Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś otrzymał zwrot różnicy vat z US??

jasssmine

Recommended Posts

Witam, ja złożyłem 2 lutego. tydz temu dostałem wezwanie z US celem uzupelnienia PKWiU na niektórych FV i złożenia oświadczenia dot. nie wykorzystania materiałów na FV do celów innych niż na budowę domu .Dzisiaj urzędnik z US dzwonił w sprawie odebrania wstępnej decyzji, więc na razie idzie gładko. Jutro jadę po decyzję i pozostaje czekać ok 2 tyg. na uprawomocnienie ( w tym czasie papiery są analizowane i jeszcze raz weryfikowane przez komórkę/ komisję wyższej instancji US- ale urzędnik uspokoił, że już raczej pobieżnie a do tej pory jego decyzje nie zostały podważone). Czekam cierpliwie i pozdrawiam Darek

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Papiery o zwrot VAT złożyłem 27 stycznia. Miesiąc temu byłem wezwany do korekty dwóch faktur. Z faktur za płytki hurtowo odliczyłem również płyn gruntujący. Lada moment minie 4 miesiące a ja nadal nie mam kasy na koncie.

Markus ja ich sama popędzam dzwoniąc i dopytując się, kiedy mają zamiar skończyć?

A tak poza tym to najlepszy US jest na Władka IV mój Jarek już dawno otrzymał zwrot, a składał później niż ja.....:( Ja niestety również czekam i czekam ... i parkietu przez to nie mogę zrobić

:evil:

no jestem ciekaw

wczoraj złozyłem wniosek

i odliczyłem sobie wszytsko hurtowo co było na fakturach

minus papier scierny, gwoxdzie, taśmy klejace czy folie ochronne

a tak wszystko co moznabyło odliczac z tytułu remontu

zobaczymy czy wezwia mnie do korekty?

Toś sie najwyczajniej w świecie podłozył...

to znaczy co sie podłożyłem/ b nie rozmumien?

Andrzej miał chyba na mysli, ze na 100% wylądujesz na korekcie zeznania/wniosku. Jeśli to była budowa, na pewno malowałeś, robiłeś dach? Więc już przygotuj się na wykreślenie farby i tarcicy na więźbę.

Nie jest to groźne, ale czas, który spędzisz w urzdzie dokonując korekty wyjdzie Ci raczej w godzinach, niż w minutach.

Arecki

My czekamy na kasę.

Jesteśmy po kontroli z US (u nas - w nowym domu). :o

Z tego powodu, procedura rozliczania ulgi była wstrzymana do momentu uprawomocnienia się protokołu pokontrolnego.

Żona była w zeszłym tygodniu podpisać jakieś papiery i w najgorszym razie za 25 dni kasa trafi na nasze konto. :)

My dostaliśmy kasę.

Wyrzucili mi tylko folię budowlaną (tzn. musiałam pojawić się w US i skorygować). To akurat wiedziałam. Pracownicy US korzystają przy sprawdzaniu wniosków z ogólnie dostępnych materiałów pomocniczych (np. artykułów z wydawnictwa GOFIN), więc warto zaglądać do różnych publikacji.

Wniosek złożony na koniec lutego, decyzja około połowy kwietnia, zwrot kasy w końcu kwietnia, więc jeszcze dopłatę PITu mogłam zrealizować w terminie. :wink: