Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

Serdecznie witam.

Bardzo podoba mi się ta rzeczowa dyskusja na forum. Jestem w trakcie wyboru podłogi do mojego domku i bardzo cieszę się, ze tu dotarłam, a jeżeli tu jestem tz., że potrzebuję pomocy. Domek jest już wybudowany, za kilka dni przyjdą Panowie tynkarze (tynk maszynowy cementowo-wapienny, posadzki wylewki betonowe 9miksokret)). Na chwilę obecną, zdecydowaliśmy się na deskę parkietową, wykończoną olejem. Powierzchnia podłogi 100m2, uwzględniam także korytarze oraz kuchnię. Problem zaczyna sie jednak, w chwili wyboru drewna. Zdrowy rozsądek nakazuje dąb, ale bardzo podoba sie nam JAtoba, lub merbau.

Krążymy tak z wyborem pomiędzy tymi 3 drewienkami...Co do drewna egzotycznego mamy obawy jak ono będzie sprawowoało sie w naszym klimacie? Nakwiększe obawy związane sa z przebarwieniem i rozsychaniem się czy wypaczaniem. Miałam okazję przyjrzeć się drewnu merbau - dopiero co wyjętego z paczki i takiego, które leżało w sklepie przez 6msc. Efekt-, po 6 msc było ono znacznie ale to znacznie ciemniejsze! a tak ciemnego nie chiałabym miec we własnym domku. Zastanwiem sie, czy przy obecności światła dziennego też moze aż tak zrobić sie ciemne? Czy drewno egzotyczne o którym wspomniałam nada się do kuchni?? Jak te egzotyki faktycznie wyglądają po 5-6 latach urzytkowania???

Z niecierpliwoscią czekam na odpowiedź. JOLa

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Egzotyki zdobyły sobie serca klientów w Polsce dlatego, że są ciemne. Oczywiście są wyjątki (np. guatambu) ale tylko dla potwierdzenia tej reguły. Jak mnie pamięć nie zwodzi :oops: , to nawet było/jest coś takiego jak styl kolonialny a w nim mnóstwo ciemnego drewna (meble,podłogi).

Każda podłoga zmienia kolor. W większości ciemnieją a niekiedy zmieniają kolor (np. merbau z żółto-brązowego może zrobić się czerwono-brązowy). :roll:

A jak zachowują się egzotyki w naszym klimacie? Prawidłowo położone i użytkowane: normalnie, jak podłoga drewniana. :)

• 2 weeks później...

A ja mam dylemat. Byłam już zdecydowana na parkiet przemysłowy ipe/lapacho. LAmelki 15*15*20 jest w Merlinie po 78 zł. Ipe bo tłusty i twardy. Chcę go do salonu, gdzie biega pies a ja nie mam obsesji latania ze ścierą. Będzie piasek, chodzenie w szpilkach, a co olejowania - pewnie zbiorę się raz do roku a może i nie... Mam pracowite życie. Lakier odpada.

No i trafiałm na ofertę teak w dwóch wersjach - jedna podobe lamelki (ciut dłuższe) ale taniej a druga- cena ta sama ale lamelki cieńsze (11 mm) i szersze (25 mm). Długość 200 mm. To już raczej jakas mozajka a nie przemysłowy. Nie widziałam w naturze, nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać. Czy przeszkaadza, że tylko 11mm gruby? No i sam teak. Też mi się podoba. Nawet jak zciemnieje. Ale czy wytrzyma takie intensywne użytkowanie bez specjalnej pielęgnacji? Co ze szpilkami? Jest mniej twardy ale czy to znaczy że mniej wytrzymały? I ten dziwny rozmiar...

obserwuje wasza dyskusje i stwierdzam ze jestem totalna ignorantka w zakresie egzotyki i ni etylko. marzy mi sie piekna podloga z drewna w salonie i hallu (najbardziej podoba mi sie tek i olejowanie) . Co prawda jestem dopiero na etapie stropu ale lubie sobi e wszystko wczesniej poplanowc.

czy macie jakis namiar na dobra firme zajmujaca sie podlogami z Łodzi lub okolic? kogos naprawde sprawdzonego bo nie chce pseudo fachowcow do mojej wymarzonej podlogi.

i jeszcze jedno pyt jak ma sie podloga egzotyczna do obecnosci psa?

dzieki za odpowiedzi

Agata

Dziękuję, za odpowiedź. W dalszym ciągu nie wiem jednak jak wygląda podłoga z merbau czy jatoba po np. 5-6 latach. A to mnie bardzooo interesuje.

Chciałabym też zapytać, co można uznać za leprze egzotyk pokryty olejem, czy lakierem. Wiem tyle, że lakier wybarwia żółcień, przez co podłoga staje się z czasem dębowa żółtawa, a egzotyk no właśnie duuużo ciemniejsza? nie wiem też jak to jest z wodnymi lakierami? A co do oleju, jak to jest faktycznie z tym, że do około pół roku po ułożeniu i natarciu podłogi olejem, w sytuacji, gdy np. kapnie na nią woda pojawia się przebarwienie i co z nim wówczas? Czy podłogę olejowaną można wogóle cyklinować? Kolejne pytanko, oglądałam ostatnio podłogę z deski parkietowej dąb myśle, że III kl. (liczne przebarwienia i sęczki – baardzo kolorowo wyglądałaJJ bpokrytą olejem, może miała ze 3 lata i co się żucało w oczy wyglądała tak jakby była strasznie zakużona. Z kąd taki efekt. Czy ten olej się ściera. Czy można tego uniknąć, jak w ogóle dbać o taką podłogę, pokrytą olejem.?

Wiem pytań wiele,i to amatorskich :roll: :roll: ale dla mnie odpowiedzi są ważne, w sobotę wybieram okna i podłogę. :o :o :Także proszę o pomoc.

podłoga to wydatek w moim przypadku około 40-50 tyś, takze trudno tu ryzykować :wink: z góry dzięęęęęęki

A deski 3-warstwowe firmy IPOWOOD jaka jest ich jakosc??? Lepsza od Barlinka i Balticfloor ??? Nadaja sie na podlogowke ?? Strasznie malo jest o nich w internecie :cry: Prosze o informacje :p

Ja o IPOWOOD nic nie słyszałam. Za to w Komforcie widziałam deski Baltica i Tarketta. Obie się bardzo ładnie prezentują. Cena też zbliżona od 120-150zł/metr -merbau (w zależności czy gdzies jest na nie promocja). Sprzedawcy w kilku firmach polecali obie -jakośc podobno o niebo (a nawet kosmos :wink: ) lepsza od barlinka (chodzi głównie o lakiery). Ja zdecydowana jestem na którąś z tych dwóch -zobaczymy na którą bedzie ciekawsza cena jak będę kupowała (ale to dopiero gdzieś w kwietniu).

A deski 3-warstwowe firmy IPOWOOD jaka jest ich jakosc??? Lepsza od Barlinka i Balticfloor ??? Nadaja sie na podlogowke ?? Strasznie malo jest o nich w internecie :cry: Prosze o informacje :p

Ja o IPOWOOD nic nie słyszałam. Za to w Komforcie widziałam deski Baltica i Tarketta. Obie się bardzo ładnie prezentują. Cena też zbliżona od 120-150zł/metr -merbau (w zależności czy gdzies jest na nie promocja). Sprzedawcy w kilku firmach polecali obie -jakośc podobno o niebo (a nawet kosmos :wink: ) lepsza od barlinka (chodzi głównie o lakiery). Ja zdecydowana jestem na którąś z tych dwóch -zobaczymy na którą bedzie ciekawsza cena jak będę kupowała (ale to dopiero gdzieś w kwietniu).

Dziekuje za odpowiedz :D Wczesniej bylam zdecydowana na Barlinka ale po tylu negatywnych opiniach zrezygnowalam z niego :evil: Mam jeszcze troche czasu wiec szukam innego wyjscia. Tez bede miala podlogowke wiec wybor mocno ograniczony :cry: :wink: Ale chyba zdecyduje sie na Baltica.... zobaczymy. Pozdrawiam Maja

Dziekuje za odpowiedz :D Wczesniej bylam zdecydowana na Barlinka ale po tylu negatywnych opiniach zrezygnowalam z niego :evil: Mam jeszcze troche czasu wiec szukam innego wyjscia. Tez bede miala podlogowke wiec wybor mocno ograniczony :cry: :wink: Ale chyba zdecyduje sie na Baltica.... zobaczymy. Pozdrawiam Maja

No u mnie też ma byc podłogówka -dlatego te deski a nie parkiet :cry: Ale i tak wole to od kaloryferów na całą ścianę :) (u nas 37m salonu to ok 35 żeberek :o ).

Witam Bardzo ciekawy watek wiec jesli mozna chciałbym dołozyć swoje dwa grosze w tym temacie oczywiscie nie kazdy może zgodzić się z moimi opiniami

Podłoga Badi

trudno pisać o zaletach bo to kwestia wzgledna niestety parkiet z tego drewna wykazuje znaczne zmiany w sezonie grzewczym przy zmianach wilgotności co powoduje że pojawić nam się moga szpary lub łudkowanie w postaci parkietów lub paneli jest lepiej.

Doussie

tu nie mam zastrzeznie w zasadzie jeśli komus odpowiada kolor i cena moze mieć pewność iz podłoga jeśli bedzie poprawnie zamontowana nie bedzie miał problemów

Guatambu

to ciekawy przypadek dla odważnych twarda ale niestety niestabilna co oznaczać moze problemy

Iroko

ciekawe drewno mozna spokojnie sobie położyć nie jest jednak bardzo twarde no i niestety zmienia szybko kolor ciemnieje

Jatoba

Ciekawe drewno niestety nie lubi temperatur i przesuszenia(suchego powietrz) proponuje uważać

Ipe czy też Lapacho

niby to samo ale różnią się od siebie kolorami często przez sprzedawców wymiennie sprzedawane :-) niestety mamy 80% szns że nam się rozeschnie

Kampas

o to jest gatunek< który powinnismy poleciś naszym wrogom tak naprawdę wedłóg mnie nie powinien być sprzedawany w formie parkietu w przypadku paneli nie bede się wypowiadzał lecz sądze podobnie

Merbau

Najbardziej popularny wobecnie gatunek drewna polecam choć niepoprwnie zamontowany też potrafi być kapryśny

Teak

Drewno niestety miekkie ale stabilne płowieje z czasem ale polecam tylko ta cena i nie mylić parametrów z teakiem afrykańskim he he często odbieranym podobnie

Pozdrawiam

A ja mam dylemat. Byłam już zdecydowana na parkiet przemysłowy ipe/lapacho. LAmelki 15*15*20 jest w Merlinie po 78 zł. Ipe bo tłusty i twardy. Chcę go do salonu, gdzie biega pies a ja nie mam obsesji latania ze ścierą. Będzie piasek, chodzenie w szpilkach, a co olejowania - pewnie zbiorę się raz do roku a może i nie... Mam pracowite życie. Lakier odpada.

No i trafiałm na ofertę teak w dwóch wersjach - jedna podobe lamelki (ciut dłuższe) ale taniej a druga- cena ta sama ale lamelki cieńsze (11 mm) i szersze (25 mm). Długość 200 mm. To już raczej jakas mozajka a nie przemysłowy. Nie widziałam w naturze, nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać. Czy przeszkaadza, że tylko 11mm gruby? No i sam teak. Też mi się podoba. Nawet jak zciemnieje. Ale czy wytrzyma takie intensywne użytkowanie bez specjalnej pielęgnacji? Co ze szpilkami? Jest mniej twardy ale czy to znaczy że mniej wytrzymały? I ten dziwny rozmiar...

IPE/Lapacho jest twaaaarde jak kamień. Szpilki wielkiej szkody olejowanemu lapacho nie uczynią. Chyba że pomiędzy lapacho a szpilkę wpadnie jakiś facet: wtedy straty mogą być znaczne. :lol: W najgorszym wypadku będzie eunuch w najlepszym... ...nowy Pavarotii. :wink:

Teak ma twardość prawie jak dąb. Dąb pod tym względem jest średniakiem. A dla lapacho w kategorii twardość to teak nie jest żadną konkurencją. :(

Szerokość 20 a 25 mm: dla wyglądu podłogi bez znaczenia. Strona techniczna też praktycznie bez zmian.

Grubość 20 a 11 mm: dla wytrzymałości użytkowej podłogi: bez znaczenia. Jedyna oczuwalna różnica: jak usiądziesz na takiej podłodze cieńsza będzie zimniejsza. :)

i to tyle. 8)

To jeszcze jedno pytanie. Bo jednak kupiłam lapacho. Muszę się ekspresowo przeprowadzić do domu. Mój pierwszy pomysł - położyć ten parkiet lużno na podłodze, niech podeschnie. ten pomysł bieże się stąd, że muszę coś mieć na podłodze a szkoda mi kasy na przejściową wykładzinę. Jak on taki twardy, to może wytrzyma takie traktowanie przez miesiąc? Potem byśmy go zaczęli sukcesywnie przyklejać. Teraz nawet nie ma na to czasu!

Jeżeli nie mogę i muszę go przykleić, to czy chociaż wytrzyma bez olejowania do lata? Wtedy wystawimy meble i się go scyklinuje i zaolejuje.... Mogę tak?

Pomysł żeby połozyć luzem i potem sukcesywnie go przyklejać stanowczo bym odradził nie wiem czy jest to parkiet czy przemysł ale w obu przypadkach odkształcenia które wystapią na tak zostawionym parkiecie skutecznie utrudnia ci montaz no i sprawa zagruntowania posadzki gruntem jest to troszke szkodliwa zabawa wymagająca raczej pustego lokalu lepszym pomysłem jest połozenie tego parkietu (przyklejenie) tak pozostawiony może być nawet na długi czas.

Druga sprawa przemysl czy na pewno chcesz olejowac parkiet jest to sposób wykończenia który wymaga większej cierpliwosci przy sprzątaniu jeśli chodzimy często w obuwiu wierzchnim i większym natezeniu ruchu w mieszkaniu.

A i jeszcze jedna sprawa te drewno ma ciekawą ceche której zawdzięcza swoją twardośc a mianowicie drobne okruszki pyłu poczatkowo w koloże zielonym w kontakcie z woda robią się czerwone niestety w styczności szczególnie z białym kamienie jest cięzko usuwalne jeśli pozostawi się dłużej na posadzce prawie niemożliwe do usunięcia tak więc uwaga przy cyklinowaniu jeśli drewno bedzie kładzione w poblizu kamienia pozdrawiam

Jeśli macie pytania w związku z ipoowod to zalezy co chcecie kupić ich panele nie sa najgorszej jakości a barlinka odradzam jeśli chcecie go kupić w sklepie typu hipermarket.

Baltic porzadna firma nie ma z nia problemów (większych) podobnie Tarket czy tez Karchs ale ten ostatni to już mercedes jeśli chodzi o panele jesli chcecie położyć je na ogrzewaniu podłogowym przyjzyjcie się produktom dwuwarstwowym czyli parkietom z spodnia warstwa z drewnia innego niż użytkowa typu Biadki, Finisch parkiet, Holzexport

Pozdrawiam

Ps. i uwaga przy montażu jeśli produkty mają być przyklejone do posadzki

No u mnie też ma byc podłogówka -dlatego te deski a nie parkiet :cry: Ale i tak wole to od kaloryferów na całą ścianę :) (u nas 37m salonu to ok 35 żeberek :o ).

to zalezy co chcesz wiedzieć o wygladzie tych podłóg?

jeśli chodzi o to czy lakier czy olej to raczej pytanie na co się zdecydujesz które minusy i plusy obu sposobów bedą do przyjęcia.

Takie przebarwienia po przetarciu faktycznie występuja ale z powodu ciemnienia drewna i po około miesiacu powinny zniknąć.Jesli chodzi o widok podłogi jakby była zakuzona moze być na to kilka wyjasniej, podłogi olejowane w dużej mierze są matowe i bez częstej konserwacji wygladają jakby były zakurzone niestety ważną kwestią przy wyborze podłogi olejowanej jest wybranie odpowiedniego oleju do naszych oczekiwan niestety i taki sporo osób po kilku latach a nawet miesiacach uzytkowania takiej podłogi nie jest zadowolona z użytkowania.

Pozdrawiam

Dziękuję, za odpowiedź. W dalszym ciągu nie wiem jednak jak wygląda podłoga z merbau czy jatoba po np. 5-6 latach. A to mnie bardzooo interesuje.

Chciałabym też zapytać, co można uznać za leprze egzotyk pokryty olejem, czy lakierem. Wiem tyle, że lakier wybarwia żółcień, przez co podłoga staje się z czasem dębowa żółtawa, a egzotyk no właśnie duuużo ciemniejsza? nie wiem też jak to jest z wodnymi lakierami? A co do oleju, jak to jest faktycznie z tym, że do około pół roku po ułożeniu i natarciu podłogi olejem, w sytuacji, gdy np. kapnie na nią woda pojawia się przebarwienie i co z nim wówczas? Czy podłogę olejowaną można wogóle cyklinować? Kolejne pytanko, oglądałam ostatnio podłogę z deski parkietowej dąb myśle, że III kl. (liczne przebarwienia i sęczki – baardzo kolorowo wyglądałaJJ bpokrytą olejem, może miała ze 3 lata i co się żucało w oczy wyglądała tak jakby była strasznie zakużona. Z kąd taki efekt. Czy ten olej się ściera. Czy można tego uniknąć, jak w ogóle dbać o taką podłogę, pokrytą olejem.?

Wiem pytań wiele,i to amatorskich :roll: :roll: ale dla mnie odpowiedzi są ważne, w sobotę wybieram okna i podłogę. :o :o :Także proszę o pomoc.

podłoga to wydatek w moim przypadku około 40-50 tyś, takze trudno tu ryzykować :wink: z góry dzięęęęęęki

Kreo -widzę że ty też jesteś spec od egzotyków? :wink: A co sądzisz o położeniu na podłogówce deski dwuwarstwowej -z litego merbau? widziałam takie, od razu lakierowane w Castoramie. Mają 14mm grubości, od spodu widac że są klejone z pojedynczych "kawałków" merbau, na wierzchu zaś mają małe deseczki (takie jak typowy parkiet). Nie wiem czy decydowac się na coś takiego, czy też na ten trzywarstwowy baltic (który jest nawet zalecany na podłogówkę) :roll: Chodzi o to, żeby było nie tylko ładnie ale i ciepło. A co do baltica (lub Tarketta) -to lepiej przyklejac czy kłaśc "pływająco"? Jeśli to drugie -to jaki podkład? Gąbka czy korek odpada -nie przepuszcza ciepła :-?

...Mój pierwszy pomysł - położyć ten parkiet lużno na podłodze, niech podeschnie. ten pomysł bieże się stąd, że muszę coś mieć na podłodze a szkoda mi kasy na przejściową wykładzinę. Jak on taki twardy, to może wytrzyma takie traktowanie przez miesiąc? Potem byśmy go zaczęli sukcesywnie przyklejać. Teraz nawet nie ma na to czasu!

Jeżeli nie mogę i muszę go przykleić, to czy chociaż wytrzyma bez olejowania do lata? Wtedy wystawimy meble i się go scyklinuje i zaolejuje.... Mogę tak?

Mój pierwszy pomysł: jesteś szalona.

Mój drugi pomysł: i w dodatku crazy-olka. :wink:

A teraz poważnie.

Pomysł z położeniem luzem przemilczę. Byłabyś prekursorem tej nowej metody "dosuszania" :o parkietu. Pomysł z przyklejeniem i oczekiwaniem na resztę ma sens z jednym ale. Egzotyki posiadają dużo barwników/minerałów i Twoja garderoba w połączeniu z nimi może ulec trwałemu zabarwieniu/poplamieniu. Jeżeli preferujesz styl flower-power, to będziesz zadowolona; jeżeli preferujesz styl white power, to będziesz miała dużo pretekstów do mordowania. :wink: Tak czy siak - będzie zabawa. :lol:

Reasumując:

Pośpiech jest złym doradcą. Dziwię się, że zdecydowałaś sie na zakup parkietu. :o Przecież wiedziałaś, że czeka Cię szybka przeprowadzka i nie masz czasu na zabawę w parkiety. Dla ciebie idealnym rozwiązaniem byłyby panele drewniane/laminowane lub dobra wykładzina PCV. A tak - zamiast ułożonej podłogi - masz lapacho luzem, ciężarówkę z meblami, brak czasu i garść pomysłów. Dla mnie skleić z tego niewiele można ale Ty masz fajne pomysły :) więc... ...kombinuj dziewczyno. Wszyscy chętnie poczytamy jak wybrnęłaś z tej sytuacji. :)

...A i jeszcze jedna sprawa te drewno ma ciekawą ceche której zawdzięcza swoją twardośc a mianowicie drobne okruszki pyłu poczatkowo w koloże zielonym w kontakcie z woda robią się czerwone...

Bardzo ciekawa teoria. :o Nawet nie wiedziałem, że drobne okruszki pyłu wpływają na twardość IPE/lapaczo. :wink: Ale człowiek uczy się całe życie, więc może Brinnel i Janka mylili się w swoich założeniach dotyczących twardości drewna. I za jakiś czas podstawową metodą badania twardości drewna będzie test kreo: ilość pyłu dzielona przez jego kolor w stanie suchym, plus woda i dzielimy to wszystko przez kolor pyłu w stanie mokrym... . :roll:

Bardzo ciekawa teoria. :o Nawet nie wiedziałem, że drobne okruszki pyłu wpływają na twardość IPE/lapaczo. :wink: Ale człowiek uczy się całe życie, więc może Brinnel i Janka mylili się w swoich założeniach dotyczących twardości drewna. I za jakiś czas podstawową metodą badania twardości drewna będzie test kreo: ilość pyłu dzielona przez jego kolor w stanie suchym, plus woda i dzielimy to wszystko przez kolor pyłu w stanie mokrym... . :roll:

Witam Boorg czasem z pospiechu zdanie które napisałem ma pewne brak gramatyczne tak jest i w tym przypadku, wiec nie widzę nic smiesznego w określeniu którego uzyłeś rozumiem że twoja wiedza w tym kierunku juz jest tak ogromna iz mozesz sie nazywać w tym temacie,(uzyje określenia profesjonalistą) jeśli jesteś faktycznie parkieciażem z regionu warszawskiego to powinnismy się znać pozostaje mi tylko wierzyć iż porady, których udzielasz na tym forum są rówiez w realu tak profesjonalne i bezkrytyczne

Pozdrawiam kreo

Ciemnienie parkietu. Wszystko zależy od nasłonecznienia pomieszczenia. :o Jak nie będzie światła słonecznego (np. piwnica), to zmiany będą bardzo wyraźne. W pomieszczeniach z dużą ilością słońca, zmiana koloru będzie symboliczna (ton może dwa). 8)

Dąb olejowany leży u mnie w mieszkanku. :D Wygląda OK ale dla mnie jest zbyt ciemny - moje mieszkanko jest niewielkie. :oops:

Dąb nie wytrzymuje porównania z obydwoma gatunkami o których wspomniałaś. Doussie i merbau są o wiele twardsze i stabilniejsze. :roll:

Witam Boorg

Jeszcze jedno tak z ciekawosci popełniłem bład jako naturszczyk na tym forum mógłbys jednak wyjasnic mi pewna kwestie a mianowice powyżej napisałeś iz dąb nie wytrzymuje porównania z merbauem czy tez Doussie w czym mamy zgodność zapomniałeś tylko dodać iż zostaje nam tutaj jeszcze mała kwestia która proponuje rozwazyć jestem ciekaw twojego zdania .

Wiesz zapewnie iz grubosc drewna do szerokosci ma olbrzymie znaczenie tak wiec które drewno bedzie stabilniejsze merbau i doussie o wymiarach standardowo 15x90 czy nasz gatunek 22x70 gdzie tu logika i zdrowy rozsadek fakt niektóre egzotyki rzewyższaja stabilnoscia nasze rodzime gatunki ale nie zpominajmy iz egzotyki sa produkowane w szerszych i cieńszych elementach przez co ich lepsze parametry w stosunku do naszych europejskich gatunków sa bardzo podobne a w niektórych wypadkach nawet gorsze,jestem ciekaw twojej opini

Pozdrawiam kreo