Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

Myslałam o wyborze podłogi z Baltic Wood ,ale najwiekszym moim problemem jest dobór koloru podłogi.Okna mamy w kolorze ciemny teak (wpadają w kolor bardziej brązowy niż czerwony) i nie wiem który kolor podłogi dopasować.Prosze o rade- jak dać sobie z tym problemem rade :D

Ja to u siebie żadnego klejonego na byle czym (warstwy pod drewnem) wynalazku bym nie położył. To taki skrót. Nie trzeba cyklinować, lakierować. Szast- prast i gotowe. Kto drogę skraca ten do domu nie wraca. Mądre przysłowie i adekwatne.

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Witam po przerwie. Fachowiec od drzwi podjął się zrobienia zabudowy ściany w jednej płaszczyźnie z drzwimi otwieranymi do wewnątrz. No i świetnie tylko że... próg przewidziany był z drugiej strony. Czy jest jakiś sensowny sposób, żeby przedłużyć parkiet? Drewno to merbau szer. 9cm z P-W. Oto zdjęcie rzeczonego progu. Trzeba przesunąć go o 12 cm.

http://images47.fotosik.pl/216/052eccd0519fdec3m.jpg

Witam po przerwie. Fachowiec od drzwi podjął się zrobienia zabudowy ściany w jednej płaszczyźnie z drzwimi otwieranymi do wewnątrz. No i świetnie tylko że... próg przewidziany był z drugiej strony. Czy jest jakiś sensowny sposób, żeby przedłużyć parkiet? Drewno to merbau szer. 9cm z P-W. Oto zdjęcie rzeczonego progu. Trzeba przesunąć go o 12 cm.

http://images47.fotosik.pl/216/052eccd0519fdec3m.jpg

Oczywiście, że jest. Kosztowny i potrzebny do tego sprzęt i z zacięcie do takich prac. Sam naprawiałem taką podłogę. Nie był to próg ale przesunięte okno balkonowe o około 0,5 metra.

Oczywiście, że jest. Kosztowny i potrzebny do tego sprzęt i z zacięcie do takich prac. Sam naprawiałem taką podłogę. Nie był to próg ale przesunięte okno balkonowe o około 0,5 metra.

Jaki to jest ten kosztowny sprzęt i w skrócie jak to się robi?

A bez kosztownego sprzętu jakie są opcje? Zastanawiam się czy można ot tak sobie dokleić drewno tuż przed cyklinowaniem? Ile minimum musi schnąć klej?

Na chłopski rozum (pomijąc czas na schnięcie) - to opcje widzę 4:

1. Zrobić "próg" - przykleić klepki w poprzek istniejących. Będą lepiej wyglądały niż płytki "wchodzące" w pokój. Obawiam się o szparę na połączeniu kierunków.

2. Dokleić kawałki w tym samym kierunku bez łączenia. Chyba głupio (gorzej niż "próg") będą wyglądały, a szpara i tak będzie.

3. Przyzwyczaić się do kawałków płytek w podłodze.

4. Dać sobie sobie spokój z drzwiami zlicowanymi z zabudową ściany od strony hallu i zrobić tam gdzie miały być. :wink:

• 2 weeks później...
i bdb powodzenia.to racochlone ale estetyczne:)

Jeżeli nie będę akurat w delegacji, to zrobię fotodokumentację tej operacji.

Nie byłem w delegacji, ale nie zdążyłem zrobić fotek. Gość przyjechał o 9:00 na budowę, a jak przyjechałem o 15:30, to już nie tylko wszystko było wyklejone i obciążone, ale na piętrze już z grubsza wycyklinował 70m2.

Podjąłem też decyzję o przesunięciu drugiego progu :lol: Tam sprawa jest prostsza. Zwłaszcza dla parkieciarza - trzeba dołożyć 2 rzędy klepeczek przemysłówki, bo dałem koniec parkietu równo ze ścianą, a będą drzwi przesuwne, wsunięte o 1cm w głąb garderoby. Większą sprawnością będzie musiał się wykazać płytkarz, coby uciąć płytki i to tak, żeby mu nie pękły. Zwłaszcza ta w której cięcie będzie w dwóch kierunkach (najpierw 2 cm w głąb garderoby, a potem wzdłuż drzwi). Ponieważ na parterze podobnie (ale przed klejeniem) cięta płytka pękła, więć chyba będzie lepiej jeżeli sobie nawierci jakimś drobnym wiertełkiem miejsce styku cięcia.

Aha - po tym cyklinowaniu widać, że jednak część klepeczek oczekując rok na położenie wyboczyła się. Są małe szparki. Po szpachlowaniu będą oczwyiście mało widoczne. Może nawet lepiej, że są jakieś niedoskonałości, bo gdyby wszystko było idealnie, to jeszcze by mi ktoś powiedział, że mam ładne panele :wink: :lol: Zwłaszcza, że z każdym etapem ta podłoga mi się coraz bardziej podoba :D

SUCUPIRA - drzewo polecane przez naszego włóczykija Tonny Halika. Podłogi, które kładłem, wszystkie olejowałem (dziwne, ale prawdziwe) więc nie wiem jak wielka różnica jest w ich kolorystyce (pomiędzy lakierem a olejem).

Z jedną z użytkowniczek jestem w kontakcie: podłoga leży u niej rok i wciąż jest z niej bardzo zadowolona (rodzinka 2+1 i bardzo aktywne życie towarzyskie). Właśnie ona powiedziała mi o tym Tonny Haliku (sama wiele podróżowała po Ameryce Płd.). :p

i to chyba tyle.

Boorgu bardzo proszę o poradę. Jestem świerzakiem na tym forum, sporo zdążyłam przeczytać, ale wątpliwości pozostają.

Kupiłam deskę sucupirę. Wymiary 19 mm grubości, 76 szerokości, długość mieszana.

Mój parkieciarz sucupirę olejował jak i lakierował. Mówiłam mu o naszych oczekiwaniach związanych z użytkowaniem podłogi. Mamy psa- labrador 40kg, kota i w przyszłości dzieci, istnieje możliwość zachlapania podłogi śliną, napojami, zabrudzenia błotem. Napewno będzie użytkowana intensywnie. Podłoga będzie w sypialni i salonie połączonym z kuchnią (w kuchni gres).

No i mimo wszystko poleca lakierowanie lakierem Berger-Siedle a potem pielęgnację preparatem bodajże Everclear.

Twierdzi, że pomimo iż na lakierze powstaną rysy, ten magiczny preparat sprawi, że nie będą one tak widoczne (tj. wgłębienia będą, ale nie białe).

Przeraża mnie perspektywa białych rys na ciemnej sucupirze (jest bardzo ciemna - taka miała być). Ale z drugiej strony podłogi lakierowane łatwiej czyścić. Nie lubię sprzątać:) Nie chcę latać za psem i wycierać mu śliny z pyska. Co zrobić? Ulec parkieciarzowi? :p

Czy upierać się przy olejowaniu? A jeśli olej to jaki najlepszy dla sucupiry - bo ponoć sama w sobie jest oleista i dlatego nie za bardzo olej wchłania.

Jaśniejsza będzie w lakierze a przed wgnieceniami w drewnie nie zabezpiecza ani lakier ani olej. Olej łatwiej poprawić jak coś się zarysuje. Ale jeśli już to naturalny olej. U siostry 10 lat leży olej taki za 40 zł/l i wygląda ok a z tydzień temu kładłem biały koloryzujący olejo-wosk bo dziecko zamalowało na niebiesko część podłogi. Całość była robiona rok temu i po roku wygląda tragicznie. A za 2,5 l tego białego olejo-wosku zapłaciłem 520 zl.

SUCUPIRA - drzewo polecane przez naszego włóczykija Tonny Halika. Podłogi, które kładłem, wszystkie olejowałem (dziwne, ale prawdziwe) więc nie wiem jak wielka różnica jest w ich kolorystyce (pomiędzy lakierem a olejem).

Z jedną z użytkowniczek jestem w kontakcie: podłoga leży u niej rok i wciąż jest z niej bardzo zadowolona (rodzinka 2+1 i bardzo aktywne życie towarzyskie). Właśnie ona powiedziała mi o tym Tonny Haliku (sama wiele podróżowała po Ameryce Płd.). :p

i to chyba tyle.

Boorgu bardzo proszę o poradę. Jestem świerzakiem na tym forum, sporo zdążyłam przeczytać, ale wątpliwości pozostają.

Kupiłam deskę sucupirę. Wymiary 19 mm grubości, 76 szerokości, długość mieszana.

Mój parkieciarz sucupirę olejował jak i lakierował. Mówiłam mu o naszych oczekiwaniach związanych z użytkowaniem podłogi. Mamy psa- labrador 40kg, kota i w przyszłości dzieci, istnieje możliwość zachlapania podłogi śliną, napojami, zabrudzenia błotem. Napewno będzie użytkowana intensywnie. Podłoga będzie w sypialni i salonie połączonym z kuchnią (w kuchni gres).

No i mimo wszystko poleca lakierowanie lakierem Berger-Siedle a potem pielęgnację preparatem bodajże Everclear.

Twierdzi, że pomimo iż na lakierze powstaną rysy, ten magiczny preparat sprawi, że nie będą one tak widoczne (tj. wgłębienia będą, ale nie białe).

Przeraża mnie perspektywa białych rys na ciemnej sucupirze (jest bardzo ciemna - taka miała być). Ale z drugiej strony podłogi lakierowane łatwiej czyścić. Nie lubię sprzątać:) Nie chcę latać za psem i wycierać mu śliny z pyska. Co zrobić? Ulec parkieciarzowi? :p

Czy upierać się przy olejowaniu? A jeśli olej to jaki najlepszy dla sucupiry - bo ponoć sama w sobie jest oleista i dlatego nie za bardzo olej wchłania.

tylko olej bym ci radził..ciemna niestety bedzie..nie barwiłbym egzota..masz brazylyjska czy indonezyjska sucupire..amerykanska jest jasniejsza nieco..indonezyjska to taka jatoba z domieszką koloru kawy..:)

tu masz pod olejem..2skl loby..

http://img686.imageshack.us/img686/2626/mieszkaniesucupira1.jpg http://img686.imageshack.us/img686/mieszkaniesucupira1.jpg/1/w320.png

Byłem w delegacji i lekko straciłem kontrolę nad budową. Ostatecznie wykonawca dał chemię wg własnego uznania. Merbau wyszedł ciemniejszy niż myślałem, ale mówiąc szczerze - pasuje do płytek obok, kominka i koloru na ścianach. Abiurana zgodnie z przewidywaniami - zrobiła się lekko miodowa. Wcześniej była jasna. Niektóre klepki wyszły nawet brązowe. Zdecydowanie ciekawa podłoga :) Spróbują pstryknąć jutro fotki, choć znając życie - kolorystyka nie będzie idealnie odwzorowana. Teraz najważniejsze: mam parę pytań czy to normalne:

1. Między klepkami przemysłówki są "dziurki". Widać, że przestrzeń została wypełniona, ale w sposób nieciągły. Lakier nie ma dziurki, więc podejrzewam, że jest to kwestia szpachlowania i tego, że szpachla jest przezroczysta. Jak to było z tym szpachlowaniem - używa się jeszcze pyłu czy nie? Jeżeli tak to może te "dziurki" to jest przezroczysta chemia, a "fuga" to jest dorzucony do szpachli pył. Jutro (czyli dzisiaj ;) ) wkleję zbliżenia.

2. Wykonane było pierwsze lakierowanie wersją półmat. No i są taki plamy, w którym nic się nie odbija (zupełnie matowe, aczkolwiek przezroczyste). Czy podłogę przez kolejną warstwą się matuje całą i automatycznie to się wyrówna?

3. Są takie mini góreczki. Nie przyjrzałem się czy jest tam coś zatopione, czy też lakier się zgrudkował? Mam coś spradzić?

Witam

Zastanawiam sie nad polozeniem merbau deski 15 x 60 lakierowanej zamiast deski trojwarstwowej, obecnie w dlh jest bardzo interesujaca cena na niego.

Nie mam pojecia ile moze mnie dodatkowo kosztowac jej polozenie wraz z wszystklimi niezbednymi akcesoriami, czy ktos moze zna koszta?

W sumie mam okolo 45 m2 podzielonych na 3 sypialnie oraz 5 metrow teaka w lazience.

Co do teaka , czy mozna go wylakierowac czy raczej powinien byc olej ze wzgledow technicznych?

pozdrawiam

Witam

Zastanawiam sie nad polozeniem merbau deski 15 x 60 lakierowanej zamiast deski trojwarstwowej, obecnie w dlh jest bardzo interesujaca cena na niego.

Nie mam pojecia ile moze mnie dodatkowo kosztowac jej polozenie wraz z wszystklimi niezbednymi akcesoriami, czy ktos moze zna koszta?

W sumie mam okolo 45 m2 podzielonych na 3 sypialnie oraz 5 metrow teaka w lazience.

Co do teaka , czy mozna go wylakierowac czy raczej powinien byc olej ze wzgledow technicznych?

pozdrawiam

Jeśli się zastanawiasz to weż pod uwagę:

1. Ograniczoną przyczepność kleju przy deskach lakierowanych na lewej stronie. ( przed montażem konieczne jest sprawdzenie wytrzymałości spoiny klejowej, lub mechaniczne szlifowanie lewej strony).

2. Niedokładność płaszczyzny podłogi odpowiednia do jakości wykonania wyrobu, jak również przeniesienie nierówności powierzchni posadzki na powierzchnię podłogi bez możliwości skorygowania przez cyklinowanie.

3. Bardzo cienka warstwa lakieru, bo tylko taką technologicznie na tych wyrobach można ułożyć. (7 czy 9 warstw równoważne jest często 1 warstwie układanej klasycznie ok 90 ml na 1 m2).

Biorąc pod uwagę punkt 2 i 3 trzeba się liczyć z cyklinowaniem podłogi po krótkim czasie jej użytkowania. Cienka warstwa lakieru na nieznacznie podniesionych brzegach desek ulegnie szybkiemu przetarciu.

Przy właściwym przyklejeniu i póżniejszym wycyklinowaniu i lakierowaniu podłoga będzie podłogą w pełni wartościową.

Koszty należy rozpatrzyć w kontekście powyższych zależności. Pozdrawiam.

Parkixxxxxwawa dziekuje za sugestie,wezme je z pewnoscia pod uwage ale mimo wszystko chcialabym znac zgrubne koszty polozenia wlasnie takiej deski lakierowanej.

Proces o ktorym piszesz cyklinowanie lakierowanie itd jest bardzo kosztowny a ja nie mam na to tyle funduszy obecnie, wiec albo zdecyduje sie na lakierowany prdukt albo na deski trojwarstwowe.

Parkixxxxxwawa dziekuje za sugestie,wezme je z pewnoscia pod uwage ale mimo wszystko chcialabym znac zgrubne koszty polozenia wlasnie takiej deski lakierowanej.

Proces o ktorym piszesz cyklinowanie lakierowanie itd jest bardzo kosztowny a ja nie mam na to tyle funduszy obecnie, wiec albo zdecyduje sie na lakierowany prdukt albo na deski trojwarstwowe.

Koszty montażu desek trójwarstwowych czy gotowych lakierowanych są podobne przy założeniu, że są klejone.

Fachowa robocizna zawiera się w przedziale 30 - 35 zł za 1 m2 netto

Odpowiednie,profesjonalne kleje i grunty to koszt 30 - 50 zl do 1 m2 netto i jest zależny głównie od jakości posadzki i wielkości elementów. Ponadto dojdą listwy z montażem gdzie koszt zawiera się w przedziale 20 - 30 zł 1m netto. Możesz szukać tańszego majstra, ocenisz jego pracę i tak mu zapłacisz. Nie oszczędzaj na kleju i gruncie musi być odpowiedni, tego nie poprawisz. Co do łazienki, to teak jest odpowiedni, wyłącznie olejowany. Pozdrawiam.

dziekuje bardzo za odpowiedz, obejrzalam ten merbau dzisiaj na zywo i jednak dla mnie to za ciezki kolor na sypialnie, wiec zostane przy mojej desce debowej :wink:

ale wklejam link

http://forum.muratordom.pl/zmarnowane-40tysiecy-jak-zmusic-wykonawce-do-poprawek,t173371.htm

moze ktorys specjalista od podlog pomoze biednej kobiecie :D