mada 24.02.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Jestem na etapie wyboru grzejników. Oczywiście każdy sprzedawca moowi co innego, że purmo żółknie, że do longhi mają grubszą płytę i dłużej trzymają ciepłó, że starteks mają ładny kolor i dobrą cenę. Proszę o pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 24.02.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Osobiście jestem za purmo ale każdy wybór jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 24.02.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Wybierz najtańsze, chyba są nimi PURMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwiz 24.02.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Wybierz te które odpowiadają Ci cenowo i przede wszystkim wizualnie. JAk masz jeszcze trochę czasu to zrób wycieczkę do 1 wiekszego lub kilku mniejszych sklepów i obejrzyj grzejniki z poszczególnych firm, grzejnik jest jednym z elementów które są widoczne cały czas (to nie obraz czy tapeta które można zmienić co jakiś czas wraz ze zmianą gustu). Ja np. kupiłem De'Longhi ponieważ podobało mi się wykonanie tych grzejników, cena była atrakcyjna (upust przy zakupie kilku sztuk), nie słyszałem w swoim otoczeniu słów krytyki na jakość tych grzejników. Nie piszesz nic o instalacji w jakiej mają te grzejniki pracować wiec tylko przypomnę, że niektóre mają wyłączona gwarancję w przypadku instalacji otwartych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 24.02.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Wszystkie mają tą samą jakośc ,ale nie taką samą cenę .To dotyczy wszystkich grzejników panelowych .A może zainteresowały by was grzejniki aluminiowe ,jak macie coś na nie służę wypowiedzią i dobrą radą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 28.02.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Ja do Serwiza: czy mowiac o utracie gwarancji w otwartej instalacji c.o. masz na mysli PURMO? Jesli tak, to moj Pan instalator dlugo nie pozyje ! Czytalam w Muratorze, ze niektoregrzejniki nie nadaja sie do otwartych instalacji. Na marginesie:czy instalacja z kotlem weglowym, i naczyniem wzbiorczym to OTWARTA?Serwiz, prosze rozwiej moje watpliwosci, poki nie jest za pozno i poki jeszcze moge te grzejniki zmienic...Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 28.02.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Jeszcze jedno pytanko. Czy moge sobie zazyczyc, zeby nie instalowano zaworow termostatycznych na wszystkich grzejnikach?Czy jest prawda, ze w mojej instalacji (kociol weglowy, instalacja otwarta, grzejniki byc moze PURMO V22) musza byctermostaty na kazdym grzejniku, bo inaczej instalacja bedzie zlechodzic i nie bedzzie mozna jej zgrac z czujnikiem termostatycznym?Jeszcze raz pozdrawiam. Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 28.02.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Miska nie rozumien twojego pytanie odnośnie głowic. Według mnie nie powiny mieć wpływu no chuba że masz piec węglowy bez regulacji chodzi mi o wzrost temperatury na piecu w przypadku słonecznego i ciepłego dnia to jest piec stałopoalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 28.02.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Mada kiedy ja kupowałem grzejniki to wszystki "markowe" były wykonane z tych samych materiałów:-grubośc 1 mm (ścianki)-sposób malowania-gwarancja-mocwięc skłaniam sie do opini że przy wyborze "markowych" jedynym kryterium może byś cena, wygląd i logo jakie chcesz mieć na grzejniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 28.02.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Makin, piec jest (a raczej bedzie w przyszlym tygodniu) z firmy HEF. Ladowac go bede raz na 4 dni. Oczywiscie ma jakies tam sterowanie, bo wegiel podawany bedzie do palnika automatycznie z podajnika przez 4 dni. Wiec moje pytanko brzmi: czy ja w takiejinstalacji (rurki miedziane, byc moze grzejniki PURMO - ktore maja juz fabrycznie zainstalowane glowice termostatyczne) mogesobie darowac termostaty w niektorych pomieszczeniach? Chce mieccieplo bez ograniczenia w lazience i pokoju dziennym i na korytarzach - a jednoczesnie zaoszczedzic pare zlotych nie kupujac tam zaworow termosataycznych? Czy wiec moge tak zrobic i czy brak niektorych zaworow nie zaburzy pracy calego systemu c.o? Prosze podpowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 01.03.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Wg. mnie brak zaworów nie ma żadnego wpływu na prace całego układu, głowicą regulujesz tylko strumień wody który przepływa przez grzejnik. Dopiero przecież od niedawna jest "moda na oszczędznie energi" i stąd trend na dokładne regulowanie porządanej temperatury w pomieszczeniu i zakładanie głowić. Głowica to przecież tylko dodatek do instalacji, a nie żadna wymagana część. Kup sobie grzejniki nie V tylko C (zasilane z boku i nie masz już zaworu w cenie). U teściów w domu jest piec koksowy na parterze nie ma głowić temperaturę regulujemy "otwieranien okna", ciepło idzie w powietrze na piętrze są dołożone dwa lata temu głowice i mamy idealny komfort nawet na opiecu koksowym stałopalnym bez regulacji,dołożenie głowić danfosa nic nie zmieniło pracy c.o.. Miska jak będziesz miała piec z regulacją mocy palnika to zakładaj głowice wszędzie pieniądze zostaną ci w kieszeni a nie w kopalni węgla. Pod warunkiem że nie zagotujesz wody w piecu ... bo nawali ci regulacja "mocy" w palniku. koszt głowicy buderusa to ok. 35zł. PS. tak po chwili namysłu odwróć pytanie i pytaj fachowców od tego pieca czy możesz instalować głowice, czy w przypadku zdławienia wszystkich grzejników nie będzie ci się piec "gotował" czy ci się może wygasi się palnik to nie kocioł gazowy że może się w każdej chwili wyłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 01.03.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Wg. mnie brak zaworów nie ma żadnego wpływu na prace całego układu, głowicą regulujesz tylko strumień wody który przepływa przez grzejnik. Dopiero przecież od niedawna jest "moda na oszczędznie energi" i stąd trend na dokładne regulowanie porządanej temperatury w pomieszczeniu i zakładanie głowić. Głowica to przecież tylko dodatek do instalacji, a nie żadna wymagana część. Kup sobie grzejniki nie V tylko C (zasilane z boku i nie masz już zaworu w cenie). U teściów w domu jest piec koksowy na parterze nie ma głowić temperaturę regulujemy "otwieranien okna", ciepło idzie w powietrze na piętrze są dołożone dwa lata temu głowice i mamy idealny komfort nawet na opiecu koksowym stałopalnym bez regulacji,dołożenie głowić danfosa nic nie zmieniło pracy c.o.. Miska jak będziesz miała piec z regulacją mocy palnika to zakładaj głowice wszędzie pieniądze zostaną ci w kieszeni a nie w kopalni węgla. Pod warunkiem że nie zagotujesz wody w piecu ... bo nawali ci regulacja "mocy" w palniku. koszt głowicy buderusa to ok. 35zł. PS. tak po chwili namysłu odwróć pytanie i pytaj fachowców od tego pieca czy możesz instalować głowice, czy w przypadku zdławienia wszystkich grzejników nie będzie ci się piec "gotował" czy ci się może wygasi się palnik to nie kocioł gazowy że może się w każdej chwili wyłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wrocek 01.03.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 MAGDA, to tak jak byś pytała czy masz wybrać Audi czy Mercedesa porównywalnej klasy. Ja kieruję się ceną przy założeniu , że wybieram z dobrych markowych firm. Ostatno otrzymałem propozycję: Purmo 26% rabatu /z tym , że Purmo w mcu luty podrożało o ok. 6% lub Korado 30% rabatu /producent nie podniósł jeszcze cen/ więc wybiorę Korado.....))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Miska co do grzjników stalowych mogą one pracować w układzie otwartym i nie powinno nic znimi sie dziać co do zaworów i głowic, jeżeli będziesz miała grzjniki vk czyli dolne to wkładki zaworowe będą na wyposarzeniu i jeżeli nie założysz głowic będą grzały taką mocą jaka bedzie dostarczana z pieca, natomiast jezeli będziesz miała grzejniki boczne to ja proponuje założenie zaworów nawet bez głowic.Chyba że masz rozprowadzenie instalacji rozdzielaczowe, ale jeżeli tradycyjnie piony i gałozki warto je założyc bedzie mniej kłopotów z wyregulowaniem instalacji a koszt zaworów w globalnej cenie nie wyjdą tak drastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 01.03.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Rino - dzieki za podpowiedz. Nie jestem pewna, czy instalacja,gdzie oddzielnie bedzie prowadzony parter, a oddzielnie pietro to jest ta"w systemie rozdizeloczowym'?.Na dzisiaj staram sie polaczyc mozliwe oszczednosci z maksylanym komfortem.Bardzo lubie ciepelko w lazience, i w moim pokoju-biurze, no i na korytarzach (przestronny hol i klatka otwarta schodowa na gore). Moj Misio niestety woli chlodek. Ja zdoswiadczenia w moim mieszkaniu w bloku wiem, ze po zamontowaniu termostatow srednia temperatura w pomieszczeniach spadla o ok. 2 stopnie i nie jestem w stanie od tamtej ograzc mieszkania tak jak kiedys...bububuuuu - pomimo zaworow otwartych na maksa caly czas,za wyjatkiem sypialni! Mysle, ze zawory nawet zupelnie otwarte w jakis sposob ograniczaja mac cieplna grzejnikow...Mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 01.03.2003 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Do Makina - dzieki za rewelacyjna podpowiedz. Ze ja na to wczesniej nie wpadlam??!!?Masz racje, bede w pn pytac fachowcow od kotla, czy moge instalowac glowice bez obaw.Bardzo mocno i karnawalowo Cie sciskam.Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 System rozdzielaczowy to kolektor rodzaj rurki o większej średnicy z wyjściami w zależności od punktów odbioru, czyli jak np. masz 8 grzejników to osiem wyjść i za każdego odejścia wychodzą rurki pod grzejnik także nie ma żadnych kształtek w podłodze. No i z reguły na domek wystarcza jeden pion główny, co do zaworów, jeżeli masz je otwarte grzejniki musi grzać na pełniej mocy, co do twojego mieszkania jak zakładali ci zawory na pewno były to zawory z nastawą wstępną bądź dawano nowe kryzy. Ale sądzę, że dano ci zawór z nastawą wstępną i na nim przykryzowano przepływ, co zmniejsza jego wydajność, chyba, że zmniejszyli parametr wody grzewczej i woda, która dochodzi do grzejnika jest nie wystarczają gorąca, aby oddać to ciepło przez grzejnik jakie jest potrzebne do ogrzania twojego mieszkania. Na pewno nie jest to wina zaworu, jeżeli jest on poprawny technicznie nie ma prawa spowodować ze jest chłodniej w pomieszczeniu. Jego zadanie to regulacja i oszczędność a nie powodowanie marznięcia właścicieli.Za ciepło odpowiada prawidłowo dobrana instalacja, czyli:kocioł- rury - grzejniki itd.Zawór to tylko dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 01.03.2003 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Dzieki, wielkie dzieki RINO. Widze, ze polujemy na siebie w sasiednich watkach Hahahaaaaaa...Bardzo serdecznie Cie pozdrawiam. Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts