Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

Nie jestem specem, a im dłużej tym bardziej utwierdzam się w tym przekonaniu, niestety.

Wpadłem na te forum bardziej z ciekawości gdyż właśnie jestem w trakcie budowy swojego własnego domku nie używam tez terminologii technicznej bo sam jej czasami nie rozumiem jeśli chodzi o twoje pytanie.

Ogrzewanie podłogowe i zamontowanie na nim drewna to spore wyzwanie i niestety jak to w życiu i w tym wypadku spotkasz się z wieloma spostrzeżeniami i opiniami.

Pierwsza sprawa jakie masz ogrzewanie wodne czy elektryczne to pierwsze zalecam jako bezpieczniejsze wolniej się nagrzewa

Druga sprawa od kilku lat producenci paneli zgodzili się na przyklejanie paneli bez utraty gwarancji z ich strony niestety na pewnych warunkach odnośnie jakiego kleju używamy i żeby robiły to licencjonowane ekipy (jeśli gwarancja jest dla Ciebie ważną kwestią)

Trzecia sprawa możesz położyć w sposób pływający ale ograniczyć się musisz albo raczej powinnaś do jak najcieńszego podkładu powiedzmy pianka 2mm żeby jak najbardziej ograniczyć utratę ciepła niestety kosztem wytłumienia (mostek dźwiękowy głuchy pogłos często dla niektórych drażliwy)

Czwarta sprawa przyjrzyj się wylewce na którą zamierzasz położyć podłogę częstym błędem jest myślenie iż jej równość jest bez znaczenia niestety nie ,ma ono później bezpośrednie znaczenie na jej użytkowanie przy nierównościach, które nie zostaną zniwelowane tudzież dołkach będą występować zmiany pękanie na łączeniach itp.

Piąta sprawa po zakończeniu montażu upewnij się iż panele gotowe zostaną zabezpieczone woskiem na całej powierzchni zapobiegnie to w późniejszym okresie użytkowym wnikaniu wody w łączenia desek i ich puchnieciu (oczywiście większość producentów zabezpiecza kanty swoich produktów ale jest to niewystarczające)

Szósta sprawa deska o której piszesz jest produktem stosunkowo świeżym i niestety w tym wypadku sprzedawanym w hipermarkecie, nie mam dobrej opinii o sprzedawanych przez nich produktach mam dziwne wrażenie iż najważniejszą sprawą jest dla nich cena nie jakość produktu(najłatwiej jest przecież sprzedać sam materiał i wyjść z założenia iż przy odbiorze materiału notka na Fa. iż odbieramy towar pod względem jakościowym i ilościowym załatwia sprawę) jeśli niemniej zdecydujesz się na zakup towaru w hipermarkecie zaproś ze sobą wykonawcę gdyż to on niestety w dużej mierze będzie obrywał za problemy przy użytkowaniu podłogi i jej montażu(pod wzgledem finansowo oczywiście Ty)

Podobny produkt sprzedaje firma z Krakowa niestety ma spore problemy ze stokami długi czas oczekiwania częste opóźnienia.

Pozdrawiam Kreo

Ps. A co polecam tutaj jest kwestia Twojego wyboru jesli ja bym to robił dla siebie zapewne bym przykleił ale wybór należy do Ciebie

Plus przyklejenia łatwiej odnowić taką powierzchnie jest na stałe przyklejona do podłoża przy minimalnych odchyłach na wylewce nie będzie to miało aż takiego wpływu jak w wypadku podłogi pływającej.

Estetycznie łączenia z gresami jeśli takowe są można ładniej wykończyć na równo bez stosowania listew przejściowych wystarczy korek i mamy równy poziom.

Łatwiej po latach taką podłogę odnowić

Minus to przede wszystkim koszty niemiłosiernie wzrastają (kleje grunty i wyższa cena montażu) mamy wtedy parkiet tylko że trzywarstwowy ale zawsze parkiet z jego wadami i zaletami ale przecież nie pod tym kątem został początkowo produkowany ,zmiany wymusił rynek

Plus podłogi pływającej tu zapewne niższa cena usługi i materiałów pomocniczych

Produkt lepiej przystosowany do zadań, do których został wykonany

Minusy

Pod panelem tworzy się przysłowiowa warstwa powietrza która może być przy chodzeniu szczególnie dla osób o wrażliwym słuchu drażliwa.Na łączeniu z gresami mamy mniejsze pole manewru chyba, że ktoś dobrze kombinuje, ale zaleca się listwy przejściowe

Ważna kwestią jest tu wylewka najlepiej równa bez skaz a tak rzadko bywa

Oba sposoby montażu się sprawdzają także wybór pozostaje w priorytetach, jakie wybierzesz w obu przypadkach

Kreo -widzę że ty też jesteś spec od egzotyków? :wink: A co sądzisz o położeniu na podłogówce deski dwuwarstwowej -z litego merbau? widziałam takie, od razu lakierowane w Castoramie. Mają 14mm grubości, od spodu widac że są klejone z pojedynczych "kawałków" merbau, na wierzchu zaś mają małe deseczki (takie jak typowy parkiet). Nie wiem czy decydowac się na coś takiego, czy też na ten trzywarstwowy baltic (który jest nawet zalecany na podłogówkę) :roll: Chodzi o to, żeby było nie tylko ładnie ale i ciepło. A co do baltica (lub Tarketta) -to lepiej przyklejac czy kłaśc "pływająco"? Jeśli to drugie -to jaki podkład? Gąbka czy korek odpada -nie przepuszcza ciepła :-?

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Boorg czasem z pospiechu zdanie które napisałem ma pewne brak gramatyczne tak jest i w tym przypadku, wiec nie widzę nic smiesznego w określeniu którego uzyłeś rozumiem że twoja wiedza w tym kierunku juz jest tak ogromna iz mozesz sie nazywać w tym temacie,(uzyje określenia profesjonalistą) jeśli jesteś faktycznie parkieciażem z regionu warszawskiego to powinnismy się znać pozostaje mi tylko wierzyć iż porady, których udzielasz na tym forum są rówiez w realu tak profesjonalne i bezkrytyczne

Pozdrawiam kreo

Nie obrażaj się na mnie. :oops: Chciałem zwrócić tylko Twoją uwagę na fakt, że napisałeś trochę od rzeczy. :) Forum to łańcuszek ludzi dobrej woli i dlatego warto poprawiać swoje błędy, bo z popełnionych nieścisłości ktoś może wyciągnąć złe wnioski i popełnić jakiś niepotrzebny wydatek (w końcu podświadomie oczekuje się, że wypowiadają się praktycy a nie teoretycy) . A tego pewnie byś nie chciał (tak samo jak ja). :) Dlatego ja w trakcie pisania co jakiś czas w trybie podglądu koryguję co to za głupoty napisałem i poprawiam sam siebie wiele razy. Nawet jak umieszczę post na forum to poprawka zawsze jest możliwa: wystarczy wcisnąć znaczek edytuj i... ...poprawić. :wink:

W realu nie udzielam porad. :wink: Jestem tylko wirtualnym żywotem. :lol: Na codzień jestem przeciętnym mrukiem, typowym dorobkiewiczem, który nic za darmo nie zrobi. :oops:

...Wiesz zapewnie iz grubosc drewna do szerokosci ma olbrzymie znaczenie tak wiec które drewno bedzie stabilniejsze merbau i doussie o wymiarach standardowo 15x90 czy nasz gatunek 22x70 gdzie tu logika i zdrowy rozsadek fakt niektóre egzotyki rzewyższaja stabilnoscia nasze rodzime gatunki ale nie zpominajmy iz egzotyki sa produkowane w szerszych i cieńszych elementach przez co ich lepsze parametry w stosunku do naszych europejskich gatunków sa bardzo podobne a w niektórych wypadkach nawet gorsze...

Jeżeli chcesz usłyszeć kilka słów to musisz sprecyzować kilka innych istotnych rzeczy, mających wpływ na nasze rozważania:

1. Jaka selekcja/klasa drewna?

2. Jaki przekrój (pionowy/poprzeczny)?

3. Jaka długość elementów?

4. Czy krawędź wykonana z kątem alfa czy zerowym?

5. Czy rozważamy parkiet luzem czy przyklejony do podłoża?

6. Drewno przyjechało do Polski jako tarcica czy produkt gotowy?

7. Drewno sezonowane czy tylko suszone?

8. Po przerobieniu zapakowane w folię termozgrzewalną, opakowanie papierowe, czy bez opakowania?

9. Magazynowanie po przerobieniu w pomieszczeniu z kontolą wilgotności/temperatury, bez kontroli czy pod wiatą?

10. Transport w izotermie, w zamkniętej nadbudowie, pod plandeką czy na otwartej pace?

Jeżeli sprecyzujemy zakres rozmowy to będzie kilka zdań. :) W innym wypadku kilka stron maszynopisu. :wink:

Mój pierwszy pomysł: jesteś szalona.

Mój drugi pomysł: i w dodatku crazy-olka. :wink:

Egzotyki posiadają dużo barwników/minerałów i Twoja garderoba w połączeniu z nimi może ulec trwałemu zabarwieniu/poplamieniu.

. Dziwię się, że zdecydowałaś sie na zakup parkietu. :o Przecież wiedziałaś, że czeka Cię szybka przeprowadzka i nie masz czasu na zabawę w parkiety.

No tak...

Rozgryzłeś mnie. Mój mąż też, ale dopiero po ślubie i teraz cierpi :D

A tak na serio. Kupiłam, bo wiem, ze musi doschnąć. Jak nie może schnąć na podłodze, będzie sobie leżał do wiosny pod schodami. :D Trochę mnie zmartwiłeś tymi przebarwieniami - mam białą kanapę. Trudno, zobaczymy, umyję go..... Panele, PVC nie dla mnie. Kupię w takim razie trochę najtanzszej wykładziny na teraz..

Powiedz jeszcze jedno - mam blat w kuchni z buku (a?). Chcę go zabezpieczyć czyli zaolejować, ale to blat do kuchni, więc czymś jadalnym. Są jakieś woski pszczele - można? Na ciepło czy zimno? Gdzie je kupić? Czy to zwykłay wosk (w sklepie pszczelarskim) czy przerobiony? Czy może jest coś immego naturalnego.

...mam blat w kuchni z buku (a?). Chcę go zabezpieczyć czyli zaolejować, ale to blat do kuchni, więc czymś jadalnym. Są jakieś woski pszczele - można? Na ciepło czy zimno? Gdzie je kupić? Czy to zwykłay wosk (w sklepie pszczelarskim) czy przerobiony? Czy może jest coś immego naturalnego...

Oleju kujawskiego nie polecam - zbyt długo wysycha. :wink: :lol:

Możesz zastosować taki jaki poleca np. IKEA (Beckers Golvolje)

http://www.beckers.pl/produkty/images/duze/do_podlog_i_posadzek/golvolja.jpg

lub każdy inny przeznaczony do mebli np. TRIP-TRAP, TIMBEREX.

Witam

Ja też mam pytanko :)

Miałam sobie zrobić parkiet i schody z teaku, ale cena...

Teraz myślę o iroko, ewentualnie dussie. Głównie chodzi mi o to, aby drewno było lekko złote (po prostu ciepłe). Moj problem polega na tym, iż troszkę drewna bedzie nachodzić na ogrzewanie podłogowe(10 cm). Czy można tak w ogóle zrobić ? Chyba że jakiegoś innego egzotyka szukać.

Witam

Ja też mam pytanko :)

Miałam sobie zrobić parkiet i schody z teaku, ale cena...

Teraz myślę o iroko, ewentualnie dussie. Głównie chodzi mi o to, aby drewno było lekko złote (po prostu ciepłe). Moj problem polega na tym, iż troszkę drewna bedzie nachodzić na ogrzewanie podłogowe(10 cm). Czy można tak w ogóle zrobić ? Chyba że jakiegoś innego egzotyka szukać.

To w zasadzie nie masz problemu -10cm? :wink: U mnie będzie 37m na podłogówce! :D

10 cm to pestka :D Ja bede miala 33 m2 :o :D To dopiero wyzwanie :lol:

No i co kładziesz? bo ja mam 37m salonu do "obłożenia"na podłogówce :roll: :-? ...

my w salonie na częśvi (ok 30 mkw) kładziemy panele drewniane Kahrsa

No ja też już na 99% zdecydowana jestem na panele drewniane -tylko Kahrs to dla mnie za wysoka półeczka :( -powyżej 200zl. Będą chyba Tarkett (ok. 150zl/m).... fasola25 -a jak układacie? na klej czy "pływająco" na click? i jaki podkład?

No i co kładziesz? bo ja mam 37m salonu do "obłożenia"na podłogówce :roll: :-? ...

my w salonie na częśvi (ok 30 mkw) kładziemy panele drewniane Kahrsa

No ja też już na 99% zdecydowana jestem na panele drewniane -tylko Kahrs to dla mnie za wysoka półeczka :( -powyżej 200zl. Będą chyba Tarkett (ok. 150zl/m).... fasola25 -a jak układacie? na klej czy "pływająco" na click? i jaki podkład?

na ogrzewanie to muszą być przyklejone

ale jaki podkład - nie wiem co co chodzi :o

Jak przyklejone to o żaden :D Bo jak są "pływająco" (np Baltic Wood tak zaleca), to musi byc podkład jak pod panele: pianka, korek, folia itp... czyli u Ciebie wylewka z podłogówką i od razu deski na klej?

dokładnie, wylewka z podłogówką i na to przyklejone panele

ale naprawde wydaje mi sie że na podłogówkę nie ma sensu układanie pływajacej podłogi - lepiej popytaj specjalistów

Chyba tak jak ty albo Baltic albo Tarkett :p W sumie duzego wyboru nie mam. Na Kahrsa nie mam kasy ( no chyba ze bedzie jakas promocja :roll: ) a kafli na calym dole nie chce tak jak i "sztucznych" paneli :D Ale pozyjemy zobaczymy... narazie jestemy na etapie ocieplania poddasza takze do podjecia ostatecznej decyzji mam jeszcze troche czasu :wink:

Chyba tak jak ty albo Baltic albo Tarkett :p W sumie duzego wyboru nie mam. Na Kahrsa nie mam kasy ( no chyba ze bedzie jakas promocja :roll: ) a kafli na calym dole nie chce tak jak i "sztucznych" paneli :D Ale pozyjemy zobaczymy... narazie jestemy na etapie ocieplania poddasza takze do podjecia ostatecznej decyzji mam jeszcze troche czasu :wink:

To ja mam czasu więcej niż ty bo my dopiero chudziaka robimy i kanalizację :wink: Ale po sklepach już robię obloty 8) A co do Kahrsa to dostałam ostatnio ceny Merbau:

Karhs jakarta -------- 215 zł

Karhs manilia -------- 179 zł

Karhs singapore -------- 305zł

Nie muszę chyba dodawac że ten za 305zl jest najpiękniejszy :roll: ...

Oleju kujawskiego nie polecam - zbyt długo wysycha. :wink: :lol:

Możesz zastosować taki jaki poleca np. IKEA (Beckers Golvolje)

lub każdy inny przeznaczony do mebli np. TRIP-TRAP, TIMBEREX.

Byłam w sklepie. Na każdym napisane jest - bez kontaktu z żywnością!!!

A jak to ma być blat, na którym i chleb się połozy itd - to nie da rady bez kontaktu :cry: Był też jeden wosk, niby ekologiczny, ale na nim też napis "bez kontaktu...." Nie znasz nic na bazie naturalnego wosku pszczelego na przykład? A może po prostu wosk wetrzeć... Albo ten olej kujawski, faktycznie?

To ja mam czasu więcej niż ty bo my dopiero chudziaka robimy i kanalizację :wink: Ale po sklepach już robię obloty 8) A co do Kahrsa to dostałam ostatnio ceny Merbau:

Karhs jakarta -------- 215 zł

Karhs manilia -------- 179 zł

Karhs singapore -------- 305zł

Nie muszę chyba dodawac że ten za 305zl jest najpiękniejszy :roll: ...

Ceny podobne jak u nas tzn w Trojmiescie :D Zgadzam sie z toba w 100% ze wersja singapore jest boska....gorzej z cena :evil: .... ech takie zycie :cry: :roll: Podoba mi sie tez jakarta :p I jezeli cena nadal bedzie tylko ciutke :roll: ponad 200 zl w przyszlym roku to moze sie skusimy :wink:

Byłam w sklepie. Na każdym napisane jest - bez kontaktu z żywnością!!!

A jak to ma być blat, na którym i chleb się połozy itd - to nie da rady bez kontaktu :cry: Był też jeden wosk, niby ekologiczny, ale na nim też napis "bez kontaktu...." Nie znasz nic na bazie naturalnego wosku pszczelego na przykład? A może po prostu wosk wetrzeć... Albo ten olej kujawski, faktycznie?

Luuudzie nie dajcie się nabierać na tą nowomowę! Jasne że nie można lizać świeżo zaolejowanego. Ale jak wyschnie, to niczym się nie różni od farby olejnej. Powiedz sama - nie położysz żywności na pomalowanej desce?

Miś Uszatek (może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych)

• 2 weeks później...

Pytanie do praktyków - zwłaszcza do skarbnicy wiedzy boorg-a ale oczywiście do wszystkich innych także ;-)

Myślę nad połozeniem Merbau deska "DECO" lakierowany Selekt 15 x 140 x 500-2000 mm z DLH. W związku z tym pytanie - czy chemia oferowana przez DLH - z firmy ICA jest dobra - jak sprawdza sie w rzeczywistości lub jesli nie ta to jakiej chemii użyć? Czy ktoś ma już u siebie tą deskę - jak sprawdza się w praktyce??? jaką wysokość od posadzki ma finalnie połozona deska podłogowa (jaka jest warstwa kleju pod taką deską - 1mm? czy więcej/mniej?) - bo chcialbym najpierw położyć płytki a chcę aby płytki i deska były na tej samej wysokości.