Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi z drewna egzotycznego - praktycznie (Boorg help:)

zielonooka

Recommended Posts

Pisałem o parkiecie warstowym (inaczej gotowym).

np.

http://www.dabex.ig.pl/img/parkiet_gotowy_warstwy_maxiprofi.jpg

W tym wypadku producent musi zwracać uwagę na jakość drewna użytego w warstwie wierzchniej. Jeżeli wilgotność/wady będą dopuszczone, to zbyt dużo problemów będzie w cyklu produkcyjnym. A przestoje w przemyśle - to raczej kosztowny proces. :roll:

Przy produkcji elementów z drewna litego (takich jak parkiet, deski, mozaiki) w cyklu produkcyjnym można obrabiać mokre/wadliwe drewno. Ucierpią na tym tylko narzędzia tnące/skrawające (częściej trzeba je ostrzyć/wymieniać) ale to jedyna konsekwencja użycia kiepskiego surowca. :(

i to tyle. 8)

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam położony na podłodze olejowany lamparkiet merbau; "fachowcy ", którzy wykonywali związane z nim prace osiągneli taki efekt:

- wszędzie powierchnia jest porowata, w kilku miejscach do tego stopnia, ze działa jak tarka (w czasie mycia mopem pozostaja w tych miejscach resztki mopa)

- na podłodze widać szare smugi, których ni da się w żaden sposób zmyć

Dodam , że używany był olej Syntirol, kładzony 3 -krotnie.

Co spaprali "fachowcy" i jak to naprawić?

Mam nadzieję, że mnie nie pogonią:), bo zapytam o dąb imitujący egzotyk. Mam pytanie do Boorga. Mam schody dębowe, bejcowane Sopurem na palisander 26-31, pokryte lakierem Bondexa Urethan Parquet Varnish, 3 warstwy. Sliczne ciemne, brązowo-czerwone stopnie. Niestety mimo, że schody sa nowe juz pojawiły się pierwsze rysy. Radzą mi, aby nałozyć jeszcze dwie warstwy lakieru, ale Bona Traffic lub Mega. Czy to dobry pomysł? Który lepszy? A nie zmieni sie kolor schodów? Tego bym nie chciała.

mam położony na podłodze olejowany lamparkiet merbau; "fachowcy ", którzy wykonywali związane z nim prace osiągneli taki efekt:

- wszędzie powierchnia jest porowata, w kilku miejscach do tego stopnia, ze działa jak tarka (w czasie mycia mopem pozostaja w tych miejscach resztki mopa)

- na podłodze widać szare smugi, których ni da się w żaden sposób zmyć

Dodam , że używany był olej Syntirol, kładzony 3 -krotnie.

Co spaprali "fachowcy" i jak to naprawić?

Z Twojego opisu wnioskuję:

1. Powierzchnia porowata/chropowata. Przyczyna - brak szlifu międzywarstwowego lub niedokładne odkurzenie powierzchni przed lakierowaniem.

2. Szare smugi na podłodze. Przyczyna - błąd w nakładaniu podkładu (nierówna aplikacja ewentualnie nie zdążył wyschnąć) lub (jeżeli nie było podkładu) niedokładne odkurzenie powierzchni przed lakierowaniem.

Jak naprawić:

Aby pozbyć się smug to musimy "drzeć lakier do żywego drewna". :( I całą zabawa z lakierowaniem od początku (oczywiście z zakupem szpachli/lakieru włącznie) :evil: .

Aby pozbyć się chropowatości wystarczy tylko przematowić podłogę i położyć jeszcze jedną warstwę lakieru.

i to tyle. 8)

Boorg, źle mnie zrozumiałes, juz wyjasniam, schody są bez plam, pięknie wybarwione, są też idealnie gładkie, lakier jest swietnie połozony, niestety chyba jest dosyć słaby, bo porysował się już nieco, najprawdopodobniej od piasku wnoszonego na skarpetkach, w domu trwają ostatnie prace wykończeniowe, liswowanie podłóg, jest trochę pyłu drzewnego. Stolarz od listew poradził nam położenie jeszcze 2 warstw Bony na obecny lakier, po lekkim zmatowieniu. Bony Mega lub Traffic. CZy można, a kolor schodów się nie zmieni? Mój lakier jest rozpuszczalnikowy, poliuretanowy, jednoskładnikowy.

...Boorg, źle mnie zrozumiałes...

A skąd tak wnioskujesz??? :o Ja nie napisałem ani słowa o Twojej sprawie.

...A kto zna taki gatunek: Cabreuva?...

Raz miałem w rękach. Parkiet gotowy jakiegoś włoskiego producenta. Taki zielono-beżowo-czerwono-bordowo-brązowy.

Niewiele mogę o nim powiedzieć. Nie cyklinowałem, nie polerowałem, nie lakierowałem/olejowałem. Tylko kleiłem i rżnąłem. :wink:

Estetycznie: jak dla mnie... ...jatoba ładniejsza. :wink:

...pokryte lakierem Bondexa Urethan Parquet Varnish, 3 warstwy. Sliczne ciemne, brązowo-czerwone stopnie. Niestety mimo, że schody sa nowe juz pojawiły się pierwsze rysy. Radzą mi, aby nałozyć jeszcze dwie warstwy lakieru, ale Bona Traffic lub Mega. Czy to dobry pomysł? Który lepszy? A nie zmieni sie kolor schodów?...

Teraz odpowiadam. :wink:

Nie znam tego lakieru Bondex. Jedyne co mnie niepokoi to dobór chemii: lakier uretanowy (?) + lakier wodny = mogą być kłopoty. Lakieru Mega bym nie radził :-? , to Traffic ma opinię, że klei się do byle czego. :wink: Z nim trzeba zrobić próbę. Jeżeli próba będzia OK to można lakierować całość. :roll:

Czy kolor zmieni się? Jeżeli jest w miarę jednolity: nie.

• 3 weeks później...
Ale czy zmatowiłaś lakier Bondexa (papierem o granulacji np. 180) przed położeniem Traffica? :o Bo jeżeli nie to nic dziwnego, że Traffic złuszczył się. Matowimy lakier po to, aby uzyskać powierzchnie szczepną dla następnej warstwy. :roll: Więc jak to było z tą próbą??? :o Szczegóły proszę, szczegóły. :wink: :lol:

miałam fragment schodka pobejcowny i polakierowany raz Bondexem przez mojego stolarza, nałozyłam na to jeszcze jedną warstwę Bondexa, po kilku dniach sprawdziłam moneta czy się odspaja i było wszystko Ok, lakier sie porysował, ale dobrze się trzymał, zmatowiłam całość papierem 150 i nałozyłam Bonę, po 2 dniach moneta sprawiła, ze lakier się odspoił, po pięciu dobach to samo

jesli bym coś źle zrobiła to chyba już Bondex powinien się odspoić? może poprosze wykonawcę, aby sam zrobił jeszcze jedną próbę

Oprócz zmatowienia, powinien również przetrzeć podłogę szmatką nasączoną rozpuszczalnikiem. Proponuję aceton techniczny, rozpuszczalnik do poliuretanów lub solvent. :roll:

P.S.

Przepraszam, że tak na raty doradzam ale rutyna powoduje, iż pewne rzeczy wydają sie takie oczywiste... . :oops: Tak jak z tym rozpuszczalnikiem. :oops:

• 3 weeks później...

Witam wszystkich!

Witaj Boorg! Mam pytanie - jak bardzo zmienia się kolor drewna egzotycznego w trakcie normalnego użytkowania? Mnie interesuje doussie i merbau. Wiem, że drewno ciemnieje i to mnie odstrasza od położenia podłogi tego typu, dlatego pytam specjalisę.

I jeszcze jedno - czy masz doświadczenia z naszym polskim dębem olejowanym, jak wygląda Twoim zdaniem, czy jest słabszym materiałem od egzotyków?

Aha, powiedz proszę, co myślisz o blatach drewnianych w kuchni, to znaczy z jakiego drewna polecałbyś - na pewno też sporo wiesz na ten temat.

Pozdrawiam

Ciemnienie parkietu. Wszystko zależy od nasłonecznienia pomieszczenia. :o Jak nie będzie światła słonecznego (np. piwnica), to zmiany będą bardzo wyraźne. W pomieszczeniach z dużą ilością słońca, zmiana koloru będzie symboliczna (ton może dwa). 8)

Dąb olejowany leży u mnie w mieszkanku. :D Wygląda OK ale dla mnie jest zbyt ciemny - moje mieszkanko jest niewielkie. :oops:

Dąb nie wytrzymuje porównania z obydwoma gatunkami o których wspomniałaś. Doussie i merbau są o wiele twardsze i stabilniejsze. :roll:

Boorg dziękuję śliczniunio! :lol:

Powiedz proszę, gdzie Twoim zdaniem należy kupować egzotyk w DLH, czy w Lamparkiet, albo jeszcze w innej firmie?

Chodzi o dobry produkt za dobrą cenę z tym, że wolę nieco dopłacić, by później nie płakać nad jakąś nędzą. :roll: