Agnieszka1 24.04.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Boorg a co bys powiedzial o firmie Kahrs? podoba mi sie u nich Jatoba Vancouver 1-pasmowa i Linnea Teak 1-pasmowa. Kolorystycznie sa piękne , ale nie wiem jak cenowo wychodza. Bardzo Cie prosze o kilka zdan na ich temat Zielonooka a Ty chcesz deski kupic i je cyklinowac i lakieorwac(olejowac) czy gotowy parkiet jak ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.04.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 doussie asia to poprostu = merbau doussie amazzonia = jatoba no wiec nie narzekaj zielona na merbau i i nie krzyw sie na jatobe bo to tez doussie. Hmmm... Powiem szczerze nie wiedziałem. Wg moich wiadomości: jatoba= czereśnia brazylijska. merbau= to merbau. Ale muszę zgłębić temat... 2112wojtek może zdradzisz źródełko swej wiedzy tajemnej??? Podobne wlasnosci jak doussie africa ma jeszcze cabreuva andyjska/handlowa nazwa Cabreuva delle Ande ,orzech andyjski/.Ma w przeciwienstwie do doussie bardziej swietlista barwe i delkatniejsze uslojenie a nawet lepsze niektore parametry ,doussie ktore ma barwe z odcieniem czerwieni , różu zas cabreuva jest brazowawe jak iroko a na glowe bije wlasciwosciami wiekszosc gatukow.Ze wzgledu na stabilnosc znakomity do lazienek i ogrzewania podlogowego. A z tą Cabreuva nie zgadzam się odnośnie kolorystyki. Podłoga polakierowana lakierem wodnym, jest brązowo-czerwono-zielona. Usłojenie nie jest tak wyraźne ale jest bardzo gęste (takie wrażenie jakby namalowano różnokolorowe (w obrębie brązu-czerwieni-zieleni) paski wzdłuż klepki). Odnośnie strony użytkowej (cyklinowanie i lakierowanie/olejowanie) nie mam zdania: kładłem jedną podłogę i to z parkietu gotowego (fabrycznie lakierowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.04.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 ...a co bys powiedzial o firmie Kahrs?... Kolorystycznie sa piękne , ale nie wiem jak cenowo wychodza. Bardzo Cie prosze o kilka zdan na ich temat... Karsh kiedyś niedościgniony lider pod względem jakości wykonania parkietów gotowych. Teraz jest jednym z kilku godnych polecenia. Ale za jakość trzeba płacić - więc Karsh nie jest dla amatorów ekonomicznych rozwiązań... . ...o merbau mowa? ale jak kupie z barlinka gotowy parkiet to tez zmieni kolor prawda?... Drewno to drewno nie jest ważne czy to fornir, frez czy lita deska. Jak ma zmienić kolor to zmieni. Deska barlinecka. Poprzeczna jej warstwa (tzw. stabilizator) powoduje, że podłoga drewniana jest stabilniejsza a ewentualne szparki, robią się wokół całej deski a nie poszczególnych klepek. Jeżeli chodzi o Badi. Przy montażu należy zwrócić uwagę na krawędzie desek. Badi ma tendecję do "łupania" więc przy uderzeniu może odpaść kawełek klepki. I należy zwrócić uwagę na błędy lakiernicze - pamiętam jak z Badi ściągałem lakier prawie tak łatwo, jak folię z nowego okna. Kolorystyka beżowo-pomarańczowa (dla mnie OK). Teraz Tali - większych problemów nie stwarza. Kolorystyka: tu należy zwrócić uwagę: Tali może być: - ładne złoto-brązowe (dla mnie OK); - może też mieć brzydkie zielono-sino-żółte wstawki (szczególnie w promocyjnych selekcjach). Obydwa gatunki (Tali i Badi w wersji lakierowanej) w nasłonecznionych pomieszczeniach urzekają nas niespotykaną głębią i urodą słonecznych refleksów: drewno jest naprawdę trójwymiarowe i czasami w jednej klepce można ujrzeć historię stworzenia świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.04.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Dzięki Boorg kahrs drogi czyli nie dla mnie zalamka no , jak ladny kolor to drozyzna Wykladzine se ciepne chyba Jeszcze Iroko wklejone przez Zielona jest nawet sobie kolorem, się muszę przyjżeć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 24.04.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 doussie asia to poprostu = merbau doussie amazzonia = jatoba no wiec nie narzekaj zielona na merbau i i nie krzyw sie na jatobe bo to tez doussie. Hmmm... Powiem szczerze nie wiedziałem. Wg moich wiadomości: jatoba= czereśnia brazylijska. merbau= to merbau. Ale muszę zgłębić temat... 2112wojtek może zdradzisz źródełko swej wiedzy tajemnej??? Zanim EHL zaczal sprowadzac egzotyki i nas uswiadamiac w drewnie nowym, sciagano to z Wloch i trzeba sie bylo troche pouczyc samemu Probki, nazwy, opisy i parametry mozna np znalezc tutaj http://www.originalparquet.com/legni%20rossi.htm Zreszta doussie to jedynie nazwa handlowa, bo prawidlowo to affzelia , jatoba zas to platanowiec wiec nic z dosussie africa i czersnia nie ma wspolnego hihi ale handlowo dali im na imie doussie ze wzgledu na kolor i uslojenie/ Podobnie zreszta z tym nieszczesnym Ipe vel Lapacho - zielonooka nie powinna jako fachowiec od zieleni dac sie nabrac na nazwy handlowe. No coz czesem rutyna prowadzi na manowce i nie Ona pierwsza i nie jedyna Iperoxo, Tabebuia avellanedae jest Jej z pewnoscia nie obca ale Ipe ...przyznaje moze niezle zmylic , zwlaszcza jak sie akurat robi wnetrze a nie projektuje ogrod. Z "gatunkiem" doussie zetknalem sie jeszcze z doussie afromosia , ale nie mam watpliwosci ,ze to jakis marketingowy wytwor a nie wlasciwe okreslenie dendrologiczne /BTW doussie handlowo to bodaj oznaczenie grupy kolorystycznej wisni albo czeresni a wiec jatoba moze pojawiac sie takze pod nazwa czersnia amazonska, wisnia poludniowoamerykanska itd. / Co do orzecha cabrueva to jest kilka gatunkow uzytkowych. Ja znam kanadyjski /bardzo ciemny, brazowy wrecz w kol gorzkiej czekolady , niezwykle zdradliwy we wnetrzach /zielonka nie daj sie nabrac na kanadyjczyka :P/ znakomity natomiast w... rusznikarstwie/ oraz orzech andyjski z grupy kolorystycznej zlotych brazow -jeden z najjasniejszych orzechow jakie widzialem, o znakomitych parametrach. Jedynie pod woskiem sie plami od wody / jak to egzotyk/ przy lakierze i oleju nie zmienia raczej zabarwienia a w kazdym razie nie dostaje zielonkawego odcienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.04.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Chłopaki a ja bym chciała kolor czekolady mlecznej ale stonowany ( wpadajacy w orzech) i nie moge znalezc takiego. Zielonooka Ty jestes specem od zieleni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 24.04.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Chłopaki a ja bym chciała kolor czekolady mlecznej ale stonowany ( wpadajacy w orzech) i nie moge znalezc takiego. Sprobuj poszukac Sucupiry / inne to Carapa ,Mahon afrykanski ,Albizia falcataria zwana czesciej jako Drewno Batai itp./. jasniejsza od wenge . lepsze wlasciwosci, ale pewnie trzeba poszperac, zeby znalezc wlasciwy odcien , tu najpewniej boorg cos pozytecznego podpowie i do niego trza sie usmiechnac Niestety drewno drogie /Gujana, Nigeria, Filipiny/ no i wazne gdzie chcesz je polozyc . PS Sucupira najwlasciwiej nazywa sie w Wenezueli i nie przypadkowo nosi imie Peonia/piwonia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.04.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Chłopaki a ja bym chciała kolor czekolady mlecznej ale stonowany ( wpadajacy w orzech) i nie moge znalezc takiego. Sprobuj poszukac Sucupiry / inne to Carapa ,Mahon afrykanski ,Albizia falcataria zwana czesciej jako Drewno Batai itp./. jasniejsza od wenge . lepsze wlasciwosci, ale pewnie trzeba poszperac, zeby znalezc wlasciwy odcien , tu najpewniej boorg cos pozytecznego podpowie i do niego trza sie usmiechnac Niestety drewno drogie /Gujana, Nigeria, Filipiny/ no i wazne gdzie chcesz je polozyc . PS Sucupira najwlasciwiej nazywa sie w Wenezueli i nie przypadkowo nosi imie Peonia/piwonia/ No sucupira ładna. Carapa? czy Garapa - znalazłam Garapę ale ona ciu za jasna. Przy okazji znalazłam cumaru - fajne http://parkiety.kacik.pl/strony/parkiet_cumaru.jpg i jakąś dziwnie jasną Jatobe, z barlinka ogladałam Jatobe to była dużo ciemniejsza, jak to jest z ta Jatobą - moze miec rozne odcienie? Wychodzi ta Jatoba z tego zdjęcia jaśniejsza niz sucupira. A to Jatoba, którą znalazłam http://parkiety.kacik.pl/strony/parkiet_jatoba.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.04.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Wojtek chce polozyc w salonie. Kolorystycznie wlasnie jak zdjecia z mojego poprzedniego postu. Tylko ta jatoba dziwnie jasna, ale taką bym chciała. W barlinku jatoba byla ciemniejsza od merbau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 24.04.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 kurcze fajne te podłogi .. może macie jakieś ceny przybliżone ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 24.04.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Drewno w ramach jednego gatunku moze miec rozna barwe i odcien, wszystko zalezy skad pochodzi i w jakich warunkach roslo a na oblogach czy fornirach to juz zupelny odlot moze byc Gdzies spotkalem sie z Obeche select - pewnie by Ci odpowiadalo najbardziaj - odcien mlecznej czekolady z wyrazniejszym slojem, moze cos jak na tym zdjeciu z cumaru ale bez wyraznej faktury jaka daje jatoba. W salonie kladz to co Ci sie podoba i pasuje. Lazienki, ciagi komunikacyjne, psy, bliskosc tarasu lub pomieszczenia o silnych zmianach wilgotnosci wymagaja drewna stabilnego, twardego, chociaz przy dobrym fachowcu nawet i te niedobory jakos /czesciowo/ mozna zniwelowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.04.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 obeche http://advantagelumber.com/images/obeche.jpg za jasne ta jasna jatoba fajna jest i cumaru No dobra odcieniami sie moze roznic - moge wiec pojezdzic po sklepach i porownac, ale czy mam gwarancje ze jesli juz znajde fajna jatobe to nie przywioza mi innego odcieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 24.04.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 a mi najbardziej odpowiada merbau i jatoba- lamparkiet, maja taki w DLH tylko sie tak zastanawiam czy jest to solidny sprzedawca i nie bedzie probowal zarobic na mnie tanim kosztem...ma ktos moze podloge z DLH?co sadzicie o tej firmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.04.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Co znaczy podlogi lite? cyklinuje sie je po ulozeniu i lakieruje? czy sa gotowe tez? A np. to jest podloga z doussie http://www.dlh.pl/ftp/gal/00019/doussie_3.jpg i to tez http://www.dlh.pl/ftp/gal/00019/doussie_0.jpg a przeciez to rozne odcienie ale calkiem, calkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.04.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Co znaczy podlogi lite? cyklinuje sie je po ulozeniu i lakieruje? czy sa gotowe tez? A np. to jest podloga z doussie http://www.dlh.pl/ftp/gal/00019/doussie_3.jpg i to tez http://www.dlh.pl/ftp/gal/00019/doussie_0.jpg a przeciez to rozne odcienie ale calkiem, calkiem HA! Pierwsza jest olejowana (moja ukochana) a druga lakierowana (lakier wodny w połmacie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.04.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 HA! Pierwsza jest olejowana (moja ukochana) a druga lakierowana (lakier wodny w połmacie). Olejowana ladniejsza w takim razie. To olejowane sa jasniejsze? Mozna kupic je gotowe? czy trzeba cyklinowac i olejowac? Jesli mozna gotowe kupic to kupuje doussie olejowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.04.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 ...Zanim DHL zaczal sprowadzac egzotyki i nas uswiadamiac w drewnie nowym, sciagano to z Wloch i trzeba sie bylo troche pouczyc samemu Probki, nazwy, opisy i parametry mozna np znalezc tutaj http://www.originalparquet.com/legni%20rossi.htm... itp, itd. Dzięki - aż mnie zatkało. Okazuje sie, że ze swoją wiedzą mogę Ci buty czyścić. wojtku2112 tobie należy się tytuł Wielkiego Cornicusa - guru sekty parkieciarzy!!! Jeszcze raz dzięki. Wracając do cabruevy. To była jakaś włoska produkcja a selekcja drewna była z tych tańszych (bo ceny były zaporowe tak najtaniej około 200 zł/m2). I to była ta południowoamerykańska i naprawdę była zielona (2 dni przebierałem klepki bo w salonie miało nie być zieleni) . Co znaczy podlogi lite? cyklinuje sie je po ulozeniu i lakieruje? Dokładnie moja droga. Lite to znaczy, że jest wycięte z jednego kawałka. Takie drewno lakierujemy dopiero po zamocowaniu i wycyklinowaniu. ...Olejowana ladniejsza w takim razie. To olejowane sa jasniejsze? Mozna kupic je gotowe? czy trzeba cyklinowac i olejowac? Jesli mozna gotowe kupic to kupuje doussie olejowaną... Akurat te zdjęcia trochę przekłamują: - olejowana podłoga jest mocno oświetlona a lakierowana gorzej; - olejowana to widzisz cały pokój w lakierowanej tylko fragment przy ścianie. Więc lakierowana nie jest aż taaak ciemna ale jest ciemniejsza od olejowanej. Akurat w wypadku doussie i kempasu olejowane podłogi są jaśniejsze od lakierowanych (najczęściej jest odwrotna zależność). Możesz kupić gotowy parkiet warstwowy. Doussie ma chyba Lamparkiet (ich produkt to Finishparkiet) i prawdopodobnie Biadki (ich produkt to Duoparkiet). A są jeszcze np. Karsh i całe stado innych producentów z UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 24.04.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 No i jaka decyzja Agnieszko, bo jak widzę dyskusja trwa i trwa i trwa.... ? Fajnie Was czytać - Cornicusy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 24.04.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 obeche http://advantagelumber.com/images/obeche.jpg za jasne ? Ooopssss! "Indyk myslal o niedzieli ..." querbacho nie obeche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 24.04.2006 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Zielonooka a Ty chcesz deski kupic i je cyklinowac i lakieorwac(olejowac) czy gotowy parkiet jak ja? a ja to jeszcze nie wiem... jak dziecko we mgle - milon pomyslow na minute Boorg - a widzisz a ja wiedzialam ale nie napisalam , czekan na obsmarowanie Wojtek - jestes pewien ze doussie to odmiana merabu? ja wyczytalam ze doussie pochodzi z afryki, a merabu - malesia, indonesja.... no to mnie internet oszukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts