Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga bambusowa - i inne :)

Agnieszka1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam pytanie do osób które mają (lub układają) parkiety - jak dbać o podłogę bambusową?

kładę parkiet bambusowy i bardzo bym nie chciała żeby się nie rozszedł i pozostał piękny :)

Stabilność bambusa zalezy tak jak drewna od klimatu otoczenia. Bambus w 20C i 50% wilgotnosci powietrza go otaczajacego uzyskuje wilgotnosc 7,5%.

Jezeli Bambus miał 9% przy montażu to potrzebuje wilgotności w zakresie 65-70% przy 20C. w innym przypadku zacznie sie kurczyć i bedą szczeliny.

a ja mam pytanie do osób które mają (lub układają) parkiety - jak dbać o podłogę bambusową?

kładę parkiet bambusowy i bardzo bym nie chciała żeby się nie rozszedł i pozostał piękny :)

Stabilność bambusa zalezy tak jak drewna od klimatu otoczenia. Bambus w 20C i 50% wilgotnosci powietrza go otaczajacego uzyskuje wilgotnosc 7,5%.

Jezeli Bambus miał 9% przy montażu to potrzebuje wilgotności w zakresie 65-70% przy 20C. w innym przypadku zacznie sie kurczyć i bedą szczeliny.

dzięki

• 2 months później...
I jak bumerang temat podłogi bambusowej wrócił do naszych rozważań.

A wszystko za sprawą trafienia do:

http://www.podlogi-kopp.pl/ecocms,Podloga_z_bambusa,34,Produkty.html

A że widzieliśmy naocznie i w rękach też mmieliśmy to spodobało nam się niemiłosiernie.

Zachwalane jako bardzo twarde i niechłonące wody.

Tekst, który utkwił w pamięci to: że na szpilkach imprezki można robić...

Proszę więc użytkowników i tych co układają o wypowiedzi.

osobiście uważam, że podłoga bambusowa jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli tylko użytkujesz ją zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli nie jeździsz dłutem po podłodze, to jest ok. Każda deska musi być właściwie pielęgnowana i używana.

• 3 weeks później...
..jeszcze raz, we właściwym wątku..

Panowie, spece od podłóg... mam jeszcze jedno pytanie...

Siostra moja kupiła podłogę bambusową.. - jaki klej powinna kupić? co polecacie? konkretne firmy poproszę...

Dzięki z góry..

ponieważ Bambus jest cztero-stronnie lakierowany należy wykonać próby klejowe z kawałkami Bambusa. Po wyklejeniu klejem epoksydowo-poliuretanowym kawałków 9x10cm w kilku miejscach pomieszczenia. Po kilku dniach (4) należy młotkiem 0,8-1,0kg odbić te kawałki od podkładu. Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość. W innym przypadku lepiej się wstrzymać od tych prac. Bambus powinien mieć 7,5% wilgotności. Podkład cementowy musi być suchy i zawierać około 1,3CM% wilgotności.

)

ponieważ Bambus jest cztero-stronnie lakierowany należy wykonać próby klejowe z kawałkami Bambusa. Po wyklejeniu klejem epoksydowo-poliuretanowym kawałków 9x10cm w kilku miejscach pomieszczenia. Po kilku dniach (4) należy młotkiem 0,8-1,0kg odbić te kawałki od podkładu. Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość. W innym przypadku lepiej się wstrzymać od tych prac. Bambus powinien mieć 7,5% wilgotności. Podkład cementowy musi być suchy i zawierać około 1,3CM% wilgotności.

)

dzięki za info...

..ale dopytam napisałeś: "Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość." co to znaczy gruba warstwa betonu? ile mniej więcej mm?

..i jaki klej epoksydowo-poliuretanowy kupić?

dzięki za info...

..ale dopytam napisałeś: "Po stwierdzeniu, że wisi na nim gruba warstwa "betonu" można kleić całość." co to znaczy gruba warstwa betonu? ile mniej więcej mm?

..i jaki klej epoksydowo-poliuretanowy kupić?

minimum 2mm jednorodnej warstwy wylewki. Klej Prosystem TP 2C.

Jeżeli przy odbijaniu młotkiem próbka odskoczy bez większych śladów od młotka, należy się wstrzymać od montażu bambusa na tym podkładzie.

• 1 month później...

witam wszystkich specjalistow, a szczegolnie tych od bambusa ;)

Po odwiedzeniu 3 salonow z podlogami padl wybor na ten "wynalazek". Naczytalem sie sporo Waszych wypowiedzi (szczegolnie tych nie-zachecajacych), lecz w dalszym ciagu ciagnie mnie do bambusa. Z zwiazku z tym mam prosbe o pare informacji:

- czy mozecie polecic jakis sprawdzony sklep (najchetniej w Poznaniu, ale ostatecznie moze byc i internetowy), w ktorym sprzedawany bambus ma jakies "papiery" swiadczace o jego "dobrym" i sprawdzonym pochodzeniu

- bardzo zalezy mi na jak najzdrowszym kleju, bez formaldehydow i innych, jego mozliwosci "wiazania" sa dla mnie mniej wazne, gdyz podloga bedzie uzywana ok.5-7 lat. Podloze stanowi posadzka, na ktora pewnie pojdzie jeszcze wylewka samopoziomujaca. Czy mozecie mi polecic taki "zdrowy" klej ?

- i ostatnia sprawa: w niektorych sklepach oprocz standardowych dlugosci bambusa ok.90cm sa rowniez dluzsze ok. 1,50m. Czy jesli chodzi o uzytkowanie czy trwalosc roznie sie one czyms ?

• 2 weeks później...
w M1 masz punkt sprzedaży podłogi bambusowej, KOPP się głównie w niej specjalizuje, więc na pewno Ci doradzą co do kleju, rodzaju bambusa. Zawsze możesz do nich pojechać, a zamówić przez internet - http://sklep.podlogi-kopp.pl/strona,podserwis,pol,glowna,1885,0,glowna,strona_sklepowa,plus.html

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze pozostane jednak przy bambusie ;) Mimo kilku niepochlebnych opinii tutaj na forum, znalazlem kilku sprzedawcow w roznych sklepach twierdzacych, ze nie jest to z pewnoscia produkt gorszy od sredniej jakosci jesionu czy debu.

Jako ciekawostka: bambus prasowany ciemny Kopp'a u producenta kosztuje ok.150zl/m2 a w praktikerze ten sam tez oczywiscie Kopp'a ok.130zl ;) i co wiecej, jak sie trafi na dzien "Podlogi bez vatu" wychodzi b.dobra cena ;)