Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 3 metry z kazdego boku domu wystarczają ?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy 3 metry z kazdego boku domu wystarczają ?

Recommended Posts

Witam,

Chce kupic działkę i postawić na niej zbliźniaczone 2 małe domy.

Znalazłem prawie idealną : w granicach miasta, w zacisznej uliczce, z pełnymi mediami, z ładnymi drzewkami, przy asfaltowej drodze....ale jest wąska ... ma 22 metry szerokosci i 60 długości.

Chciałbym postawić na niej takie 2 domy : http://www.lipinscy.pl/upload_module/project3d_big/l019__fr.jpg

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=57222&keys=3&offset=19&backcmd=Collection

Kazdy z nich potrzebuje 10,3 metra z wliczonym odstępem po boku 3 metry (nie ma okien z boku).

Sąsiedzi z obu stron są zblizeni do działki na ok 2 metry (garaze)

Czy te 3 metry luzu wystarczą ? Czy moze bedzie to za mało ?

Jakie są wasze doświadczenia ?

dzieki,

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/52566-w%C4%85ska-dzia%C5%82ka-ma%C5%82e-odleg%C5%82o%C5%9Bci-po-bokach-warto/

Sąsiedzi z obu stron są zblizeni do działki na ok 2 metry (garaze)

Czy te 3 metry luzu wystarczą ? Czy moze bedzie to za mało ?

Jakie są wasze doświadczenia ?

dzieki,

pzdr

Jeżeli są zbliżeni garażami na dwa metry to starostwo może wymagać do pozwolenia na budowę ekspertyzy p. pożarowej od rzeczoznawcy (płaciłem 300zł). Mogą też kazać Ci wybudowanie ściany przeciw ogniowej.

Ja jestem od granicy 1.5m, a sąsiad 2.5m - tragicznie to nie wygląda. Z tym, że ja i sąsiad mamy dachy kopertowe, które dosyć nisko schodzą.

zlu

Jeżeli działka jest tak idealna jak mówisz - to IMHO warto.

Ona jest idealna :) Tylko ta szerokość mnie meczy ;)

Jest w ramach miasta, samochodem do centrum 15 minut, autobusem ok 20 minut (są nocne !) , jakies 1,5 km do węzła autostrady i obwodnicy miasta, 2,5 km do duzego centrum handlowego, kina. Tak wiec lokalizacja idealna - oczywiście jak na moja kieszeń ;)

Jadę dzis pomęczyć właścicieli - moze uda sie cos stargować z ceny...

Jeżeli działka jest tak idealna jak mówisz - to IMHO warto.

Ona jest idealna :) Tylko ta szerokość mnie meczy ;)

Jest w ramach miasta, samochodem do centrum 15 minut, autobusem ok 20 minut (są nocne !) , jakies 1,5 km do węzła autostrady i obwodnicy miasta, 2,5 km do duzego centrum handlowego, kina. Tak wiec lokalizacja idealna - oczywiście jak na moja kieszeń ;)

Jadę dzis pomęczyć właścicieli - moze uda sie cos stargować z ceny...

Hmmm, opis pasuje jak nic Poznań Szczepankowo, albo Pokrzywno, albo Krzesiny

Większość domów szeregowych ma trakt 5,40 - 6,00 m, więc twoje 7,00 to nie problem. Na prawie każdą działkę można znaleźć lub zaprojektować odpowiedni budynek. O ile oczywiście aspiracje inwestora są realne...
Większość domów szeregowych ma trakt 5,40 - 6,00 m, więc twoje 7,00 to nie problem. Na prawie każdą działkę można znaleźć lub zaprojektować odpowiedni budynek. O ile oczywiście aspiracje inwestora są realne...

Sam dom (projekt) jak najbardziej mi odpowiada - jedynie ta szerokość po bokach domu budzi moje watpliwości.

No ale z drugiej strony te 3,5 metra to na tyle szeroko, ze nawet dostawczym busem sobie na tył działki podjadę - a okna z sypialni bede mial na długi ogród z tyłu domu...

A ten ogród bedzie miał 880m^2 powierzchni (licząc od końca domu) wiec miejsca az za duzo :)