Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

Boorg a co bys powiedzial o firmie Kahrs? podoba mi sie u nich Jatoba Vancouver 1-pasmowa i Linnea Teak 1-pasmowa.

Kolorystycznie sa piękne , ale nie wiem jak cenowo wychodza.

Bardzo Cie prosze o kilka zdan na ich temat :lol:

Zielonooka a Ty chcesz deski kupic i je cyklinowac i lakieorwac(olejowac) czy gotowy parkiet jak ja?

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

doussie asia to poprostu = merbau

doussie amazzonia = jatoba

:p :p no wiec nie narzekaj zielona na merbau i i nie krzyw sie na jatobe bo to tez doussie.

Hmmm... Powiem szczerze nie wiedziałem. Wg moich wiadomości:

jatoba= czereśnia brazylijska.

merbau= to merbau.

Ale muszę zgłębić temat... 2112wojtek może zdradzisz źródełko swej wiedzy tajemnej??? :wink:

Podobne wlasnosci jak doussie africa ma jeszcze cabreuva andyjska/handlowa nazwa Cabreuva delle Ande ,orzech andyjski/.Ma w przeciwienstwie do doussie bardziej swietlista barwe i delkatniejsze uslojenie a nawet lepsze niektore parametry ,doussie ktore ma barwe z odcieniem czerwieni , różu zas cabreuva jest brazowawe jak iroko a na glowe bije wlasciwosciami wiekszosc gatukow.Ze wzgledu na stabilnosc znakomity do lazienek i ogrzewania podlogowego.

A z tą Cabreuva nie zgadzam się odnośnie kolorystyki. Podłoga polakierowana lakierem wodnym, jest brązowo-czerwono-zielona. Usłojenie nie jest tak wyraźne ale jest bardzo gęste (takie wrażenie jakby namalowano różnokolorowe (w obrębie brązu-czerwieni-zieleni) paski wzdłuż klepki).

Odnośnie strony użytkowej (cyklinowanie i lakierowanie/olejowanie) nie mam zdania: kładłem jedną podłogę i to z parkietu gotowego (fabrycznie lakierowany). :roll:

...a co bys powiedzial o firmie Kahrs?... Kolorystycznie sa piękne , ale nie wiem jak cenowo wychodza.

Bardzo Cie prosze o kilka zdan na ich temat...

Karsh kiedyś niedościgniony lider pod względem jakości wykonania parkietów gotowych. Teraz jest jednym z kilku godnych polecenia. Ale za jakość trzeba płacić - więc Karsh nie jest dla amatorów ekonomicznych rozwiązań... . :(

...o merbau mowa? ale jak kupie z barlinka gotowy parkiet to tez zmieni kolor prawda?...

Drewno to drewno nie jest ważne czy to fornir, frez czy lita deska. Jak ma zmienić kolor to zmieni. :(

Deska barlinecka. Poprzeczna jej warstwa (tzw. stabilizator) powoduje, że podłoga drewniana jest stabilniejsza a ewentualne szparki, robią się wokół całej deski a nie poszczególnych klepek.

Jeżeli chodzi o Badi. Przy montażu należy zwrócić uwagę na krawędzie desek. Badi ma tendecję do "łupania" więc przy uderzeniu może odpaść kawełek klepki. I należy zwrócić uwagę na błędy lakiernicze - pamiętam jak z Badi ściągałem lakier prawie tak łatwo, jak folię z nowego okna. :( Kolorystyka beżowo-pomarańczowa (dla mnie OK).

Teraz Tali - większych problemów nie stwarza. Kolorystyka: tu należy zwrócić uwagę: Tali może być:

- ładne złoto-brązowe (dla mnie OK);

- może też mieć brzydkie zielono-sino-żółte wstawki (szczególnie w promocyjnych selekcjach).

Obydwa gatunki (Tali i Badi w wersji lakierowanej) w nasłonecznionych pomieszczeniach urzekają nas niespotykaną głębią i urodą słonecznych refleksów: drewno jest naprawdę trójwymiarowe i czasami w jednej klepce można ujrzeć historię stworzenia świata :wink:

doussie asia to poprostu = merbau

doussie amazzonia = jatoba

:p :p no wiec nie narzekaj zielona na merbau i i nie krzyw sie na jatobe bo to tez doussie.

Hmmm... Powiem szczerze nie wiedziałem. Wg moich wiadomości:

jatoba= czereśnia brazylijska.

merbau= to merbau.

Ale muszę zgłębić temat... 2112wojtek może zdradzisz źródełko swej wiedzy tajemnej??? :wink:

Zanim EHL zaczal sprowadzac egzotyki i nas uswiadamiac w drewnie nowym, sciagano to z Wloch i trzeba sie bylo troche pouczyc samemu :lol:

Probki, nazwy, opisy i parametry mozna np znalezc tutaj http://www.originalparquet.com/legni%20rossi.htm

Zreszta doussie to jedynie nazwa handlowa, bo prawidlowo to affzelia , jatoba zas to platanowiec wiec nic z dosussie africa i czersnia nie ma wspolnego hihi ale handlowo dali im na imie doussie ze wzgledu na kolor i uslojenie/

Podobnie zreszta z tym nieszczesnym Ipe vel Lapacho - zielonooka nie powinna jako fachowiec od zieleni dac sie nabrac na nazwy handlowe.

No coz czesem rutyna prowadzi na manowce :p i nie Ona pierwsza i nie jedyna :lol: Iperoxo, Tabebuia avellanedae jest Jej z pewnoscia nie obca ale Ipe ...przyznaje moze niezle zmylic , zwlaszcza jak sie akurat robi wnetrze a nie projektuje ogrod.

Z "gatunkiem" doussie zetknalem sie jeszcze z doussie afromosia , ale nie mam watpliwosci ,ze to jakis marketingowy wytwor a nie wlasciwe okreslenie dendrologiczne :lol: /BTW doussie handlowo to bodaj oznaczenie grupy kolorystycznej wisni albo czeresni a wiec jatoba moze pojawiac sie takze pod nazwa czersnia amazonska, wisnia poludniowoamerykanska itd. :lol: /

Co do orzecha cabrueva to jest kilka gatunkow uzytkowych. Ja znam kanadyjski /bardzo ciemny, brazowy wrecz w kol gorzkiej czekolady , niezwykle zdradliwy we wnetrzach /zielonka nie daj sie nabrac na kanadyjczyka :P/ znakomity natomiast w... rusznikarstwie/ :D oraz orzech andyjski z grupy kolorystycznej zlotych brazow -jeden z najjasniejszych orzechow jakie widzialem, o znakomitych parametrach.

Jedynie pod woskiem sie plami od wody / jak to egzotyk/ przy lakierze i oleju nie zmienia raczej zabarwienia a w kazdym razie nie dostaje zielonkawego odcienia.

Chłopaki a ja bym chciała kolor czekolady mlecznej ale stonowany ( wpadajacy w orzech) i nie moge znalezc takiego.

Sprobuj poszukac Sucupiry / inne to Carapa ,Mahon afrykanski ,Albizia falcataria zwana czesciej jako Drewno Batai itp./. jasniejsza od wenge . lepsze wlasciwosci, ale pewnie trzeba poszperac, zeby znalezc wlasciwy odcien , tu najpewniej boorg cos pozytecznego podpowie i do niego trza sie usmiechnac :D

Niestety drewno drogie /Gujana, Nigeria, Filipiny/ no i wazne gdzie chcesz je polozyc .

PS Sucupira najwlasciwiej nazywa sie w Wenezueli i nie przypadkowo nosi imie Peonia/piwonia/ :D

Chłopaki a ja bym chciała kolor czekolady mlecznej ale stonowany ( wpadajacy w orzech) i nie moge znalezc takiego.

Sprobuj poszukac Sucupiry / inne to Carapa ,Mahon afrykanski ,Albizia falcataria zwana czesciej jako Drewno Batai itp./. jasniejsza od wenge . lepsze wlasciwosci, ale pewnie trzeba poszperac, zeby znalezc wlasciwy odcien , tu najpewniej boorg cos pozytecznego podpowie i do niego trza sie usmiechnac :D

Niestety drewno drogie /Gujana, Nigeria, Filipiny/ no i wazne gdzie chcesz je polozyc .

PS Sucupira najwlasciwiej nazywa sie w Wenezueli i nie przypadkowo nosi imie Peonia/piwonia/ :D

No sucupira ładna.

Carapa? czy Garapa - znalazłam Garapę ale ona ciu za jasna.

Przy okazji znalazłam cumaru - fajne

http://parkiety.kacik.pl/strony/parkiet_cumaru.jpg

i jakąś dziwnie jasną Jatobe, z barlinka ogladałam Jatobe to była dużo ciemniejsza, jak to jest z ta Jatobą - moze miec rozne odcienie?

Wychodzi ta Jatoba z tego zdjęcia jaśniejsza niz sucupira.

A to Jatoba, którą znalazłam

http://parkiety.kacik.pl/strony/parkiet_jatoba.jpg

Drewno w ramach jednego gatunku moze miec rozna barwe i odcien, wszystko zalezy skad pochodzi i w jakich warunkach roslo a na oblogach czy fornirach to juz zupelny odlot moze byc :D

Gdzies spotkalem sie z Obeche select - pewnie by Ci odpowiadalo najbardziaj - odcien mlecznej czekolady z wyrazniejszym slojem, moze cos jak na tym zdjeciu z cumaru ale bez wyraznej faktury jaka daje jatoba.

W salonie kladz to co Ci sie podoba i pasuje. Lazienki, ciagi komunikacyjne, psy, bliskosc tarasu lub pomieszczenia o silnych zmianach wilgotnosci wymagaja drewna stabilnego, twardego, chociaz przy dobrym fachowcu nawet i te niedobory jakos /czesciowo/ mozna zniwelowac.

Co znaczy podlogi lite? cyklinuje sie je po ulozeniu i lakieruje? czy sa gotowe tez? :oops:

A np. to jest podloga z doussie

http://www.dlh.pl/ftp/gal/00019/doussie_3.jpg

i to tez

http://www.dlh.pl/ftp/gal/00019/doussie_0.jpg

a przeciez to rozne odcienie

ale calkiem, calkiem

HA!

Pierwsza jest olejowana (moja ukochana) a druga lakierowana (lakier wodny w połmacie). :roll:

...Zanim DHL zaczal sprowadzac egzotyki i nas uswiadamiac w drewnie nowym, sciagano to z Wloch i trzeba sie bylo troche pouczyc samemu :lol:

Probki, nazwy, opisy i parametry mozna np znalezc tutaj http://www.originalparquet.com/legni%20rossi.htm... itp, itd.

Dzięki - aż mnie zatkało. Okazuje sie, że ze swoją wiedzą mogę Ci buty czyścić. :lol:

wojtku2112 tobie należy się tytuł Wielkiego Cornicusa - guru sekty parkieciarzy!!! :wink: :lol: :lol: :lol:

Jeszcze raz dzięki.

Wracając do cabruevy. To była jakaś włoska produkcja a selekcja drewna była z tych tańszych (bo ceny były zaporowe tak najtaniej około 200 zł/m2). I to była ta południowoamerykańska i naprawdę była zielona (2 dni przebierałem klepki bo w salonie miało nie być zieleni) :( .

Co znaczy podlogi lite? cyklinuje sie je po ulozeniu i lakieruje?

Dokładnie moja droga. Lite to znaczy, że jest wycięte z jednego kawałka. Takie drewno lakierujemy dopiero po zamocowaniu i wycyklinowaniu.

...Olejowana ladniejsza w takim razie. To olejowane sa jasniejsze?

Mozna kupic je gotowe? czy trzeba cyklinowac i olejowac?

Jesli mozna gotowe kupic to kupuje doussie olejowaną...

Akurat te zdjęcia trochę przekłamują: :(

- olejowana podłoga jest mocno oświetlona a lakierowana gorzej;

- olejowana to widzisz cały pokój w lakierowanej tylko fragment przy ścianie.

Więc lakierowana nie jest aż taaak ciemna ale jest ciemniejsza od olejowanej. :roll: Akurat w wypadku doussie i kempasu olejowane podłogi są jaśniejsze od lakierowanych (najczęściej jest odwrotna zależność).

Możesz kupić gotowy parkiet warstwowy. Doussie ma chyba Lamparkiet (ich produkt to Finishparkiet) i prawdopodobnie Biadki (ich produkt to Duoparkiet). A są jeszcze np. Karsh i całe stado :lol: innych producentów z UE.

Zielonooka a Ty chcesz deski kupic i je cyklinowac i lakieorwac(olejowac) czy gotowy parkiet jak ja?

a ja to jeszcze nie wiem... jak dziecko we mgle - milon pomyslow na minute

Boorg - a widzisz a ja wiedzialam ale nie napisalam , czekan na obsmarowanie ;)

Wojtek - jestes pewien ze doussie to odmiana merabu?

ja wyczytalam ze doussie pochodzi z afryki, a merabu - malesia, indonesja.... :-? no to mnie internet oszukał :evil: