Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzę o drewnianej podłodze w salonie z wyjściem na taras. Zależy mi na doborze możliwie najlepszego gatunku drewna bo zdaję sobie sprawę, że w butach też zdarzy nam się tam wejść. Proszę boorg, napisz co polecasz (i jakie wykończenie lakier, olej). Zaznaczam, że merbau jest dla mnie zbyt ciemny. Dziękuję i pozdrawiam.

Boorg, mam do Ciebie jako specjalisty pytanie. Ponieważ zależy mi przede wszystkim na jakości parkietu z egzotyka i pewności że nie będzie płatał potem figli- wybrałem Kahrsa. Do salonu na górze chciałbym Jatobę Genoa. Natomiast waham się co wybrać do salonu na dole gdzie mam wyjście do ogródka. B.lubię lakierowane parkiety, ale jak pomyślę, że przy różnych spotkaniach czy imprezach goście będą kursowali np. do grilla nanosząc mimo wszystko drobiny piasku z ogródka do salonu - to boję się, że parkiet szybko straci efektywny wygląd.

I moje pytania:

- jakie drewno egzotyczne byś polecił w takich warunkach i jaki lakier zastosował tak by wytrzymał taką esploatację (a może olej w takich warunkach to zdecydowanie lepszy wybór?) Czy w takich warunkach drewno nie ma specjalnie znaczenia tylko zastosowany lakier ?

- czy u Kahrsa można zamówić też położenie parkietu (mają ekipy?)

- czy ten ich system bezklejowego zespalania Woodloc to lepszy wybór niż tradycyjna metoda układania parkietu ?

Z góry dziękuję za pomoc.

...A czy ktoś słyszła o drewnie sapeli? Znalazlam coś takiego w Drewex-ie, ale nie wiele udało mi sie znależć informacji na jego temat...

Sapella jest miękka i w dobie pancernych podłóg drewnianych :wink: nie cieszy się uznaniem kupujących/sprzedających. W naszym kraju nad Wisłą najczęściej można ją spotkać na stolarce (drzwi, okna, szafy) jako fornir a na podłogach raczej nie spotykana. Dlatego tak mało informacji o niej. :(

Ot i cała tajemnica. :)

boorg -jakie warunki (pogodowo -temperaturowe) muszą być spełnione żeby układać parkiet? W tym tyg. będę rezerwowała gościa na wiosnę (terminy -ten cholerny Boom budowlany)-i nie wiem czy dobrze kombinuję -otóż:

Marzec okna, Kwiecień tynki i wylewka ostateczna, przełom maja i czerwca -parkiety -czy to nie za szybko? Planuję w salonie merbau (szerokość 9cm, długość mix 40-90cm), w sypialniach mozaika przemysłowa -jatoba, teak, doussie. Poradź -bo gość jest rozchwytywany i muszę zrobić rezerwację :roll:

Drogi Boorgu,

Krótkie pytanie: W salonie będę miał położone deski merbau. Chciałem wyłącznie olejowane, ale z uwagi na konieczność konserwowania ich niemal zarzuciłem pomysł z olejem. Wtedy firma parkieciarska, z którą mam zamiar współpracować zaproponowała mi zastosowanie oleju, a następnie na to matowego lakieru. Proponowana chemia to: grunt PU-31, olej Aqua-Oil Primer, lakier Aqua-Seal W1, klej SLC L-38. Czego mogę się po takiej kombinacji spodziewać? :roll:

Pozdrawiam,

Witam

Proszę o poradę : w jaki sposób zlikwidować jaśniejsze plamy od wody ,co zrobić aby nie powstawały??

podłogę MERBAU deska parkietowa 15x90x600 12m kw w łazience położyłem w systemie trading i zaolejowałem 2x olejowoskiem do egzotyków 1101 firmy OSMO podloga wygląda bardzo ładnie jednak w okolicach umywalki pozostawione krople wody dają po wyschnięciu jasne plamy.

Proszę o pomoc

pozdrawiam

...jakie warunki (pogodowo -temperaturowe) muszą być spełnione żeby układać parkiet? W tym tyg. będę rezerwowała gościa na wiosnę (terminy -ten cholerny Boom budowlany)-i nie wiem czy dobrze kombinuję -otóż:

Marzec okna, Kwiecień tynki i wylewka ostateczna, przełom maja i czerwca -parkiety -czy to nie za szybko? Planuję w salonie merbau (szerokość 9cm, długość mix 40-90cm), w sypialniach mozaika przemysłowa -jatoba, teak, doussie...

Dla układania podłogi musisz mieć:

- temperaturę co najmniej 15 st. C;

- wilgotność powietrza nie większą niż 70%;

- wilgotnosć wylewki nie większą niż 2,5% (zalecana ponizej 2%).

Twój terminarz, to jedna wielka lista życzeń. :( Przy takim tempie prac wylewki jeszcze nie wyschną (nawet nie znasz ich grubości). W/g mnie jak położysz drewno na przełomie czerwca/lipca to i tak bedzie wielki sukces. :)

...jaki gatunek drewna na ogrzewanie podłogowe krajowe czy egzotyk. Chyba najlepszym rozwiązaiem będzie coś gotowego np finish-Parkiet...

W wypadku drewna litego dobierasz w/g klucza: jak najmniejszy element, jak najbardziej stabilny gatunek drewna, jak najmniej duszące pokrycie. Czyli idealne rozwiązanie, to mozaika przemysłowa z egzotyka (teak, doussie, merbau) olejowana. :)

W wypadku parkietu warstwowego możesz pozwolić sobie na wybór większych elementów i mniej stabilnych gatunków drewna (np. jesion).

...Krótkie pytanie: W salonie będę miał położone deski merbau. Chciałem wyłącznie olejowane, ale z uwagi na konieczność konserwowania ich niemal zarzuciłem pomysł z olejem. Wtedy firma parkieciarska, z którą mam zamiar współpracować zaproponowała mi zastosowanie oleju, a następnie na to matowego lakieru. Proponowana chemia to: grunt PU-31, olej Aqua-Oil Primer, lakier Aqua-Seal W1, klej SLC L-38. Czego mogę się po takiej kombinacji spodziewać?...

Kłopotów. :( Lakierowanie olejowanej podłogi pozbawia Cię podstawowej zalety podłóg olejowanych: łatwości napraw. A oprócz tego taka kombinacja chemiczna wymaga sporo czasu aby dobrze to zrobić. Jeżeli podkład (Aqua-Oil Primer) nie wyschnie całkowicie, to lakier W-1 nie połączy się z nim i będziesz miał twardą skorupę naciagniętą na deski. A skorupa taka jak popęka/zadrze się, zejdzie z podłogi przy najbliższym odkurzaniu. :p

Reasumując:

Jeżeli chcesz mieć lakierowaną ciemną podłogę, to położ lakier chemiczny bezpośrednio na drewno. Tylko nie każdy nadaje się do tego. :roll:

Hello,

Boorg:

Reasumując:

Jeżeli chcesz mieć lakierowaną ciemną podłogę, to położ lakier chemiczny bezpośrednio na drewno. Tylko nie każdy nadaje się do tego.

Hmm, jaki byś zaproponował?

Pozdrawiam i dziękuję,

P.s. Zmartwiłeś mnie... :-?

Haloooo a IROKO z Barlinka nadaja sie na podlogowke :roll: Juz trzeci raz pytam i nikt mi nie odpisuje :cry: Bardzo prosze o jakies info :D Bardzo dziekuje :wink:

deska barlinecka generalnie nadaje się na ogrzewanie podłogowe i nie ma wiekszego znaczenia jakie drewno ma na wierzchu (jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale chyba boorg juz o tym pisał)

Haloooo a IROKO z Barlinka nadaja sie na podlogowke :roll: Juz trzeci raz pytam i nikt mi nie odpisuje :cry: Bardzo prosze o jakies info :D Bardzo dziekuje :wink:

deska barlinecka generalnie nadaje się na ogrzewanie podłogowe i nie ma wiekszego znaczenia jakie drewno ma na wierzchu (jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale chyba boorg juz o tym pisał)

Dziekuje bardzo za odpowiedz :D

Mam pytanko -czy ktoś z Was kupował może parkiet egzotyczny w obi lub praktikerze (lub innym markecie)? jeśli tak -to jakiej jest jakości? czy wykonawca bardzo marudził? dużo odpadów? My planujemy parkiety egzotyki w całym domu -w salonie deska merbau a w sypialniach mozaiki (w każdej inny gatunek), i nastawiamy się własnie na promocje w marketach -bo ceny są kuszące -np deska merbau w obi była po 85zł/metr, natomiast mozaiki są już od 55zł. jaka jest wasza opinia na ten temat?