Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przedwojenny dom

calista

Recommended Posts

Mam kilka pytań, będę wdzięczna za udzielone odpowiedzi (ja w tej materii jestem troszkę "zielona" :) ).

Sprawa wygląda tak: odzidziczyłam po dziadkach działkę z domem przedwojennym (parterowym z nieużytkowym poddaszem), wymagającym sporego remontu. Oczywiście brak pozwoleń, projektów itp. I tu moje pytania:

1. czy gdybym chciała położyć nowy dach (obecny ledwo sie trzyma) i wymienić stropy, ale zachowując ten sam kształ to muszę uzuskać jakieś pozwolenia? gdzie powinnam to zgłośić? a co jeśli chciałabym podnieść dach i zrobić poddasze użytkowe?

2. Dom nie posiada fundamentów, jest małe pomieszczenie piwniczne, czy wykopanie większej piwnicy też wymaga jakiegoś zgłoszenia?

3. czy gdybym chciała zrobić przybudówkę (do 20 m2), tak aby dom miał kształt literki "L" muszę mieć pozwolenie itp.? Jeśli tak to czy można to w jakiś sposób ominąć?

4. Czy budowa garażu na tej działce też wymaga pozwolenia czy tylko zgłoszenia? garaż murowany do 25 m2. Działka budowlana, brak planu zagospodarowania przestrzennego.

To tak ogólnie :D Proszę o pomoc i z góry dziękuje. Pozdrawiam

Wymiana dachu podlega zgłoszeniu-jeśli dotyczy to tylko pokrycia dachu, jeśli dotyczy również konstrukcji-wymaga już pozwolenia.

Budowa garażu- pozwolenie, gdy nie ma planu miejscowego potrzebna jest decyzja o warunkach zabudowy.

Wniosek o wydanie decyzji o pozwolenie składa sie w starostwie powiatowym w wydziale architektury i urbanistyki( budownictwa).