Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie imię dla córki

Hydraulik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ha! zajrzalam do linku podanego przez Ew_kę

no i :

wg 1wszego -mam mila osobowosc, ale pobudliwy i zmienny chrakter, jestem krytyczna . lubie wygody osobiste i dalekie podróze... :lol:

Wygodnicka! ( :oops: :lol: )

:wink: :lol: :lol:

a wracajac do imion - ktos napisał Kornelia - swietne (kojarzy mi sie ze slowem "zakrecony" :wink: )

A najpiekniejsze imiona meskie to :

Number 1. Maciej

Nr 2. Paweł

:wink:

• 2 weeks później...

Przy pierwszym podejściu miała być Alicja, a wyszedł Michał. A potem wymarzyłam sobie Weronikę - bo 1) po babci, 2) po fajnej Świętej, 3) lubię Kieślowskiego.

No i mam Werkę - ani do babci nie podobna, ani święta ani uduchowiona artystka. Taka śmieszka i zgrywuska przaśna, więc wołam na nią "Werka" albo "Kaśka".

Popatrzcie, co pasuje do nazwiska. U mnie w pracy była Nikandra. Imię osobliwe, ale przy tym nazwisko!!! Nie napiszę jakie, pani ta co prawda nie żyje już, ale rodzinie mogłoby być przykro!

Poza tym głęboko wierze w magię imion. Że określają nas jakoś.

My wybraliśmy Zuzie. JAk była malutka - była Zuzinka, jak urosla jest Zuska. Czasem Zuzanna (jak jestm zla :D ). Ale ona jak się urodzila i popatrzyla na mnie, to miala to imie wypisane na twarzy.

No i druga rzecz - popatrzec wokolo. Sa nieszczesliwe Heleny i dobre gospodynie Bozenki. I faktycznie każdy Kuba jest uparty i ma SILNE HOBBY (silne - wie o tym wszystko). I trzeba pamietac, ze z uroczej Majeczki wyrosnie pani Maja (hm, to nie jest powazne, maja to pszczolka dla dzieci:D ). Mam w pracy Maje - trudno mi zaakceptowac, ze jest dorosla.... To imie jest takie infantylne. Podobnie Malwinka, Jasminka. Profesor Jasmina...? No, moze Jeszcze ta jasmina obleci. :D :D

Może Edyta?

P.S. Przypomniał mi się stary film (chyba rosyjski). Jest tam taka scena:

Facet tańczy z dziewczyną, przytula ją i pyta:

- Jak masz na imię?

- Ela.

- To od Elżbiety, prawda?

- Nie. Od Elektryfikacji

I jak tu być romantykiem....

P.P.S. Słyszałem, że ktoś dał dziecku na imię Solidariusz

Zgroza :-? :-?

Kiedy 38 lat temu moi rodzine nazwali mnie Linda, ksiadz nie chcial mnie ochrzcic :evil: Dopiero po roku z drugim imieniem Katarzyna, ksiadz sie zgodzil... Kiedy w wiekku 9 lat przeprowadzilismy sie i zaczelam edukacje w nowej szkole wolali na mnie winda... :evil: Teraz lubie swoje imie, jak mieszkalam w UK to bylo dosc popularne imie. Ale w Polsce przez cale swoje zycie nie spotkalam drugiej Lindy. Moje dzieci tez nie maja typowo polskich imion. Z bardziej tradycyjnych imion dla dziewczynki najbardziej podobaja mi sie: Zosia, Hania, Kornelia, Konstancja. Natomiast imie Jas dla chlopca jest teraz bardzo popularne, moze nawet za bardzo... Fajnie jst wybierac imiona dla dzieci. Lepiej tylko nie mowic rodzinie, bo zawsze znajdzie sie ktos, komu to imie nie bedzie pasowac. Najlepiej postawic rodzine przed faktem dokonanym, to imie musi sie przede wszystkim podobac rodzicom. Powodzenia!