Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpierw woda czy ogrodzenie?

Bad

Recommended Posts

Nie tylko Ty masz takie problemy ..Ja zastanawiam się czydobrze robie stawiajac czesć ogrodzenia 3 strony przd domem , no wiesz chodzi mi o wizualizacje całej przestrzeni czy wyokość ogrodzenia bedzie pasować do wysokości domku i na odwr. czy działkę pozomować czy nie , bo jest z lekkim spadem .? mam mętlik w głowie .. :roll: z jednego boku spadek jest 1,10 ito od strony frontowej jest to dlamnie nie lada problem biorąc pod uwagę to iż nie ma jeszcze domku.. :cry:

• 2 weeks później...

Możesz najpierw postawić ogrodzenia, media potem. Jest to możliwe, ponieważ media przechodzą pod podmurówką ogrodzenia (prąd na głbokości ok 0,5m; woda czasem głębiek.

Jezeli masz działkę 1500m1, to spokojnie zmieścisz wszystkie potrzebne materiały. Ja zmieściłem na działce 800m2.

Proponuję Ci również abyś wydzielił obszar działki do komunikacji dla ekip budowalnych a na reszcze zacznij przygotowywaćj już ogród.

witaj

dobrze selimm ci tłumaczy......ja tez zadbałbym o sasiada co by ci materiałów pilnował.

co do drugiego pytania , to na jakim etapie budowania jesteś? wydaje mi sie że w dokumentacji zrobionej przez P. inżyniera tak ja u mnie (mapka zagospodarowania działki)oprócz mediów jest wpis o oczyszczalni ,zjeździe i ogrodzeniu.W czym problem?

pozdrowionka :)

Nie robilbym nic w miejscu gdzie jest planowany wjazd/wyjazd.Uwazam ze ciezki sprzet zniszczy co tylko mozliwe.Poza tym nigdy nie wiadomo jaką szerokosc wjazdu pozostawic.Ciezarowa moze sie nie "wylamac" i wylamie ogrodzenie.

Media są raczej niezalezne.Np. mi hydraulik przylacze wody zrobi po ławach drutowych wprowadzając rure do miejsca przeznaczenia.Przyłącze proądowe sie robi mimo ze na dzialce są tylko paliki wyznaczające granice.

Nalezy rowniez rozważyc dostęp do dzialki od drogi (drzewa,slupy, rów,itp).Moze sie okazac ze "cos" bedzie musialo wjechac od strony sąsiada-jak bedzie podmurowka plotu to bedzie malenki problemik.

Taki oto moje przemyslenia w temacie.

Kali napisał:
Anpi - dlaczego żałujesz? Ogrodzenie niepełne to tak jakby go w ogóle nie było, jeżeli chodzi o złodziei i inne takie historie....tak mi się wydaje.

Dlatego, że teraz muszę robić prawie całe ogrodzenie jak dom już stoi. Od frontu zrobiłoby się w 2 dni.