jarekkur 19.03.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 jak przewiduje pianke to pewnie plywajaco Lepiej zapytać. Bo byli tacy którzy wszystko albo kładą pływająco bo ma pióra albo kleją na wszystkim bo będzie ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabinaaa 21.03.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 A lepiej kleić czy zostawić pływającą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.03.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 A lepiej kleić czy zostawić pływającą? lepiej wykleić, trzeba jednak mieć wiedzę w temacie bambus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kataka 23.03.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 a czy klejenie jest zawsze najlepszym wyborem? czy tylko akurat przy bambusie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.03.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 a czy klejenie jest zawsze najlepszym wyborem? czy tylko akurat przy bambusie? Nie musi być zawsze najlepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.03.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Klejenie należy do trwałych połączeń i powinno się je stosować przy podłogach montowanych na stałe. Czy bambus, już dziś można zaliczyć do trwałych podłóg? To tylko jeden z punktów widzenia w tym temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 24.03.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 a ja mam pytanie do osób które mają (lub układają) parkiety - jak dbać o podłogę bambusową? kładę parkiet bambusowy i bardzo bym nie chciała żeby się nie rozszedł i pozostał piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.03.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 a ja mam pytanie do osób które mają (lub układają) parkiety - jak dbać o podłogę bambusową? kładę parkiet bambusowy i bardzo bym nie chciała żeby się nie rozszedł i pozostał piękny Stabilność bambusa zalezy tak jak drewna od klimatu otoczenia. Bambus w 20C i 50% wilgotnosci powietrza go otaczajacego uzyskuje wilgotnosc 7,5%. Jezeli Bambus miał 9% przy montażu to potrzebuje wilgotności w zakresie 65-70% przy 20C. w innym przypadku zacznie sie kurczyć i bedą szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek500 31.03.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 a jaką masz podłogę, tzn. jakie dechy kupiłeś? I co ważniejsze ile dałeś? bo ja nie wiem czy nie zdecydować się na panele. Deski są strasznie drogie, taka barlinecka na przykład. ipe/lapacho - ciemne drewno dlh. Pięknie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 31.03.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 a ja mam pytanie do osób które mają (lub układają) parkiety - jak dbać o podłogę bambusową? kładę parkiet bambusowy i bardzo bym nie chciała żeby się nie rozszedł i pozostał piękny Stabilność bambusa zalezy tak jak drewna od klimatu otoczenia. Bambus w 20C i 50% wilgotnosci powietrza go otaczajacego uzyskuje wilgotnosc 7,5%. Jezeli Bambus miał 9% przy montażu to potrzebuje wilgotności w zakresie 65-70% przy 20C. w innym przypadku zacznie sie kurczyć i bedą szczeliny. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon_arch 25.06.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 I jak bumerang temat podłogi bambusowej wrócił do naszych rozważań. A wszystko za sprawą trafienia do: http://www.podlogi-kopp.pl/ecocms,Podloga_z_bambusa,34,Produkty.html A że widzieliśmy naocznie i w rękach też mmieliśmy to spodobało nam się niemiłosiernie. Zachwalane jako bardzo twarde i niechłonące wody. Tekst, który utkwił w pamięci to: że na szpilkach imprezki można robić... Proszę więc użytkowników i tych co układają o wypowiedzi. osobiście uważam, że podłoga bambusowa jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli tylko użytkujesz ją zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli nie jeździsz dłutem po podłodze, to jest ok. Każda deska musi być właściwie pielęgnowana i używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 13.07.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 ..jeszcze raz, we właściwym wątku.. Panowie, spece od podłóg... mam jeszcze jedno pytanie...Siostra moja kupiła podłogę bambusową.. - jaki klej powinna kupić? co polecacie? konkretne firmy poproszę... Dzięki z góry.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.07.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 ..jeszcze raz, we właściwym wątku.. Panowie, spece od podłóg... mam jeszcze jedno pytanie... Siostra moja kupiła podłogę bambusową.. - jaki klej powinna kupić? co polecacie? konkretne firmy poproszę... Dzięki z góry.. ponieważ Bambus jest cztero-stronnie lakierowany należy wykonać próby klejowe z kawałkami Bambusa. Po wyklejeniu klejem epoksydowo-poliuretanowym kawałków 9x10cm w kilku miejscach pomieszczenia. Po kilku dniach (4) należy młotkiem 0,8-1,0kg odbić te kawałki od podkładu. Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość. W innym przypadku lepiej się wstrzymać od tych prac. Bambus powinien mieć 7,5% wilgotności. Podkład cementowy musi być suchy i zawierać około 1,3CM% wilgotności. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 14.07.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 ponieważ Bambus jest cztero-stronnie lakierowany należy wykonać próby klejowe z kawałkami Bambusa. Po wyklejeniu klejem epoksydowo-poliuretanowym kawałków 9x10cm w kilku miejscach pomieszczenia. Po kilku dniach (4) należy młotkiem 0,8-1,0kg odbić te kawałki od podkładu. Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość. W innym przypadku lepiej się wstrzymać od tych prac. Bambus powinien mieć 7,5% wilgotności. Podkład cementowy musi być suchy i zawierać około 1,3CM% wilgotności. ) dzięki za info... ..ale dopytam napisałeś: "Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość." co to znaczy gruba warstwa betonu? ile mniej więcej mm? ..i jaki klej epoksydowo-poliuretanowy kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 14.07.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Ja kleiłem na klei dwuskładnikowy nazywa się SUPRAMAL ( na zdjęciu czerwony pojemnik a obok utwardzacz). Podobno specjalny do bambusa i wszystko się zgadza bo podłoga po 3 latach jest OK ( klej polecił mi sprzedawca podłogi) http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/DSC03519.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.07.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 dzięki za info... ..ale dopytam napisałeś: "Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość." co to znaczy gruba warstwa betonu? ile mniej więcej mm? ..i jaki klej epoksydowo-poliuretanowy kupić? minimum 2mm jednorodnej warstwy wylewki. Klej Prosystem TP 2C. Jeżeli przy odbijaniu młotkiem próbka odskoczy bez większych śladów od młotka, należy się wstrzymać od montażu bambusa na tym podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 15.07.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 jarekkur, przekazałam info szwagrowi - dzięki za pomoc ..jak będzie miał jakieś pytanie, pozwolę sobie napisać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaras1 11.09.2010 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 witam wszystkich specjalistow, a szczegolnie tych od bambusa Po odwiedzeniu 3 salonow z podlogami padl wybor na ten "wynalazek". Naczytalem sie sporo Waszych wypowiedzi (szczegolnie tych nie-zachecajacych), lecz w dalszym ciagu ciagnie mnie do bambusa. Z zwiazku z tym mam prosbe o pare informacji: - czy mozecie polecic jakis sprawdzony sklep (najchetniej w Poznaniu, ale ostatecznie moze byc i internetowy), w ktorym sprzedawany bambus ma jakies "papiery" swiadczace o jego "dobrym" i sprawdzonym pochodzeniu - bardzo zalezy mi na jak najzdrowszym kleju, bez formaldehydow i innych, jego mozliwosci "wiazania" sa dla mnie mniej wazne, gdyz podloga bedzie uzywana ok.5-7 lat. Podloze stanowi posadzka, na ktora pewnie pojdzie jeszcze wylewka samopoziomujaca. Czy mozecie mi polecic taki "zdrowy" klej ? - i ostatnia sprawa: w niektorych sklepach oprocz standardowych dlugosci bambusa ok.90cm sa rowniez dluzsze ok. 1,50m. Czy jesli chodzi o uzytkowanie czy trwalosc roznie sie one czyms ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon_arch 23.09.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 w M1 masz punkt sprzedaży podłogi bambusowej, KOPP się głównie w niej specjalizuje, więc na pewno Ci doradzą co do kleju, rodzaju bambusa. Zawsze możesz do nich pojechać, a zamówić przez internet - http://sklep.podlogi-kopp.pl/strona,podserwis,pol,glowna,1885,0,glowna,strona_sklepowa,plus.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaras1 28.09.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze pozostane jednak przy bambusie Mimo kilku niepochlebnych opinii tutaj na forum, znalazlem kilku sprzedawcow w roznych sklepach twierdzacych, ze nie jest to z pewnoscia produkt gorszy od sredniej jakosci jesionu czy debu. Jako ciekawostka: bambus prasowany ciemny Kopp'a u producenta kosztuje ok.150zl/m2 a w praktikerze ten sam tez oczywiscie Kopp'a ok.130zl i co wiecej, jak sie trafi na dzien "Podlogi bez vatu" wychodzi b.dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts