tant 15.02.2011 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam.Od tygodnia mam w mieszkaniu podłogę Bambus antyczny skręcany naturalny.Podłoga w 30 letnim bloku.Po zwinięciu dywanu i zerwaniu poprzedniej podłogi z płytek PCV ukazały sie spore (bardzo duże) pęknięcia posadzki.Podlogę zakupiłem z montażem.Panowie montażyści to full profeska, nic nie mogę im zarzucić.Nierówności podłogi i pęknięcia usunęli - myślę że lepiej nie można było zrobić (frezarka do betonu, żywica iniekcyjna + klamry).Parkiet kładłem na 30m2 (salon + przedpokój), koszt przygotowania podłogi ok 500zł - ale warto.Zeszło im 2 dni pracy, ok 13 roboczogodzin (3 osoby).Rezultat - super.Okaże się później, ale na teraz polecam ten parkiet i ekipe montażystów (Panowie z Krakowa, namiary posiadam).Mam porównanie do innych ekip, od okien, remontu, itd. - montażyści okien Lanko - 8, montażyści podłogi Kopp +10 (w skali10pkt)Jak dokończę remont to wstawię fotki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.08.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 chciałem oświeżyć wątek, od czasu kiedy niektórzy układali bambusa minęło rok albo i więcej. Może ktoś zagląda na FM i podzieli się wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga10 27.11.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Tak wygląda podłoga bambusowa tydzień po zamontowaniu, po 3 tygodniach jest 25 pęknięć, a forma reklamuje się ze podłoga ma 25 lat gwarancji, a nie wytrzymała zaledwie tygodnia, bez użytkowania, bo nawet tam nie mieszkamy, bo jak?????? Jesteśmy w trakcie reklamacji, mam nadzieję, że zwrócą kasę, bo firma uważa się za solidną, a płaciliśmy 127 za metr po rabacie. [ATTACH]87271 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parteron 28.04.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Dom jest parterowy i będzie ogrzewany pompą ciepła, więc konsekwentnie, wszędzie ogrzewanie podłogowe.Powyższe ogranicza wybór wykładzin więc padło na bambus skręcany - bo twardy (ważne) i na podłogówkę się nadaje.W przypadku podłogówki klejenie wydaje się lepsze niż podłoga pływająca. Jeśli są inne czynniki warte zwrócenia uwagi.bede wdzięczny fachowcom za komentarze, Pozdrawiam, parteron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parteron 28.04.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Babmus się nadaje ale i tak będzie niezłą izolacją więc musisz liczyć się ze stratami - nawiguj na temat o ogrzewaniu podłogowym - tam ludzie piszą o swoich doświadczeniach z których wynika, że aby mieć dobrą podłogówkę to tylko z kamieniem, płytkami itp. Tak, wiem. Gorąco polecam panele miedziane, a dla bardziej majętnych - srebrne. Ale jest grupa takich którzy uparli się na coś w rodzaju drewna i o tym jest ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.04.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dom jest parterowy i będzie ogrzewany pompą ciepła, więc konsekwentnie, wszędzie ogrzewanie podłogowe. Powyższe ogranicza wybór wykładzin więc padło na bambus skręcany - bo twardy (ważne) i na podłogówkę się nadaje. W przypadku podłogówki klejenie wydaje się lepsze niż podłoga pływająca. Jeśli są inne czynniki warte zwrócenia uwagi.bede wdzięczny fachowcom za komentarze, Pozdrawiam, parteron Wejdż na http://www.parkietkomplex.eu tam w poradach pt. Podłogi drewniane na ogrzewanych podkładach - co jak i dlaczego? znajdziesz sporo informacji technicznych w tym temacie. Jeśli będziesz miał pytania to możemy podyskutować na tym forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parteron 29.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Wejdż na http://www.parkietkomplex.eu tam w poradach pt. Podłogi drewniane na ogrzewanych podkładach - co jak i dlaczego? znajdziesz sporo informacji technicznych w tym temacie. Jeśli będziesz miał pytania to możemy podyskutować na tym forum. Pozdrawiam. Dzięki za fajny link. Niestety, na temat bambusa jest tam tylko, że: "podłogi z prasowanego i klejonego bambusa charakteryzują się wysoką twardością oraz dobrą przewodnością cieplną. Egzotyczność pochodzenia i wykonania zmusza do szukania produktu wykonanego przez dobrego producenta.". To nie wyrzut, raczej uzasadnienie, że szukam informacji na forum. Mam już projekt podłogówki uwzględniający fakt, że w niektórych pomieszczeniach będzie parkiet. Dla całego budynku zapotrzebowanie na ciepło wynosi 30W/m2, więc sama podłogówka da sobie radę bez problemu. Zależy mi na tym, żeby jak najlepiej przygotować jastrych, ale po przeczytaniu rad na wspomnianej stronie zwątpiłem w realizowalność wszystkich zaleceń. Budynek mam na płycie fundamentowej, 20cm styropianu pod spodem, w tym tygodniu zaczynam tynkowanie, w czerwcu wyleję ok. 5cm styrobetonu, żeby zakryć instalacje a na to jastrych z podłogówką. I co dalej? Poczekać 28 dni i zacząć wygrzewanie do 50o. Jak to zrobić??? W mojej podłogówce zasilanej pompą ciepła projektowana temp. na wejściu to 33,5oC. No dobra, podkręcę do 50, ale w sierpniu??? Nie chcę myśleć ile wtedy będzie w budynku i kto tam wejdzie. Mam czekać na zimę? Jesienią planowałem przeprowadzkę. Wracając do bambusa - już wiem że można kleić i że to nawet lepsze niż podłoga pływająca. Wygląda na to że teraz najważniejsze to zdobyć towar dobrej jakości za cenę z suermarkeu, ale to jak ze wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.04.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dzięki za fajny link. Niestety, na temat bambusa jest tam tylko, że: "podłogi z prasowanego i klejonego bambusa charakteryzują się wysoką twardością oraz dobrą przewodnością cieplną. Egzotyczność pochodzenia i wykonania zmusza do szukania produktu wykonanego przez dobrego producenta.". To nie wyrzut, raczej uzasadnienie, że szukam informacji na forum. Mam już projekt podłogówki uwzględniający fakt, że w niektórych pomieszczeniach będzie parkiet. Dla całego budynku zapotrzebowanie na ciepło wynosi 30W/m2, więc sama podłogówka da sobie radę bez problemu. Zależy mi na tym, żeby jak najlepiej przygotować jastrych, ale po przeczytaniu rad na wspomnianej stronie zwątpiłem w realizowalność wszystkich zaleceń. Budynek mam na płycie fundamentowej, 20cm styropianu pod spodem, w tym tygodniu zaczynam tynkowanie, w czerwcu wyleję ok. 5cm styrobetonu, żeby zakryć instalacje a na to jastrych z podłogówką. I co dalej? Poczekać 28 dni i zacząć wygrzewanie do 50o. Jak to zrobić??? W mojej podłogówce zasilanej pompą ciepła projektowana temp. na wejściu to 33,5oC. No dobra, podkręcę do 50, ale w sierpniu??? Nie chcę myśleć ile wtedy będzie w budynku i kto tam wejdzie. Mam czekać na zimę? Jesienią planowałem przeprowadzkę. Wracając do bambusa - już wiem że można kleić i że to nawet lepsze niż podłoga pływająca. Wygląda na to że teraz najważniejsze to zdobyć towar dobrej jakości za cenę z suermarkeu, ale to jak ze wszystkim. Przy tak niskim zapotrzebowaniu na ilość ciepła z podłogi i przy zastosowaniu okładziny z bambusa nie powinno być problemów z funkcjonowaniem ogrzewania. Zasady wykonania wylewek są po to, żeby je dobrze wykonać. Wygrzanie niekoniecznie w 50oC, może być w niższej temperaturze oby było skutecznie. Podany sposób na wygrzewanie wylewek nie jest czymś odmiennym, to klasyka przy każdej wylewce z funkcją grzewczą. Osobiście w Twoim przypadku nie widzę większych problemów. Poszukaj firmy, która wykona Ci usługę kompleksowo, co pozwoli mieć pewność w zakresie jakości montażu i jakości materiału. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parteron 29.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 [...] Zasady wykonania wylewek są po to, żeby je dobrze wykonać. [...] Osobiście w Twoim przypadku nie widzę większych problemów. Poszukaj firmy, która wykona Ci usługę kompleksowo, co pozwoli mieć pewność w zakresie jakości montażu i jakości materiału. Pozdrawiam. Tutaj mam pewne wątpliwości co do kompleksowości. Pewnie najwięcej praktyki mają ludzie robiący wylewki klasyczne, i o nich można poczytać najwięcej, dużo dobrego, ale mam wrażenie że bardziej z teoretycznej lub marketingowej strony o można znaleźć o wylewkach anhydrytowych, są też "superprodukty" jak np. Agilia Sols A, bardzo obiecujące "folderowo", o znikomej liczbie ocen praktycznych. Są tacy, którzy oferują zrobienie wylewki na podłogówce, operację wygrzewania i układanie parkietu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.04.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Tutaj mam pewne wątpliwości co do kompleksowości. Pewnie najwięcej praktyki mają ludzie robiący wylewki klasyczne, i o nich można poczytać najwięcej, dużo dobrego, ale mam wrażenie że bardziej z teoretycznej lub marketingowej strony o można znaleźć o wylewkach anhydrytowych, są też "superprodukty" jak np. Agilia Sols A, bardzo obiecujące "folderowo", o znikomej liczbie ocen praktycznych. Są tacy, którzy oferują zrobienie wylewki na podłogówce, operację wygrzewania i układanie parkietu? Pozdrawiam Póki co nie jest aż tak dobrze. Poszukaj firmy, która wykonuje okładanie wylewek drewnem lub pochodnymi wraz z wygrzaniem i od tej firmy weżmiesz kontakt na dobrych wylewkarzy. Na ogół dobre firmy polecają siebie wzaajemnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parteron 02.05.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Póki co nie jest aż tak dobrze. Poszukaj firmy, [...] O dziwo znalazłem firmę (http://www.parkiet-bortnowski.pl/posadzki.html) która wykonuje wylewki i układa parkiety, ale chyba nie dla mnie, bo ja z okolic Warszawy. Przy okazji znalazłem ciekawe opinie i informacje na temat bambusa. Pierwsza to opis jak klej nie trzyma się deski lakierowanej od spodu - http://www.parkiet-bortnowski.pl/bambus.pdf Druga to krytyka parkietu bambusowego http://www.podlogi.info/forum/viewtopic.php?t=75 wraz z hipotezą dlaczego zawsze jest lakierowany od spodu ("[...] skrzętnie ukrywają [...] że bambus jest bardzo podatny na działanie wody jak i zmiany wilgoci (bez oszuszacza/nawilżacza i stacji pogodowej ciężko się obejść). Gdy "drewno" te złapie wodę momentalnie pęcznieje i mamy problem z winy użytkownika[...]") ze strony http://www.podlogi.info/forum/viewtopic.php?t=75 . Trzecia to pochwała systemu KLIK, czyli zamków wieloprofilowych, co ciekawe w parkiecie przyklejanym na wylewkę z podłogówką. http://www.parkiet-bortnowski.pl/2_2009.pdf Czy jakiś fachowiec byłby skłonny skomentować powyższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parteron 02.05.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Dlatego w kontekście tego co piszesz, radziłbym się zastanowić 3 razy zanim położysz bambus na podłogówkę[...] No cóż, zawsze przychodzi czas na jakiś kompromis. Podłogówka będzie wszędzie z uwagi na pompę ciepła. Wiem, że najlepiej byłoby ułożyć coś kamiennego i tam gdzie się da ułożę, ale nie chcę się całkowicie poddawać dyktatowi energetyki. Dzięki niskiemu zapotrzebowaniu na ciepło mam jakieś pole manewru i wiem że drewno też wchodzi w rachubę. Są problemy wspólne dla bambusa i drewna. Teraz szukam tych charakterystycznych wyłącznie dla bambusa. Teraz jestem na etapie zwątpienia w sens klejenia jakiegokolwiek parkietu do podłoża ogrzewanego, bo poza wcześniej wspomnianymi przeczytałem wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170468-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-co-na-pod%C5%82og%C4%99 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.05.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 O dziwo znalazłem firmę (http://www.parkiet-bortnowski.pl/posadzki.html) która wykonuje wylewki i układa parkiety, ale chyba nie dla mnie, bo ja z okolic Warszawy. Przy okazji znalazłem ciekawe opinie i informacje na temat bambusa. Pierwsza to opis jak klej nie trzyma się deski lakierowanej od spodu - http://www.parkiet-bortnowski.pl/bambus.pdf Druga to krytyka parkietu bambusowego http://www.podlogi.info/forum/viewtopic.php?t=75 wraz z hipotezą dlaczego zawsze jest lakierowany od spodu ("[...] skrzętnie ukrywają [...] że bambus jest bardzo podatny na działanie wody jak i zmiany wilgoci (bez oszuszacza/nawilżacza i stacji pogodowej ciężko się obejść). Gdy "drewno" te złapie wodę momentalnie pęcznieje i mamy problem z winy użytkownika[...]") ze strony http://www.podlogi.info/forum/viewtopic.php?t=75 . Trzecia to pochwała systemu KLIK, czyli zamków wieloprofilowych, co ciekawe w parkiecie przyklejanym na wylewkę z podłogówką. http://www.parkiet-bortnowski.pl/2_2009.pdf Czy jakiś fachowiec byłby skłonny skomentować powyższe? Bambus z fabrycznie lakierowaną warstwą wierzchnią ma również impregnowaną warstwę spodnią jako zabezpieczenie przed wielomiesięczną podróżą morską. Lakiery PU jednoskładnikowe i epoksydowe gwarantują odpowiednią adhezję do spodów bambusa. Poza tym wszystkie gatunki drewna egzotycznego fabrycznie lakierowanego pochodzące z Australii, Chin, Brazyli Azji, Afryki mają impregnowane spody, między innymi przeciw egzotycznemu robactwu. Bambus jest bardzo spokojnym i stabilnym "drewnem". Wilgotnośc równoważna wynosi 7,6% dla 20C i %0%RH. Posiada bardzo dużo kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parteron 02.05.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Bambus z fabrycznie lakierowaną warstwą wierzchnią ma również impregnowaną warstwę spodnią jako zabezpieczenie przed wielomiesięczną podróżą morską. Lakiery PU jednoskładnikowe i epoksydowe gwarantują odpowiednią adhezję do spodów bambusa. Poza tym wszystkie gatunki drewna egzotycznego fabrycznie lakierowanego pochodzące z Australii, Chin, Brazyli Azji, Afryki mają impregnowane spody, między innymi przeciw egzotycznemu robactwu. Bambus jest bardzo spokojnym i stabilnym "drewnem". Wilgotnośc równoważna wynosi 7,6% dla 20C i %0%RH. Posiada bardzo dużo kleju. Dzięki za info. Nie szukam spisku, po prostu próbuję wykorzystać informacje pochodzące z różnych źródeł. Teraz tak sobie kombinuję, że może dobrze byłoby wybrać bambus, wylewkę Agilla, system KLIK, darować sobie klejenie. Parametry nie będą najlepsze, ale za to jest duży margines błędu. Jak coś się zwarzy, można rozebrać i ułożyć jeszcze raz. Dylatacje i kiliki powinny zabezpieczyć przed katastrofą nawet jeśli podłoga będzie mocno zmieniać rozmiary, z uwagi na parter stukanie powinno doprowadzać do pasji, układanie tańsze. Na razie w tym kierunku, ale którędy i dokąd dojdę zobaczymy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.05.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 O dziwo znalazłem firmę (http://www.parkiet-bortnowski.pl/posadzki.html) która wykonuje wylewki i układa parkiety, ale chyba nie dla mnie, bo ja z okolic Warszawy. Przy okazji znalazłem ciekawe opinie i informacje na temat bambusa. Pierwsza to opis jak klej nie trzyma się deski lakierowanej od spodu - http://www.parkiet-bortnowski.pl/bambus.pdf Druga to krytyka parkietu bambusowego http://www.podlogi.info/forum/viewtopic.php?t=75 wraz z hipotezą dlaczego zawsze jest lakierowany od spodu ("[...] skrzętnie ukrywają [...] że bambus jest bardzo podatny na działanie wody jak i zmiany wilgoci (bez oszuszacza/nawilżacza i stacji pogodowej ciężko się obejść). Gdy "drewno" te złapie wodę momentalnie pęcznieje i mamy problem z winy użytkownika[...]") ze strony http://www.podlogi.info/forum/viewtopic.php?t=75 . Trzecia to pochwała systemu KLIK, czyli zamków wieloprofilowych, co ciekawe w parkiecie przyklejanym na wylewkę z podłogówką. http://www.parkiet-bortnowski.pl/2_2009.pdf Czy jakiś fachowiec byłby skłonny skomentować powyższe? Komentarz jest jeden. Firma Bortnowski jest znana z bardzo dobrej strony od wielu lat a sam właściciel ma bardzo dużą wiedzę z zakresu parkieciarstwa i podobne doświadczenie. Jego artykuły mają dużą wartość teoretyczną i praktyczną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
330ml 30.10.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Może ktoś się podzieli informacjami jak sprawuje się podłoga bambusowa po latach (przynajmniej dwóch) a i może pojawia się nowe opinie dt "nowych" desek bambusowych- chwilę na rynku są, to może coś się wyjaśniło, którzy producenci sa ok, a których się wystrzegać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
330ml 30.10.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Dokonałbyś takiego samego zakupu znowu? (masz olejowany bambus czy lakierowany?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek82 03.11.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 a ile kosztuje taka podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.11.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Może ktoś się podzieli informacjami jak sprawuje się podłoga bambusowa po latach (przynajmniej dwóch) a i może pojawia się nowe opinie dt "nowych" desek bambusowych- chwilę na rynku są, to może coś się wyjaśniło, którzy producenci są ok, a których się wystrzegać.. dokładne sprawdzenie wytrzymałości warstwy wierzchniej podłoża! Podłoże musi mieć wytrzymałość na ściskanie 30N/mm2 na zginanie 6N/mm2, warstwa wierzchnia podłoża musi być nierozerwalnie związana z całym przekrojem (kohezja)! Wytrzymałość powierzchni podłoża na ścinanie 1,5-2,0N/mm2, na zrywanie 1,2-1,5N/mm2. Te ostatnie pomiary można wykonać na budowie. Wilgotność podłoża musi odpowiadać klimatowi mieszkania tj. w naszym rejonie geograficznym 20C i 55%rH, czyli wynosi zależnie od cementu jaki użyto do wykonania podłoża, zakładając, że receptura takiego podłoża jest normatywna dla 30N/mm2. Pomiar wilgotności podłoża metoda DNS musi być poniżej 1,5%. Warunek bezwzględny. Wilgotnośc elementu podłogowego z bambusa musi mieć dla klimatu 20C i 55%rH 7,5%. Jeżeli te wszystkie warunki zostały spełnione, to bambu leży spokojnie, o ile na dłuższy czas klimat wewnątrz pomieszczeń radykalnie się nie zmieni! Klejenie. Bambus rośnie w Chinach, Wietnamie. W Chinach są największe jego plantacje. Żniwa są co około 9 miesięcy. Tam też produkuje się elementy posadzkowe parkiety, deski. Są one z 4 stron lakierowane. Strona spodnia jest klejona do podłoza. Między bambusem a klejem jest właśnie lakier. Kawałki bambusa nalezy w kilku miejscach sprawdzonego i mocnego podłoża przykleić różnymi klejami, i po kilku dniach spróbować oderwać. Jezeli po oderwaniu okaże się, że na kleju jest warstwa lakieru, a klej leży na podłożu, ten klej nie może być użyty. Radzę klej poliuretanowo -epoksydowy lub epoksydowy. Mimo wszystko nalezy sprawdzić. Lepiej teraz poświęcić trochę czasu niż później bardzo dużo czasu i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jvc 09.12.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Do skasowania Edytowane 26 Grudnia 2015 przez jvc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts