zetka79 02.09.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Witam! Właściwie moje pytanie dotyczy połączenia płytek z deską, ale chodzi o wenge więc chyba dobrze trafiłem Czy ktoś orientuje się czy istnieją teowniki w kolorze wenge lub innym ciemnym, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć. Najczęściej są w kolorach mosiądz, aluminium, buk, dąb a żaden z tych kolorów nie pasuje do mojego wnętrza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 witam to jeszcze raz ja... mam pytanko - tam wyżej sa moje zdjęcia...zqaczęłam działać w temacie, w tym tygodniu jestem umówiona na wszelkie pomiary i jak wyjdą źle wziąć rzeczoznawcę - zgodnie z poradą...ale mam pytanie. Jeden z tych parkieciarzy, z którymi już rozmawiałam mi powiedział, że raczej nie uda mi się nakłonić developerów do grubszych robót związanych z moją niezwiązaną wylewką, ale powiedział, że jak wezmę w miarę stabilne drewno - doussie i pod nie, a na wylewkę dam płyte OSB to powinno być good....prawda li to? Oczywiście można i tak. Płytę OSB minimum 18mm najlepiej łączona na pióro- wpust. Całość płyty klejona do podłoża i na pióro- wpust. Dodatkowo przykręcona do podłoża śrubami szybkiego montażu. Na to przyklejony dousie, merbau, taek, dąb i inne o podobnych właściwościach fizycznych czyli spokojne i o niskim lub co najwyżej średnim skurczu i pęcznieniu. Płyty OSB przed klejeniem do podłoża jak parkietu muszą być przeszlifowane w celu usunięcia impregnatu woskowego z powierzchni (klej nie zwiąże). _______________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas HM.... jarekkur a pracujesz czasami w Stolycy, hę? może ja niepotrzebnie szukam gdzieś nie wiadomo gdzie......a tu pod ręką...co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.09.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Wszystko się zgadza a tak własciwie to praktycznie każde drewno do OSB można przykleić..i te bardziej stabilne i te mniej płyta OSB-3 to podłoże które jest marzeniem na każdej budowie każdego parkieciarza..(położona równo..).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Wszystko się zgadza a tak własciwie to praktycznie każde drewno do OSB można przykleić..i te bardziej stabilne i te mniej płyta OSB-3 to podłoże które jest marzeniem na każdej budowie każdego parkieciarza..(położona równo..).. jesoooo czyli mówicie, że co, że nawet jak mam wylewkę totalnie do bani....ale obłożę ją OSB - to jest szansa na piękny KLEJONY parkiecik - tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.09.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Wszystko się zgadza a tak własciwie to praktycznie każde drewno do OSB można przykleić..i te bardziej stabilne i te mniej płyta OSB-3 to podłoże które jest marzeniem na każdej budowie każdego parkieciarza..(położona równo..).. jesoooo czyli mówicie, że co, że nawet jak mam wylewkę totalnie do bani....ale obłożę ją OSB - to jest szansa na piękny KLEJONY parkiecik - tak? No może nie totalnie do bani bo się płyta może zapaść albo zgnić z wilgoci. Jeżeli jastrych jest sypki piaszczy się, albo na powierzchni 0,5-1,0mm jest twardy a pod spodem wykazuje pewną niestabilność- czyli jest miękki itp. to rozsądzić o jego przydatnośći musi parkieciarz z wiedzą i praktyką.Generalnie nawet to co pod parkiet się nie nadaje i musiałoby zostać w całości usunięte może być przykryte płytami OSB. Ale w sposób jak opisałem wcześniej. Warstwa podłoża pod klejonym parkietem musi wykazać wytrzymałość na ścinanie i zrywanie rzędu 3,5N/mm2 i 1,0B/mm2. Niestety jestem z Trójmiasta. _______________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 hm......... moja wylewka tej warstwy związanej, twardej ma jakieś 3 miejscami 4 cm...reszta to sypka zaprawa...która poruszana paluchem wciśniętym w dylatację pięknie grzechocze i teraz, jeśli nałożę na to OSB-3 (jak podał wcześniej Ghost34) to powinno być ok..... ...ale mam pytanie, bo każdy rozsądny parkieciarz za dodatkową usługę położenia OSB sobie policzy i ok (tylko ile?). Do tego oczywiście trzeba dodać materiał - mam pytanie ile kosztuje taka płyta OSB 3 za m2 czy tam inną wielkość w jakiej jest sprzedawana? ......pytam ponieważ planuję ten koszt przerzucić na winowajców - czyli developerów... i w rozmowach muszę ich o tym uprzedzić...zwłaszcza, że mówimy o 81 m2... ...muszę się jeszcze gdzieś dowiedzieć czym taka niezwiązana wylewka skutkuje na podłogówce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivon 03.09.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Powiedźcie mi proszę co można kłaść na ogrzewanie podłogowe... oprócz wspomnianego właśnie drzewa egzotycznego no i terakoty ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Powiedźcie mi proszę co można kłaść na ogrzewanie podłogowe... oprócz wspomnianego właśnie drzewa egzotycznego no i terakoty ???? gres parkietopodobny - u mnie taki... http://images49.fotosik.pl/1/c1358e3ce10194fc.jpg ja jakoś przemyślałam sprawę i ciut się boję drewna na ogrzewanie podłogowe dać...aczkolwiek wiem, ze można....raczej tylko egzotyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 się mi dwa razy wysłało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivon 03.09.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 czyli co deska berlinecka odpada, tak ? bo różne wersje słyszałam... jedni twierdzą, że można inni, że nie... i bądź tu człowieku mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 czyli co deska berlinecka odpada, tak ? bo różne wersje słyszałam... jedni twierdzą, że można inni, że nie... i bądź tu człowieku mądry hm....ależ nie.... zgodnie z tym co jest napisane na stronie producenta - nie ma przeciwwskazań...są to panele drewniane, klejone warstwowo właśnie po to by przepuszczały ciepło, w odróżnieniu od drewna litego, jakim jest tradycyjny parkiet... na pewno ktoś mądrzejszy zaraz Ci odpowie...i doradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.09.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 czyli co deska berlinecka odpada, tak ? bo różne wersje słyszałam... jedni twierdzą, że można inni, że nie... i bądź tu człowieku mądry hm....ależ nie.... zgodnie z tym co jest napisane na stronie producenta - nie ma przeciwwskazań...są to panele drewniane, klejone warstwowo właśnie po to by przepuszczały ciepło, w odróżnieniu od drewna litego, jakim jest tradycyjny parkiet... na pewno ktoś mądrzejszy zaraz Ci odpowie...i doradzi... Panele drewniane, klejone warstwowo nie są klejone po to aby przepuszczały ciepło tylko po to p. Kaehrs Szwed wymyślił je w 1941 roku z oszczędności drewna i aby były stabilniejsze. Drewno lite również przepuszcza ciepło a cięte w poprzek o grubośći 20mm nawet bardziej niż warstwowo klejone. _______________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 hm....... a ja pamiętam jak mnie - tylko już nie pamiętam czy tu na forum - ktoś uświadamiał, że lite drewno jest izolatorem ciepła i tylko jego warstwowe klejenie pozwala na położenie go na podłogówce.... hm....to w sumie jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.09.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 hm......... moja wylewka tej warstwy związanej, twardej ma jakieś 3 miejscami 4 cm...reszta to sypka zaprawa...która poruszana paluchem wciśniętym w dylatację pięknie grzechocze i teraz, jeśli nałożę na to OSB-3 (jak podał wcześniej Ghost34) to powinno być ok..... ...ale mam pytanie, bo każdy rozsądny parkieciarz za dodatkową usługę położenia OSB sobie policzy i ok (tylko ile?). Do tego oczywiście trzeba dodać materiał - mam pytanie ile kosztuje taka płyta OSB 3 za m2 czy tam inną wielkość w jakiej jest sprzedawana? ......pytam ponieważ planuję ten koszt przerzucić na winowajców - czyli developerów... i w rozmowach muszę ich o tym uprzedzić...zwłaszcza, że mówimy o 81 m2... ...muszę się jeszcze gdzieś dowiedzieć czym taka niezwiązana wylewka skutkuje na podłogówce... TA GRUBOŚĆ TO NAWET NIE MINIMALNA GRUBOŚĆ JASTRYCHU. Minimalna grubość jastrychu w mieszkaniach o nacisku ruchowym 1,5kN/m2 powinno wynosić nie mniej niż 4,0cm na całej powierzchni. Aktualny koszt płyty OSB na pióro-wpust 18mm znajdziesz w Castoramie. Cena około 30,00.-/m2.. Ułożenie płyty na klej zuzycie kleju około 1,5 kg/m2 kleju syntetycznego 18,00zł/m2. Klej do połączeń pióro wpust 1,00.-/m2. Sruby szybkiego montażu ok.5szt/m2 = 0,6zł/m2. Czekanie około dwóch tygodni zależnie od klimatu wewnątrz. Ułożenie płyt 20,00.-/m2. Aby uzyskać zwrot od devlopera musisz mieć orzeczenie eksperta. Szukaj w Wojewódzkim Inspektoracie Handlu. _________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.09.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 hm....... a ja pamiętam jak mnie - tylko już nie pamiętam czy tu na forum - ktoś uświadamiał, że lite drewno jest izolatorem ciepła i tylko jego warstwowe klejenie pozwala na położenie go na podłogówce.... hm....to w sumie jak to jest? Co masz na myśli mówiąc warstwowe klejenie na podłogówce...? Drewno na podłogówce należy kleić z prozaicznej przyczyny aby wyeliminować tak zwane poduszki powietrzne (nierówne podłoże) pod parkietem. Poduszki te działają -mówiąc obrazowo- jak hamulce. Powietrze jest wyjatkowo dobrym materiałem gromadzącym ciepło i nieprzepuszczającym go dalej. Aby pokonać tą barierę i ogrzać mieszkanie do tych 20C nalezy zwiększyć moc na piecu co oczywiście jest ze szkoda dla drewna (wysychanie) a często i deformacja drewna. _________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.09.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Człowieku - jesteś wielki... ogromne dzięki... Twoje zdrowie... http://images32.fotosik.pl/339/83aab6a892b53256.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.09.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Powiedźcie mi proszę co można kłaść na ogrzewanie podłogowe... oprócz wspomnianego właśnie drzewa egzotycznego no i terakoty ???? Nie można kłaść buka chyba, że termicznie modyfikowany. Również pod pewnymi warunkami można położyć jesion i klon. Oczywiście termicznie modyfikowany można kłaść bez obaw. Finish-parkiet. Chyba, że producenta zaleca inaczej. Można kłaść bambus, drewno egzotyczne ale też nie każde. Możesz położyć Haro-Celenio pokrycia podłogowe drewnopochodne. Przede wszystkim wszystko to na co zgadza się producent. Trójwarstwówki powinny mieć grubość warstwy nawierzchniowej minimum 4,0mm. Tego typu panele ze względu na swoją konstrukcję eliminują w 30% objawy skurczu i pęcznienia drewna. Drewno najlepiej zdaje egzamin i najkorzystniej ekonomicznie wychodzi na ogrzewaniu podłogowym w niewielkich wymiarach od 8mm- 16mm grubości a także szerokości do 50mm przy pojedyńczych litych deszczułkach. Jedynie grubość 30mm nadaje się bruk drewniany dębowy cięty w poprzek. Usłojenie parkietu najlepiej gdy jest stojące (cięcie promieniowe), wtedy skurcz czy pęcznienie drewna jest o około30%- 50% mniejsze. Niestety selekcja takiego drewna jest kosztowna. Wilgotność drewna powinna mieć 7-8%. Najważniejsze jest jednak przygotowanie podłoża ogrzewanego do przyjęcia okładziny wogóle a drewnianej szczególnie. Wymaga to wiedzy z zakresu fizyki budowlanej i technologii drewna do tego duże doświadczenie. ____________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 04.09.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Nitubaga ...muszę się jeszcze gdzieś dowiedzieć czym taka niezwiązana wylewka skutkuje na podłogówce... Waits a minutes ty pod ta płytą bedziesz miał ogrzewanie podłogowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 04.09.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Nitubaga ...muszę się jeszcze gdzieś dowiedzieć czym taka niezwiązana wylewka skutkuje na podłogówce... Waits a minutes ty pod ta płytą bedziesz miał ogrzewanie podłogowe?? ech... wygląda to tak, że te zdjęcia wyżej są z pomieszczeń na piętrze, gdzie podłogówki nie ma....i od których się wsio zaczęło gdy popękały...ale ta sama ekipa robiła wylewki na całym dole, gdzie jest położona podłogówka równiez po całości....tylko że tam - odpukać - nic strasznego sie nie dzieje....leży sobie równo i grzecznie....ale chyba dlatego, że te rurki ją trzymają...kłopot jest taki, że jak będę miała gaz i odpalę podłogówkę - to cuuuuuuuuda się mogą zdarzyć...choć dla własnego dobra mam nadzieję, że mnie to jednak ominie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 04.09.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 aa no to ok..co sie zaś tyczy dołu to jak dawno..wylana?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts