Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga bambusowa - i inne :)

Agnieszka1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystkie informacje jakie dziś wyczytałem w sieci raczej skłaniają mnie do zmiany na parkiet lub deskę.

I to rozsądna decyzja. Za jarkiem napiszę, polski dąb, jesion i spokój na 100 lat. Można cyklinować, koloryzować. I raczej tradycyjny parkiet gdzie na 1cm grubości szerokość nie przekracza 4cm. Ta moda na szerokie deski to tak mam mieszane uczucia. Ponad 20 lat zakładam podłogi i u siebie dla spokojności założyłem parkiet.

• 3 months później...

mam dylemat co położyć na podłogowe ogrzewanie wodne:

Bambus prasowany:

Chyba to ten:

http://www.danstar.pl/produkty,954.html

wygląda na twardy ciężki więc może ok. na podłogówke wodną

obawiam się że to lita deska (choć prasowana z żywicą) i mogą być pęknięcia

alternatywą jest:

finisz parkiet dąb natura

jest on jaśniejszy więc nie widać rys na lakierze – brak załamania światła

jednak wydaje mi się że jest on mniej trwały

tez parkietu z trawy bym nie ukladal..ale co do szerokiej dechy..na jakies 14 cm z debu to nie widze przeciwskazan ze stabilniejszych egzotow czy jesiona takze..

Ale producenci ida dalej w ten ciemny tunel i produkują jesiony, buki 16mm x 150mm x 2000mm. Do tego piszą, że wystarcza 1,1kg kleju na m2.

To pomału staje na głowie. Ważne, że ładne, szerokie i ludzie kupią a naiwny zamontuje tak jak parkiet 22x70x450mm. Jeżeli taki parkiet przy 10% wilgotności poleży na 2,3% jastrychu to napewno nie deska 150mm szeroka i 15mm gruba.

Ważne, że ładne, szerokie i ludzie kupią a naiwny zamontuje tak jak parkiet 22x70x450mm. Jeżeli taki parkiet przy 10% wilgotności poleży na 2,3% jastrychu to napewno nie deska 150mm szeroka i 15mm gruba.

Do mnie ekipa od wykończeniówki przyszła z opóźnieniem. A czemu? Mieli poprawkę. Zachciało im się poszerzenia zakresu prac i przykleili parkiet. Pominę już fakt, że nie znam szczegółów jaki parkiet, jaki klej, czy sprawdzili w jakikolwiek sposób wilgotność. W każdym razie przykleili i zeszli z budowy, nie udzielając żadnych wskazówek gościowi. Gość zamknął budowę na 4 spusty na jakiś długi czas (3 może 6 miesięcy?). Chyba nie muszę tłumaczyć jaki obraz zastali po ponownym otwarciu budowy, gdyż oni robią też G-K i gładzie. Klepki ponoć nie były na P-W i czyścili je, żeby ponownie przylepić. A niby tacy rozsądni. To co u mnie zrobili (łazienki od a do z, G-K), zrobili porządnie i nie miałem z nimi żadnych problemów i zastrzeżeń. Nie byli też jacyś zarozumiali czy przemądrzali. Pchać się jednak w nową działkę i do tego w taki sposób? :roll: Chyba się ostro przeliczyli.

To takie ostrzeżenie dla innych - czasem Wasze teksty brzmią strasznie mentorsko, ale niestety - tak to z drewnem jest. Czasem wybaczy błędy, a czasem drobiazg i zamiast drewna na podłodze, mamy drewno w piecu (tylko czemu takie drogie? ;) ). Lepiej więc trzymać się tych wszystkich wyśrubowanych parametrów i procedur.

witam!

naczytałam się o tym bambusie kupowanym w marketach budowlanych samych złych rzeczy. niestety już kupiła - poprostu mi się podoba i na taki mnie stać.

Mam prośbę o bliższe informacje jak taką deskę bambusową należy ułożyć. Czy tak jak przy panelach daje się te pianki itd. Tylko proszę tak łopatologicznie krok po kroku i co ważna jaki klej polecacie. Mam do ułożenia ponad 30 m2 podłogi.

Przede wszystkim przeprowadzic probe klejowa..z ogolnie dostepnych klejow np w casto uzin mk73 a w wersji bdb mk 92..(dwuskladnik)..potnij jedna deszczolke na elementy okolo 5-10cm dl..przyklej i po okolo tygodniu mlotkiem postaraj sie odbic te elementy..od wylewki wklej zdj z tym co sie stalo..to da nam jakies pojecie o twej wylewce i adhezji kleju z klepka bambusowa 4 stronnie lakierowana..

Przy okazji sprawdzi jakość wylewki.

Aby sprawdzić czy klej trzyma bambus można dwa kawałki skleić ze sobą i po kilku dniach wbić między nie dłuto lub śrubokręt. Jeżeli na obu klepkaćh jest warstwa kleju to jest o.k. Dodałbym , że pewniejszy byłby klej epoksydowo-poliuretanowy-to tak z doświadczenia.

pisalem o ogolnodostepnych nie chcialem byc posadzany o stronniczosc..ale ja dwuskladnika w takiej cenie i z taka jakoscia jak spartan lk240 lepszego nie znam..od trzech lat walcze tylko na wlochach albo tj repox z ver meistera ktorego sam sobie tamzee kupowalem badz lk240...stosunek ceny do jakosci jest b korzystny..polecam i radze sprobowac..

pisalem o ogolnodostepnych nie chcialem byc posadzany o stronniczosc..ale ja dwuskladnika w takiej cenie i z taka jakoscia jak spartan lk240 lepszego nie znam..od trzech lat walcze tylko na wlochach albo tj repox z ver meistera ktorego sam sobie tamzee kupowalem badz lk240...stosunek ceny do jakosci jest b korzystny..polecam i radze sprobowac..

Też kleję na włoskim doverze maja dwuskładnik epoksydowo-poliuretanowy. ponieważ się sprawdził na bambusie dlatego uzywam. kazdy bedzie sie trzymał tego co mu się sprawdza szczególnie przy klejach.

• 2 months później...
Wszystkie informacje jakie dziś wyczytałem w sieci raczej skłaniają mnie do zmiany na parkiet lub deskę.

Hmmmm... jestem ciekawa co konkretnie wpłynęło na taką Twoją decyzję? Mąż namawia mnie na podłogę z desek bambusowych w kuchni... Oglądaliśmy na żywo deski bambusowe firmy Danstar ( http://www.danstar.pl/produkty,202,kat.html ), nie powiem, podobają mi się, ale jakoś za bardzo kojarzą mi się z panelami :roll: nie wiem czy słusznie? Ale znowu ich cena, ok. 150zł, do najniższych nie należy, więc może to nie jest jakieś dziadostwo? :roll:

Hmmmm... jestem ciekawa co konkretnie wpłynęło na taką Twoją decyzję? Mąż namawia mnie na podłogę z desek bambusowych w kuchni... Oglądaliśmy na żywo deski bambusowe firmy Danstar ( http://www.danstar.pl/produkty,202,kat.html ), nie powiem, podobają mi się, ale jakoś za bardzo kojarzą mi się z panelami :roll: nie wiem czy słusznie? Ale znowu ich cena, ok. 150zł, do najniższych nie należy, więc może to nie jest jakieś dziadostwo? :roll:

Jako że rozważałem kiedyś bambusa (i ciągle mam ten wątek w śledzeniu), to się odezwę. Od bambusa odstręczać może:

1. Trudność w odnowieniu - czyli problemy przy cyklinowaniu o których była mowa.

2. Wzorzystość - narzuca pewien charakter wnętrza. Nie wszystko będzie później pasowało.

3. Wzorzystość - rzeczy charakterystyczne czy "ciekawe" potrafią się "opatrzyć" i znudzić. To co jest bardziej klasyczne i nudne - lepiej przetrwa próbę czasu.

Tak na maginesie - moja dopiero co polakierowana klepeczka z abiurany, też wymusza pewien charakter wnętrz. Na szczęście dzięki temu, że samo drewno jest jednolite (bez słojów), mam nadzieję że nie będzie się aż tak "gryzło" z innymi elementami. Wizualizacje były bardzo obiecujące, aczkolwiek nie wszystko będzie realizowane tak jak projektanci to przedstawili.

Musisz więc zastanowić się na ile dobrą masz wyobraźnię i jak szybko się czymś potrafisz znudzić ;)

Zeszłego lata kładliśmy klientowi coś ze 150m bambusa. Klient tak patrzył na to co kupił i biadolił. Gdzie ja miałem oczy? Przecież to wygląda jak plastik. A ja mówiłem to co myślę. Faktycznie badziewiacko to wygląda u siebie w domu to bambusa bym nigdy w życiu nie położył.

:roll: Czy uprościłeś przekaz czy postąpiłeś z klientem w sposób niehumanitarny? :roll: "Panie - to wygląda beznadziejnie, ale kładziemy skoroś pan kupił", czyli czytając między wierszami: "ale osioł z ciebie". Uważam, że w trakcie budowy można się pomylić i jeżeli gość w trakcie prac zaczyna wątpić, to trzeba je przerwać. Nawet jeżeli zostało już np. położone na 1/3. Zawsze lepiej zrezygnować z kładzenia reszty i zerwać to co już położone, niż zrywać po roku czy męczyć się 20 lat. Trzeba się zmierzyć z decyzją: "popełniłem błąd i albo ponoszę dodatkowe nakłady, żeby było dobrze, lub da się z tym żyć." Ja podjąłem pewne decyzje na skutek "nacisku" wykonawców. Jedną była kwestia fugi wiatrołap-hall. Zdaje się jednak, że już zaakceptowałem to przesunięcie. Były jednak przypadki, gdzie powiedziałem fachowcom czy nawet wcześniejszym moim decyzjom - NIE i trzeba było np. ułożyć płytki na nowo. Staram się jednak doglądać budowy, żeby w miarę szybko reagować. Straty nie były więc duże.

Wracając do humanitaryzmu - pewnym klientom trzeba pomóc podjąć decyzję. Nie decydować za nich, czy wymuszać, ale pokazać różne aspekty, by mogli ją podjąć.

No cóż...u mnie własnie " kładzie się " bambus. Na całym piętrze. Na razie mam jeden pokój i wyglada super. Ja mam deski mam deski bambusowe kładzione na piance- takiej zielonej z Leroya. Wlaśnie ze wzgledu na podłoze - gdyż jest łaczenie OSB z betonem, bambus musi być położony na piance. Za to na dole - tam gdzie jest beton - bedzie klejony do podłogi.

Zobacze wtedy jaka bedzie różnica.

Na razie nie wygląda jak plastik i jak tandetne panele podłogowe. Podłoga jest bardzo jasna i miła jak się po niej chodzi. Nie rażz te zygzaczki na desce - choc tego obawiałm się najbardziej.

Pwenie za parę misisęcy bed mogła powieidzc jak się na tym mieszka.