Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Info dla zielonookiej:

Jestem w trakcie układania podlogi z gatunku, którego wcześniej nie znałem. Pierwsze wrażenie jest pozytywnie: drewno piekielnie twarde i bardzo ciężkie. I co dla Ciebie ważne - brązowe jaaak cholera. :wink:

Więc może nie Sucupira a Gombeira???

http://www.dlh.pl/ftp/fil/podlogagombeira_m.jpg

Info dla zielonookiej:

Jestem w trakcie układania podlogi z gatunku, którego wcześniej nie znałem. Pierwsze wrażenie jest pozytywnie: drewno piekielnie twarde i bardzo ciężkie. I co dla Ciebie ważne - brązowe jaaak cholera. :wink:

Więc może nie Sucupira a Gombeira???

http://www.dlh.pl/ftp/fil/podlogagombeira_m.jpg

:o :o :o

PIEKNE!!!!!

o rany kota :D

podpytaj jesli mozesz ile mniej wiecej kosztuje

ja sie przyznam ze o takim drewnie nie slyszalam

...podpytaj jesli mozesz ile mniej wiecej kosztuje

ja sie przyznam ze o takim drewnie nie slyszalam...

Mozaika przemysłowa m2 kosztuje około 120 zł (jak jest w promocji niecałą 100 zł). Deska to wydatek grubo ponad 200 zł/m2. Tania gombreira nie jest ale w necie ma dobrą prasę: oprócz ciężaru i twardości jest bardzo stabilna.

Reasumując:

Gombeira - dla parkieciarza to przekleństwo (kłopotliwa i trudna obróbka), dla użytkownika bardzo dobry wybór. 8)

Boorg widzę żeś specjalista od drewna - zamowiełm drzwi z red meranti czy to dobry wybór - czy to dobre drewno na drzwi- większośc opiniuje że dreno ok.

Możesz napisac coś więcej o tym drewnie

Sebo8877

Jestem tylko parkieciarzem - stolarka jest mi zupełnie obca. :oops:

Meranti jako materiał na podłogę - hmmm... kładłem gorsze rzeczy. Na drzwi lub okna - nadaje się suuuper (chyba, że będziesz po nich chodził :wink: to zmienię zdanie).

P.S.

A czy te Twoje drzwi to nie jest czasem okleina (fornir) Merantii na sosnowym ruszcie??? :o

Już raz pytałam na forum, ale nikt nie odpowiedział - planuję podłogę z hevea, czy ktoœ ma doœwiadczenia z tym drewnem? Czytałam przychylne recenzje, miałam okazję "pomacać", ale interesujš mnie doœwiadczenia użytkowników. Będę wdzięczna za jakškolwiek informację :-)

• 2 months później...

Nie moge sie zdecydowac jaka podloge egzotyczna polozyc w sypialniach korytarzu i na schodach. Myslalam o lapacho, ale wizualnie bardziej podoba mi sie kempas, no i ta roznica w cenie tez nie jest bez znaczenia :D . Podloga moze byc olejowana lub lakierowana. Kiedys pani w sklepie z podlogami powiedziala mi, ze Kempas to kiepskie drewno :o . Niestety nie uzasadnila dlaczego. Moze cos doradzicie?

Pozdrawiam

Nie moge sie zdecydowac jaka podloge egzotyczna polozyc w sypialniach korytarzu i na schodach. Myslalam o lapacho, ale wizualnie bardziej podoba mi sie kempas, no i ta roznica w cenie tez nie jest bez znaczenia :D . Podloga moze byc olejowana lub lakierowana. Kiedys pani w sklepie z podlogami powiedziala mi, ze Kempas to kiepskie drewno :o . Niestety nie uzasadnila dlaczego. Moze cos doradzicie?

Pozdrawiam

Kempas jest drewnem kłopotliwym. Powiedzenie kiepskie jest niefortunne - generalnie 1/3 wszystkich gatunków drewna kładzionych na podłogę można tak określić. :lol:

Czym sobie kempas zasłużył na taką opinię?

Kiepską stabilnością. Jest to drewno bardzo źle znoszące różnice wilgotności/temperatury otoczenia. Konsekwencją tego jest wyszparzona podłoga. Nie muszę mówić jak cierpi na tym estetyka. :(

Chcesz mieć kempas na podłodze. Masz tu 4 sposoby. :D

1. Zainwestuj w klimatyzator. :D Wtedy jesteś w stanie zapewnić jednakową wilgotność/temperaturę przez cały rok.

2. Połóż sobie jak najmniejsze klepki/lamelki. Im mniejszy element tym mniejsza powstanie szpara. Dodatkowo dbaj o to, żeby przez cały rok była wymiana powietrza w mieszkaniu. Nawilżanie mile widziane. :)

3. Połóż kempas w parkiecie gotowym/panelu drewnianym. Dolna warstwa stabilizuje górną i dzięki temu nawet niestabilne gatunki drewna (np. kempas :wink: ) zmieniaja swoją charakterystykę: stają się one stabilniejsze (robią się mniejsze szparki).

4. Zrób podłogę w stylu "jachtowym". Połóż kempas z przerwą około 3 mm i wypełnij ją elastycznym kitem/akrylem.

Jest jeszcze jedna opcja: polubić szpary w podłodze. :wink: Ale tego raczej nie wypada doradzać... . :lol:

P.S.

A tak na marginesie: Lapacho też jest bardzo niestabilnym gatunkiem... . :(

Dzieki za odpowiedz. Mam jeszcze kilka pytan :D .

Czy z lapacho beda takie same klopoty jak z Kempas czy mniejsze? Pytam, bo Kempas wlasciwie bardziej mi sie podoba niz lapacho, a jesli klopoty maja byc takie same to po co tyle doplacac :-?

A tak swoja droga szpary za bardzo mi nie przeszkadzaja :D . Wychodze z zalozenia, ze drewno jest produkte naturalnym i po prostu tak ma :D .

Pozdrawiam

Jestem po pierwszych wizytach "w terenie" i ogladaniu " na zywo" roznych podlog (a nie w necie)

Najbardziej wizualnie podoba mi sie chyba jednak ta

Sucupira

wpadl w oko rowniez (choc nie jest ciemnobrazowy :wink: )

Padouk

bardzo ladne odcienie widzialam tez merabu)

Tera tylko wybor w jakiej formie - parkiet ( warstwowy? ) deski (gdzies czytalam ze boorg przestrzegal przed jakoscia takowych - zeby koniecznie w zamknietym opakowaniu kupowac) podobno prakiet ma lepsza jakosc niz dechy , na pewno nie mozaika bo nie lubie....

...Czy z lapacho beda takie same klopoty jak z Kempas czy mniejsze? Pytam, bo Kempas wlasciwie bardziej mi sie podoba niz lapacho, a jesli klopoty maja byc takie same to po co tyle doplacac...

Problem z lapacho jest nawet większy: wszelkie poprawki podłogi we własnym zakresie to mordęga. :( Lapacho jest baaaardzo twardym gatunkiem drewna... . :p

...parkiet ( warstwowy? ) czy deski... (...zeby koniecznie w zamknietym opakowaniu kupowac) podobno prakiet ma lepsza jakosc niz dechy , na pewno nie mozaika bo nie lubie....

Obydwa gatunki pod względem stabilności można porównać do dębu. :wink: Sucupira może być brązowa ale może też zawierać wiele innych kolorów (np. pomarańcze i ciemne beże). Musisz zasygnalizować swoje potrzeby przy zamówieniu. :roll:

Padouk może być taki fajnie czerwony ale może też być łaciaty. :o Fajnie czerwony z jasno beżowymi łatami. Też trzeba na to uważać. 8)