Asieks 13.11.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 No cóż...u mnie własnie " kładzie się " bambus. Na całym piętrze. Na razie mam jeden pokój i wyglada super. Ja mam deski mam deski bambusowe kładzione na piance- takiej zielonej z Leroya. Wlaśnie ze wzgledu na podłoze - gdyż jest łaczenie OSB z betonem, bambus musi być położony na piance. Za to na dole - tam gdzie jest beton - bedzie klejony do podłogi.Zobaczę wtedy jaka będzie różnica. Na razie nie wygląda jak plastik i jak tandetne panele podłogowe. Podłoga jest bardzo jasna i miła jak się po niej chodzi. Nie razie nie przeszkadzją mi te zygzaczki na desce - choć tego obawiałm się najbardziej. Pwenie za parę miesięcy bedę mogła powiedzieć jak się na tym mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 13.11.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Asieks czekamy więc na zdjęcia Byłoby super, jakbyś wkleiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.11.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Zeszłego lata kładliśmy klientowi coś ze 150m bambusa. Klient tak patrzył na to co kupił i biadolił. Gdzie ja miałem oczy? Przecież to wygląda jak plastik. A ja mówiłem to co myślę. Faktycznie badziewiacko to wygląda u siebie w domu to bambusa bym nigdy w życiu nie położył. Czy uprościłeś przekaz czy postąpiłeś z klientem w sposób niehumanitarny? "Panie - to wygląda beznadziejnie, ale kładziemy skoroś pan kupił", czyli czytając między wierszami: "ale osioł z ciebie". Uważam, że w trakcie budowy można się pomylić i jeżeli gość w trakcie prac zaczyna wątpić, to trzeba je przerwać. Nawet jeżeli zostało już np. położone na 1/3. Zawsze lepiej zrezygnować z kładzenia reszty i zerwać to co już położone, niż zrywać po roku czy męczyć się 20 lat. Trzeba się zmierzyć z decyzją: "popełniłem błąd i albo ponoszę dodatkowe nakłady, żeby było dobrze, lub da się z tym żyć." Ja podjąłem pewne decyzje na skutek "nacisku" wykonawców. Jedną była kwestia fugi wiatrołap-hall. Zdaje się jednak, że już zaakceptowałem to przesunięcie. Były jednak przypadki, gdzie powiedziałem fachowcom czy nawet wcześniejszym moim decyzjom - NIE i trzeba było np. ułożyć płytki na nowo. Staram się jednak doglądać budowy, żeby w miarę szybko reagować. Straty nie były więc duże. Wracając do humanitaryzmu - pewnym klientom trzeba pomóc podjąć decyzję. Nie decydować za nich, czy wymuszać, ale pokazać różne aspekty, by mogli ją podjąć. Podłoga to nie ściana czy sufit. Po podłodze się chodzi, przesuwa przedmioty, podłogę się czyści, myje itp. Podłoga powinna być ładna a przede wszystkim trwała. Musimy mieć swobodę w jej użytkowaniu. To ona ma nam służyć a nie my mamy przy niej skakać. Bambus jest pewnego rodzaju substytutem paneli drewnianych, jeżeli ktoś to akceptuje to niech się cieszy, jak długo będzie się cieszył czas pokaże. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaliszka 24.11.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witam, właśnie zdecydowalam sie na podłogę z bambusa, badzo długo podejmowalam decyzję czytając wasze posty. Mnie osobiscie podloga ta bardzo się podoba, zwłaszcza ta "skrętkowa", gdzie nie widac włókien trawy aż tak bardzo. Miałam duży problem z wyborem podłogi bo wczesniej zamowilam blaty kuchenne w kolorze drewna wenge i bałam się, że sucupira czy merbau jako że maja ciepłe barwy nie będą pasowały do chlodnego wenge. Bambus karmel pasuje doskonale. W sklepie poinformowano mnie, że jest to bardzo dobra podłoga o dużej twardości. Ale jako że źródło tej informacji nie jest do końca wiarygodne... obawiam się trochę. wybrałam podlogę firmy Wicanders, jest to hiszpańska firma która robi naprawde dobre parkiety drewniane, może i z bambusem nie będzie inaczej... Cena za m2 to 145 zł z monatżem. Mam nadzieję, że bedzie sprawowała się dobrze, zwłaszcza, że polożą ją monteży z wcześniejszymi doswiadczeniami z bambusem. Minelo już sporo czasu od ostatniego posta na tym forum, czy może ktoś z Was zdecydował sie od tamtego czasu się bambusową podlogę i może podzielic się swoimi doswiadczeniami? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.11.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witam, właśnie zdecydowalam sie na podłogę z bambusa, badzo długo podejmowalam decyzję czytając wasze posty. Mnie osobiscie podloga ta bardzo się podoba, zwłaszcza ta "skrętkowa", gdzie nie widac włókien trawy aż tak bardzo. Miałam duży problem z wyborem podłogi bo wczesniej zamowilam blaty kuchenne w kolorze drewna wenge i bałam się, że sucupira czy merbau jako że maja ciepłe barwy nie będą pasowały do chlodnego wenge. Bambus karmel pasuje doskonale. W sklepie poinformowano mnie, że jest to bardzo dobra podłoga o dużej twardości. Ale jako że źródło tej informacji nie jest do końca wiarygodne... obawiam się trochę. wybrałam podlogę firmy Wicanders, jest to hiszpańska firma która robi naprawde dobre parkiety drewniane, może i z bambusem nie będzie inaczej... Cena za m2 to 145 zł z monatżem. Mam nadzieję, że bedzie sprawowała się dobrze, zwłaszcza, że polożą ją monteży z wcześniejszymi doswiadczeniami z bambusem. Minelo już sporo czasu od ostatniego posta na tym forum, czy może ktoś z Was zdecydował sie od tamtego czasu się bambusową podlogę i może podzielic się swoimi doswiadczeniami? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam Bambus prasowany czy skręcany jest materiałem zwartym a tym samym dosyć twardym. Posiada dobre parametry kurczliwości. Jest tylko substytutem drewna, ale jeśli się komuś to nie przeszkadza a podoba się wygląd bambusa - to jego sprawa. Słabe punkty podłóg bambusowych to technologiczne nie dopracowanie produktu. 1. Polakierowana, dolna część deski ograniczająca zaufanie do spójności z klejem. Kleje do parkietów służą do wzajemnego klejenia drewna lub materiałów drewnopochodnych lub do klejenia ich z betonem. O klejeniu powierzchni lakierowanych nic tu się nie mówi. Trzeba robić testy klejenia, lub szlifować spodnią powierzchnię deski. W sytuacji polecenia odpowiedniego kleju przez producenta, powyższy temat przestaje być aktualny. 2. Licowa powierzchnia deski jest lakierowana w sposób typowy dla produktów gotowych. Tego typu powłoka nie należy do najtwarlszych. Myślę, że po pewnych modyfikacjach podłogi bambusowe wypchną z rynku część paneli drewnianych a po spadku ich cen, nawet panele laminowane będą miały grożnego konkurenta. Czas pokaże. Poczekajmy co inni napiszą w tym temacie. Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witam, właśnie zdecydowalam sie na podłogę z bambusa, badzo długo podejmowalam decyzję czytając wasze posty. Mnie osobiscie podloga ta bardzo się podoba, zwłaszcza ta "skrętkowa", gdzie nie widac włókien trawy aż tak bardzo. Miałam duży problem z wyborem podłogi bo wczesniej zamowilam blaty kuchenne w kolorze drewna wenge i bałam się, że sucupira czy merbau jako że maja ciepłe barwy nie będą pasowały do chlodnego wenge. Bambus karmel pasuje doskonale. W sklepie poinformowano mnie, że jest to bardzo dobra podłoga o dużej twardości. Ale jako że źródło tej informacji nie jest do końca wiarygodne... obawiam się trochę. wybrałam podlogę firmy Wicanders, jest to hiszpańska firma która robi naprawde dobre parkiety drewniane, może i z bambusem nie będzie inaczej... Cena za m2 to 145 zł z monatżem. Mam nadzieję, że bedzie sprawowała się dobrze, zwłaszcza, że polożą ją monteży z wcześniejszymi doswiadczeniami z bambusem. Minelo już sporo czasu od ostatniego posta na tym forum, czy może ktoś z Was zdecydował sie od tamtego czasu się bambusową podlogę i może podzielic się swoimi doswiadczeniami? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam Wicanders to przede wszystkim wodzirej w korkach. Wszyscy sciągaja co się da z Chin lub sami tam produkuja. Właśnie Wicanders tam produkuje. Troche naukładałem bambusa i jak do tej pory reklamacji z powodu słabej czy złej przyczepności kleju do lakierowanego spodu nie miałem. Kleje poliuretanowe łapią wszystko również metale polerowane. Warto jednak wcześniej (licho nie śpi) zrobić test sklejając dwa małe kawałki klejem który będzie użyty. Po trzech dniach spróbować rozdzielić te kawałki i ocenić powierzchnie sklejone. jezeli są na nich zdecydowane ślady kleju to wszystko w porzadku. Jeżeli jednak klepki odspoiły się w łatwy sposób to sprawa "cuchnie" . Kupujesz materiał z usługą więc ci panowie ponoszą całkowitą odpowiedialność. Dodam, że bambus w naszych warunkach (20C i 50%) klimatycznych osiąga 7,5% wilgotności a nie 9% jak wszyscy sądzą no może poza parkieciarzami z tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 11.01.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Może ktoś pomoże ? Szukam dobrego parkietu bambusowego i solidnej ekipy montażowej.Budowa w Tomaszowie Lubelskim potrzebne ok 130m2.tel 691030280 Mariusz A może coś innego na ogrzewanie podłogowe? Kahrs, barlinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 12.01.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Może ktoś pomoże ? Szukam dobrego parkietu bambusowego i solidnej ekipy montażowej. Budowa w Tomaszowie Lubelskim potrzebne ok 130m2. tel 691030280 Mariusz Cierpliwości postaram się kogoś solidnego polecić z okolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 09.02.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 czekam cierpliwie..... A z tego czekania co do bambusa pojawiły sie wątpliwości ... Może coś doradzicie parkiet na ogrzewanie podłogowe najlepiej w kolorze zbliżonym do wenge (mialy być schody z kamienia a wyszły z wenge... swoją drogą 15000 za m3 to straszne zdzierstwo) Czekam na propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 19.02.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Proszę o dalsze wypowiedzi na temat doświadczeń z podłogą bambusową.Mam zamiar kupić takie deski i czekam na wasze wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.02.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 czekam cierpliwie..... A z tego czekania co do bambusa pojawiły sie wątpliwości ... Może coś doradzicie parkiet na ogrzewanie podłogowe najlepiej w kolorze zbliżonym do wenge (mialy być schody z kamienia a wyszły z wenge... swoją drogą 15000 za m3 to straszne zdzierstwo) Czekam na propozycje sprowadz taniej chetnie kupie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.02.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 czekam cierpliwie..... A z tego czekania co do bambusa pojawiły sie wątpliwości ... Może coś doradzicie parkiet na ogrzewanie podłogowe najlepiej w kolorze zbliżonym do wenge (mialy być schody z kamienia a wyszły z wenge... swoją drogą 15000 za m3 to straszne zdzierstwo) Czekam na propozycje sprowadz taniej chetnie kupie:) Kiedyś byla tarcica tańsza, bo z rabunkowej gospodarki. Dzisiaj płacisz również za odtworzenie tych wyciętych pni. Pociesz się, że dla dobra przyszłych pokoleń płacisz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.03.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 I jak bumerang temat podłogi bambusowej wrócił do naszych rozważań.A wszystko za sprawą trafienia do:http://www.podlogi-kopp.pl/ecocms,Podloga_z_bambusa,34,Produkty.htmlA że widzieliśmy naocznie i w rękach też mmieliśmy to spodobało nam się niemiłosiernie.Zachwalane jako bardzo twarde i niechłonące wody. Tekst, który utkwił w pamięci to: że na szpilkach imprezki można robić...Proszę więc użytkowników i tych co układają o wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.03.2010 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 I jak bumerang temat podłogi bambusowej wrócił do naszych rozważań. A wszystko za sprawą trafienia do: http://www.podlogi-kopp.pl/ecocms,Podloga_z_bambusa,34,Produkty.html A że widzieliśmy naocznie i w rękach też mmieliśmy to spodobało nam się niemiłosiernie. Zachwalane jako bardzo twarde i niechłonące wody. Tekst, który utkwił w pamięci to: że na szpilkach imprezki można robić... Proszę więc użytkowników i tych co układają o wypowiedzi. Tania mijająca się z prawdą reklama. Chłoną wodę jak każde inne drewno choć jest trawą. Szpilki najlepiej to sobie zdjąć podczas imprezek. Jest bambus twardy ale nie aż tak aby rozszalałe szpilki wytrzymał. Wilgotnosc równoważna bambusa przy 20C i 50% wilgotności wzglednej otoczenia wynosi 7,4% a nie jak podają wszyscy na około 9%. Co to znaczy powinien wiedzieć każdy parkieciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek500 16.03.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Tak, szpary mogą powstać, ale będą dużo mniejsze jak przy bambusie "litym". Wygląd Twojej bambusowej podłogi będzie zależał od: 1. Kolejności zaplanowanych prac. Jako, że jest to podłoga gotowa (nie musi być cyklinowana) możesz ją położyć na samym końcu (po zakończeniu wszystkich prac mokrych takich jak malowanie, gipsy, płytki, itp.). 2. Magazynowania. Staraj się dostarczyć podłogę nie wcześniej niż 3 dni przed montażem podłogi. Zwróć uwagę, aby opakowania były w miarę szczelnie zamknięte (nie bierz desek bez opakowania). Bądź konsekwentna w swoim uporze. Sprzedawca będzie twierdził, że drewno na Twojej budowie może leżeć nawet miesiąc czasu i nic z nim nie będzie. Ale pamiętaj: bambus jest bardzo kłopotliwym drewnem do magazynowania. 3. Selekcji materiału. Dokładnie przyjmuj materiał przywieziony na Twoją budowę. Każdą paczkę połóż na ziemi i naciśnij nogą. Jeżeli poczujesz, że wyraźnie ugina się to zły znak - deski są wygięte w tzw. pióro. Masz powód do reklamacji. Po otworzeniu parkieciarz musi dokładnie przejrzeć każdą deskę. Te wadliwe (np. krzywe krawędzie, błędy w lakierowaniu) musi odrzucić. Też muszą Ci je wymienić (chyba, że w gwarancji jest inaczej). 4. Wilgotność powietrza i wylewek. Wilgotność wylewki betonowej do 2,5% (niektórzy przyjmują wg norm niemieckich 2%), wilgotność powietrza 40-60%. Dobrze aby od momentu przywiezienia drewna na budowę kontrolować wilgotność powietrza. Jak będzie za wilgotno (powyżej 60%) to uchylić na stałe okno na szczycie. Prosty wilgotnościomierz (higrometr) można kupić za około 30 zł. Wylewki musi sprawdzić parkieciarz. I jeszcze jedno: koniecznie musisz położyć folię paraizolacyjną pod podłogę. Czy taką taktykę powinno się przyjąć przy każdym rodzaju deski? A i nie macie kogoś, kogo moglibyście polecić do zrobienia wylewki w Krakowie? Byłbym wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.03.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Tak, szpary mogą powstać, ale będą dużo mniejsze jak przy bambusie "litym". Wygląd Twojej bambusowej podłogi będzie zależał od: 1. Kolejności zaplanowanych prac. Jako, że jest to podłoga gotowa (nie musi być cyklinowana) możesz ją położyć na samym końcu (po zakończeniu wszystkich prac mokrych takich jak malowanie, gipsy, płytki, itp.). 2. Magazynowania. Staraj się dostarczyć podłogę nie wcześniej niż 3 dni przed montażem podłogi. Zwróć uwagę, aby opakowania były w miarę szczelnie zamknięte (nie bierz desek bez opakowania). Bądź konsekwentna w swoim uporze. Sprzedawca będzie twierdził, że drewno na Twojej budowie może leżeć nawet miesiąc czasu i nic z nim nie będzie. Ale pamiętaj: bambus jest bardzo kłopotliwym drewnem do magazynowania. 3. Selekcji materiału. Dokładnie przyjmuj materiał przywieziony na Twoją budowę. Każdą paczkę połóż na ziemi i naciśnij nogą. Jeżeli poczujesz, że wyraźnie ugina się to zły znak - deski są wygięte w tzw. pióro. Masz powód do reklamacji. Po otworzeniu parkieciarz musi dokładnie przejrzeć każdą deskę. Te wadliwe (np. krzywe krawędzie, błędy w lakierowaniu) musi odrzucić. Też muszą Ci je wymienić (chyba, że w gwarancji jest inaczej). 4. Wilgotność powietrza i wylewek. Wilgotność wylewki betonowej do 2,5% (niektórzy przyjmują wg norm niemieckich 2%), wilgotność powietrza 40-60%. Dobrze aby od momentu przywiezienia drewna na budowę kontrolować wilgotność powietrza. Jak będzie za wilgotno (powyżej 60%) to uchylić na stałe okno na szczycie. Prosty wilgotnościomierz (higrometr) można kupić za około 30 zł. Wylewki musi sprawdzić parkieciarz. I jeszcze jedno: koniecznie musisz położyć folię paraizolacyjną pod podłogę. Czy taką taktykę powinno się przyjąć przy każdym rodzaju deski? A i nie macie kogoś, kogo moglibyście polecić do zrobienia wylewki w Krakowie? Byłbym wdzięczny za informacje. Wszystko w porządku do momentu wilgotności podłoża. Niestety nie 2,5CM% i nie 2,0CM% lecz minimum 1,5CM%. 2,5CM% nadaje się jedynie pod gres. Wylewki dzisiaj robi się z cementów wieloskładnikowych gdzie ujmuje się cementu do 35% a w to miejsce daje np. popioły wielkopiecowe, czy żużle mielone i inne różne dziwne rzeczy. Producenci cementów aby zarobic dodatkowe miliony dowalaja następne 5-10% nowych składników. Cementów tego typu jest około 30 rodzajów.Wylewki wykonane z nich schną różnie długo w tych samych warunkach i osiagają różne wilgotności równoważne. Dzisiaj wiadomo, że większość z nich jest sucha a więc bezpieczna dla drewna przy wilgotnosci 1,1-1,2CM%. Nie będę pisał co to znaczy. Radzę w każdym razie zwrócic uwagę na rodzaj użytego cementu. Najlepiej gdy będzie to CEM I portlandzki 32,5R. Po wykonaniu delikatnie maszynowo zatarty. Delikatnie oznacza, że krótko i nie w jednym miejscu zbyt długo. Następnie należy położyc na taką świeżą wylewkę folię na co najmniej 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek500 17.03.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. A na gotową wylewkę wystarczy wyłożyć tylko piankę pod deski czy coś jeszcze by się przydało? Nie ukrywam, że bardzo mi zależy, żeby moim deskom coś się miało stać w krótkim czasie, nie po to się tyle nachodziłem, wydałem pieniądze, by miało się to od razu zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabinaaa 18.03.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 a jaką masz podłogę, tzn. jakie dechy kupiłeś? I co ważniejsze ile dałeś? bo ja nie wiem czy nie zdecydować się na panele. Deski są strasznie drogie, taka barlinecka na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.03.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. A na gotową wylewkę wystarczy wyłożyć tylko piankę pod deski czy coś jeszcze by się przydało? Nie ukrywam, że bardzo mi zależy, żeby moim deskom coś się miało stać w krótkim czasie, nie po to się tyle nachodziłem, wydałem pieniądze, by miało się to od razu zniszczyć. Jak chcesz je ułożyć na klej czy pływająco? J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.03.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 jak przewiduje pianke to pewnie plywajaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts