wsytarcza aby pokryc koszty zalesienia ? Ewentualnie ile trzeba by jeszcze dolozyc?

Wsparcie na zalesianie wynosi np na terenach o korzystnej konfiguracji dla drzew iglastych 914 euro/ha/rok , dla drzew lisciastych 1063 euro/ha rok. Premia pielegnacyjna na terenach o korzystnej konfiguracji wynosi 89 euro/ha/rok bez zastosowania repelentow i 149 euro/ha/rok z zastosowaniem repelentow.

Wiecej mozna przeczytac tutaj: http://www.doplaty.pl/fundusze/prow/zalesianie/zalesianie.htm

... ale jesli rzeczywiscie 10 ha mozna kupic za kilkanascie tys zl

10ha nie kupisz za kilkanaście tysięcy złotych... chyba że okazyjnie od nieświadomego gospodarza... realne ceny zaczynają się od ok 5500zł/ha, przy czym są to obecnie ceny najniższe, obowiązujące w zachodniopomorskim i lubuskiem... w innych województwach drożej...

Jeżeli rozumiem dobrze, to na potrzeby dopłat trzeba geodezyjnie wydzielić - i obmierzyć- działki przeznaczone pod zalesienie, tak jak przy działkach przeznaczonych pod poszczególne uprawy przy "zwykłaych" dopłatach rolnych, dobrze rozumuję? Czyli mamy dodatkowy koszt, chyba że od razu zalesiamy ileśset hektarów - jak poseł Piskorski.

No i podciągam do leśników pytanie, ile mniej więcej, zakładając, że mamy ziemię, wyniesie nas koszt sadzonek, ogrodzenia i robocizny.

Po trzecie - jak jest z ubezpieczeniem lasu ?