Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Graczyk komentarze do dziennika budowy

Graczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witajcie

Mam nadzieję że Wasze uwagi pozwolą nam zbudować udany ładny dom.

jak czytam tą całą ekspertyzę geologów to az włos sie na głowie jeży... brrr my niczego takiego nie robiliśmy, teraz gdy juz jest kanalizacja i deszczówka teren nie wymaga aż takich zabiegów kosmetycznych...

zwyczajnie wykopalismy koryta pod ławy (robilismy 80 a w projekcie były 60) i nie kojarze żadnych iłów i tym podobnych bajerów, zebysmy musieli usuwać, przerabiać jakoś nadzwyczaj inaczej niż na normalnym gruncie... jedynie co kojarze to zabezpieczenia przed przenikaniem wilgoci na fundamenty i do domu...

czytałam akcję z panią architekt Y...widze, ze niezłą batalie musieliście stoczyć...serdecznie współczuję...ale mam nadzieje, ze pomału najgorsze za wami...zyczę powodzenia i wytrwałości, to kiedy ruszacie z pracami?? bedziemy Wam szczerze kibiciować :)

najgorsze jest to, ze faktycznie z tym gruntem to macie kaszane, nie wiem czy nasze współczucie cos pomoze, ale integrujemy się z Wami w pełni!!

matyczka batalia była ciężka i mało sympatyczna ale wiesz jak to jest... Jak już ustaliłem cenę, pogodziłem się z wydatkiem i spotkaliśmy się ponownie z architekt to rozczarowanie i złość minęły i było naprawdę miło. A swoją droga to jakoś bez żalu wydaje te pieniążki i nie mam za dużego kaca moralnego że się ich pozbywam.

Tak się tylko zastanawiam czy likwidacja okna na klatce schodowej ma sens. Może i ciężko myć, ale za to będzie użo jaśniej, bo wpuszcza się przez nie światło aż do holu. Ale to tylko taka moja uwaga.

Pozdrawiam

Ja chętnie to okno bym sobie zatrzymał tak jak te wszystkie na tej ścianie jednak byłyby to okna w najlepszym układzie na klatkę schodową sąsiada :lol: a w najgorszym na jego ścianę :lol:, ponieważ jak pisałem buduję połowe bliźniaka i ta ściana jest osią całego bliźniaka.

Główne zmiany w konstrukcji budynku dotyczą własnie tego bliźniaczenia.

matyczka batalia była ciężka i mało sympatyczna ale wiesz jak to jest... Jak już ustaliłem cenę, pogodziłem się z wydatkiem i spotkaliśmy się ponownie z architekt to rozczarowanie i złość minęły i było naprawdę miło. A swoją droga to jakoś bez żalu wydaje te pieniążki i nie mam za dużego kaca moralnego że się ich pozbywam.

patrząc na wszystko to prawidłowe myślenie :) grunt to wiedzieć czego się chce...i znowu powracamy do gruntu :wink:

...a na poważnie w łazience robiłabym duze okno jezeli macie miejsce i jeszcze raz szczerze zasugeruje piec dwufunkcyjny Junkers z zamkniętą komorą spalania, nam starcza na 180 mkw. i spełania wszystkie wymagania i wieszasz go gdzie chcesz...

Graczyk ale masz super domek, no i bardzo ładnie wygląda na planie!!!

Wybraliście już materiał budowlany na ściany???

A dzięki... taki mały domeczek i to w dodatku bliźniak ale co tam. W chwili obecnej jesteśmy na rozdrożu z czego to pobudować i wahamy się pomiędzy ścianą jedno i dwu- warstwową. Niemniej jednak obydwa warianty będą z betonu komórkowego. Jednowarstówka to Ytong w wersji 36,5 lub może nawet 40 cm. A dwuwarstwówka to BK z Solbetu w wersji 30cm. + styropian ryflowany min. 15 cm.

Dzięki wyliczeniom Tasijj i rozmową z właścicielami domów i firmami budowlanymi i architektami skłaniamy się do jednowarstwówki z Ytonga. koszty materiałów bardzo zbliżone ale za robociznę nie trzeba 3X płacić. Była jeszcze wersja jednowarstwówki z Solbetu ale jakoś nie jestem przekonany co do izolacyjności takiej ściany.

• 1 month później...
  • 2 months później...
Bardzo mnie zainterseował Wasz sposób nas szybkie uprawomocnienie Pozowlenia. Jutro lub najpozniej do konca tego tygodnia mamy dostac pozwolenie i sie martwie, ze musze czekac 2 tyg do uprawomocnienia. I tak cenny czas tracic, a tu czytam o podaniach. Bardzo bym prosila , jesli moge o wytlumaczenie co moge zrobic. Przejsc sie po sasiadach i poprosic o podania kazdego z nich?

Kowalik robisz tak jak pisano na forum. Z pozwoleniem na budowę i z projektem walisz do najbliższych sąsiadów i im pozakujesz co i jak. Na koniec lub w trakcie rozmowy (zależy od strategi negocjacji) prosisz o podpisanie przygotowanego oświadczenia że nie będą sie odwoływać od pozwolenia na budowę i z takim oświadczeniem lecisz do Urzędu. Ot i cała filozofia.