Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przymierzamy się do kupna działki pod budowę domu.

Znalazłam już coś interesującego, ale mam wrażenie, że przed decyzją kupna muszę o parę rzeczy zapytać sprzedającego.

Na działce jest juz fundament i jest projekt domu. To wszystkie wiadomości jakie posiadam :D

Stąd moja prośba o podsunięcie paru istotnych pytań jakie mam zadać, żeby uchronić się przed ewentualnymi problemami :wink:

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witaj

Temat - rzeka!

Doradzam, i to wcale nie złośliwie, gruntowne poczytanie forum. Temat był wałkowany wiele razy.

Na co zwrócić uwagę?

Kwity!, kwestie własności, zobowiązania, służebności, zgodność mapek z terenem itd.

Plany gminy! (niektórym to autostradę przez podwórko przepuszczają, lub mają zamiar).

Inne: Ustawienie do stron świata, odległość od Kargula z lewej i prawej tego co w planach itp. Zgodność planów z tym, co jest i warunkami zabudowy.

Uzbrojenie, dojazd dokądkolwiek, cena itd, itp.

Pozdrawiam Adam M.

Popieram opinię adam_mk. Zastanów sie dlaczego ktoś chce sprzedać tą działkę z fundamentem. Może zdał sobie sprawę z jakichś problemów związanych z działką i teraz zwija interes bo woli nie brnąć dalej. My kupując działkę trochę zbagatelizowaliśmy sprawę drogi i teraz mamy problem przy roztopach i ciężkiej zimie. Najlepiej mieć działkę przy "nieprywatnej" drodze. Wtedy bez problemów będziesz mogła się domagać odśnieżania itp. Pamiętaj, że lokalizacja działki mocno waży na przyszłej wartości nieruchomości. Budowa domu kosztuje tyle samo (oczywiście z wyłączeniem kosztu działki), obojętnie w którym miejscu go postawisz ale jego wartość rynkowa może być diametralnie różna. My mamy dom w raczej nieciekawym otoczeniu (bliskość kopalni) ale stosunkowo blisko (400 m) centrum miasteczka. Dla nas argumentem była właśnie owa bliskość centrum, szkół, kościoła, basenu, kina, rodziny itp.

Ale takie "abc" to:

-wgląd w księgę wieczystą lub wyciąg - ilu właściceli, brak hipoteki, czy są służebności,

- wgląd w rejestr gruntów - ja miałem niezgodność (nieujawniony podział-drobna wada, którą spokojnie usunęliśmy) który zauważył ktoś dopiero przy załatwianiu kredytu,

- wypis w planu zagospodarowania - co tam można zbudować,

- bliskość mediów - idź do wodociągów, gazowników itp niech ci pokażą gdzie lecą ich rury - jak masz daleko do ciągnięcia.

Zażądaj od sprzedającego aktualnych wyciagów z tych dokumentów - nie wierz starym mapkom, nie licz na to, że notariusz ci pomoże - on tylko kasuje i patrzy na grube błędy.

Koniecznie jak wyżej!

A potem jeszcze :

-kierunki świata (gdzie wejście, taras, garaż)

-spadki (jak spływa np. woda z pól)

-czy nie podmaka

-sąsiedztwo (jak złośliwi i wredni - szkoda sie szarpać nawet na najpiekniejszej działce)

-dojazd - zarówno do miejsca zamieszkania, jak i pod sam dom (zwróć uwagę, czy działka nie ma ustanowionej służebności)

Tyle na szybko przyszło mi do głowy