mstrogow 11.05.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 W okolicach sedesu odradzałbym parkiet -facetom zwłaszcza tym małym zdarza sie "chybiac ' celu i z czasem moze pojawic sie zapach nie do usuniecia poza tym w łazience panuja warunki ekstremalne i drewno musi byc naprawde stabilne najlepiej gdy jest ułożone z czarną fugą gumową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.05.2006 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 ja chce w kibelku drewno ale fragmentami na scianie (polaczone z terakota) mam nadzieje ze tam nikt nie bedzie "trafiac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.05.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 a wiadomo to, wszystko zależy od tego, co im będziesz podawać [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorka 11.05.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 W okolicach sedesu odradzałbym parkiet -facetom zwłaszcza tym małym zdarza sie "chybiac ' celu i z czasem moze pojawic sie zapach nie do usuniecia (...) No to może przed tym ochroni polakierowanie podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstrogow 11.05.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Przed tą "chemią" nie ma ochrony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 11.05.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Info dla zielonookiej: Jestem w trakcie układania podlogi z gatunku, którego wcześniej nie znałem. Pierwsze wrażenie jest pozytywnie: drewno piekielnie twarde i bardzo ciężkie. I co dla Ciebie ważne - brązowe jaaak cholera. Więc może nie Sucupira a Gombeira??? http://www.dlh.pl/ftp/fil/podlogagombeira_m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 12.05.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Koleżanka ma podlogę z Gutambu. Oj, slabiutko to wygląda. Jaśniutkie, ale wygląga jak panele. Wygląda to nic, do tego ślisko, jak na panelach i buty stukają, jak na panelach. I nie widać tu ani egzotyki ani drewna. Ciągnie plastikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.05.2006 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Info dla zielonookiej: Jestem w trakcie układania podlogi z gatunku, którego wcześniej nie znałem. Pierwsze wrażenie jest pozytywnie: drewno piekielnie twarde i bardzo ciężkie. I co dla Ciebie ważne - brązowe jaaak cholera. Więc może nie Sucupira a Gombeira??? http://www.dlh.pl/ftp/fil/podlogagombeira_m.jpg PIEKNE!!!!! o rany kota podpytaj jesli mozesz ile mniej wiecej kosztuje ja sie przyznam ze o takim drewnie nie slyszalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 15.05.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Czym sie rozni olej od lakieru z praktychnego punktu widzenia. Co jest latwiesze w utrzymaniu(czystosc), w drobnych naprawach, etc.? [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 18.05.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 ...podpytaj jesli mozesz ile mniej wiecej kosztuje ja sie przyznam ze o takim drewnie nie slyszalam... Mozaika przemysłowa m2 kosztuje około 120 zł (jak jest w promocji niecałą 100 zł). Deska to wydatek grubo ponad 200 zł/m2. Tania gombreira nie jest ale w necie ma dobrą prasę: oprócz ciężaru i twardości jest bardzo stabilna. Reasumując: Gombeira - dla parkieciarza to przekleństwo (kłopotliwa i trudna obróbka), dla użytkownika bardzo dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.05.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Boorg widzę żeś specjalista od drewna - zamowiełm drzwi z red meranti czy to dobry wybór - czy to dobre drewno na drzwi- większośc opiniuje że dreno ok.Możesz napisac coś więcej o tym drewnie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 18.05.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Boorg widzę żeś specjalista od drewna - zamowiełm drzwi z red meranti czy to dobry wybór - czy to dobre drewno na drzwi- większośc opiniuje że dreno ok. Możesz napisac coś więcej o tym drewnie Sebo8877 Jestem tylko parkieciarzem - stolarka jest mi zupełnie obca. Meranti jako materiał na podłogę - hmmm... kładłem gorsze rzeczy. Na drzwi lub okna - nadaje się suuuper (chyba, że będziesz po nich chodził to zmienię zdanie). P.S. A czy te Twoje drzwi to nie jest czasem okleina (fornir) Merantii na sosnowym ruszcie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.05.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Mam zapewnienie producenta że drzwi są ramiak z buczyny a wszystkie wypełnienia 100% RED MerantiJeżeli twierdzisz że się sprawdza to suuupeer Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzia 19.05.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Już raz pytałam na forum, ale nikt nie odpowiedział - planuję podłogę z hevea, czy kto ma dowiadczenia z tym drewnem? Czytałam przychylne recenzje, miałam okazję "pomacać", ale interesujš mnie dowiadczenia użytkowników. Będę wdzięczna za jakškolwiek informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 04.08.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Nie moge sie zdecydowac jaka podloge egzotyczna polozyc w sypialniach korytarzu i na schodach. Myslalam o lapacho, ale wizualnie bardziej podoba mi sie kempas, no i ta roznica w cenie tez nie jest bez znaczenia . Podloga moze byc olejowana lub lakierowana. Kiedys pani w sklepie z podlogami powiedziala mi, ze Kempas to kiepskie drewno . Niestety nie uzasadnila dlaczego. Moze cos doradzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 05.08.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Nie moge sie zdecydowac jaka podloge egzotyczna polozyc w sypialniach korytarzu i na schodach. Myslalam o lapacho, ale wizualnie bardziej podoba mi sie kempas, no i ta roznica w cenie tez nie jest bez znaczenia . Podloga moze byc olejowana lub lakierowana. Kiedys pani w sklepie z podlogami powiedziala mi, ze Kempas to kiepskie drewno . Niestety nie uzasadnila dlaczego. Moze cos doradzicie? Pozdrawiam Kempas jest drewnem kłopotliwym. Powiedzenie kiepskie jest niefortunne - generalnie 1/3 wszystkich gatunków drewna kładzionych na podłogę można tak określić. Czym sobie kempas zasłużył na taką opinię? Kiepską stabilnością. Jest to drewno bardzo źle znoszące różnice wilgotności/temperatury otoczenia. Konsekwencją tego jest wyszparzona podłoga. Nie muszę mówić jak cierpi na tym estetyka. Chcesz mieć kempas na podłodze. Masz tu 4 sposoby. 1. Zainwestuj w klimatyzator. Wtedy jesteś w stanie zapewnić jednakową wilgotność/temperaturę przez cały rok. 2. Połóż sobie jak najmniejsze klepki/lamelki. Im mniejszy element tym mniejsza powstanie szpara. Dodatkowo dbaj o to, żeby przez cały rok była wymiana powietrza w mieszkaniu. Nawilżanie mile widziane. 3. Połóż kempas w parkiecie gotowym/panelu drewnianym. Dolna warstwa stabilizuje górną i dzięki temu nawet niestabilne gatunki drewna (np. kempas ) zmieniaja swoją charakterystykę: stają się one stabilniejsze (robią się mniejsze szparki). 4. Zrób podłogę w stylu "jachtowym". Połóż kempas z przerwą około 3 mm i wypełnij ją elastycznym kitem/akrylem. Jest jeszcze jedna opcja: polubić szpary w podłodze. Ale tego raczej nie wypada doradzać... . P.S. A tak na marginesie: Lapacho też jest bardzo niestabilnym gatunkiem... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 05.08.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Dzieki za odpowiedz. Mam jeszcze kilka pytan . Czy z lapacho beda takie same klopoty jak z Kempas czy mniejsze? Pytam, bo Kempas wlasciwie bardziej mi sie podoba niz lapacho, a jesli klopoty maja byc takie same to po co tyle doplacac A tak swoja droga szpary za bardzo mi nie przeszkadzaja . Wychodze z zalozenia, ze drewno jest produkte naturalnym i po prostu tak ma . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.08.2006 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Jestem po pierwszych wizytach "w terenie" i ogladaniu " na zywo" roznych podlog (a nie w necie) Najbardziej wizualnie podoba mi sie chyba jednak ta Sucupira wpadl w oko rowniez (choc nie jest ciemnobrazowy ) Padouk bardzo ladne odcienie widzialam tez merabu) Tera tylko wybor w jakiej formie - parkiet ( warstwowy? ) deski (gdzies czytalam ze boorg przestrzegal przed jakoscia takowych - zeby koniecznie w zamknietym opakowaniu kupowac) podobno prakiet ma lepsza jakosc niz dechy , na pewno nie mozaika bo nie lubie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 05.08.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 ...Czy z lapacho beda takie same klopoty jak z Kempas czy mniejsze? Pytam, bo Kempas wlasciwie bardziej mi sie podoba niz lapacho, a jesli klopoty maja byc takie same to po co tyle doplacac... Problem z lapacho jest nawet większy: wszelkie poprawki podłogi we własnym zakresie to mordęga. Lapacho jest baaaardzo twardym gatunkiem drewna... . ...parkiet ( warstwowy? ) czy deski... (...zeby koniecznie w zamknietym opakowaniu kupowac) podobno prakiet ma lepsza jakosc niz dechy , na pewno nie mozaika bo nie lubie.... Obydwa gatunki pod względem stabilności można porównać do dębu. Sucupira może być brązowa ale może też zawierać wiele innych kolorów (np. pomarańcze i ciemne beże). Musisz zasygnalizować swoje potrzeby przy zamówieniu. Padouk może być taki fajnie czerwony ale może też być łaciaty. Fajnie czerwony z jasno beżowymi łatami. Też trzeba na to uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.08.2006 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 dzieki a co z parkiet vs. dechy? gdzies czytalam ze pisales ze parkiet zwykle jest wyzszej jakosci niz "surowizna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts