Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy przyłącza prąd/woda/gaz?

PaaBaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żeby zrobić przyłącza potrzebujesz pozwolenie na ich budowę. Możesz je załatwiać razem z pozwoleniem na budynek lub osobno. Tak czy owak potrzebujesz warunki od dostawców, projekt i uzgodnienie.

Jeśli masz teraz czas to możesz zacząć papierkologię. Wybudować też możesz wcześniej, chyba że dostawcy odwówią przyłączenia jeśli nie ma odbioru. No i jeśli miałoby być przyłącze napowietrzne prądu to musi stać budynek.

Proponuję zrobić maksymalnie dużo wcześniej, wtedy masz mniej problemów przy budowie domu.

Za rok planuję rozpocząć budowę, natomiast w tym roku chcę wykonać prace przygotowawcze dlatego zależy mi na podłączeniu prądu i wody. Czy jest to dobre rozwiązanie, czy lepiej poczekać rok i podłączyć tuż przed budową?

Witam

Ja rowniez startuje z budowa za rok. Wzgledem czego planuje a raczej juz fizycznie staram sie od podlacznie pradu i wody (bo tylko to mam) Napoczatek bede mial tylko slup na mojej dzialce elektryczny (finalowo przylacze do domu ziemia) oraz studzienke z licznikiem wody. I jedno i drugie tuz przy granicy dzialki.

pzodr.

Witam

Ja rowniez startuje z budowa za rok. Wzgledem czego planuje a raczej juz fizycznie staram sie od podlacznie pradu i wody (bo tylko to mam) Napoczatek bede mial tylko slup na mojej dzialce elektryczny (finalowo przylacze do domu ziemia) oraz studzienke z licznikiem wody. I jedno i drugie tuz przy granicy dzialki.

pzodr.

Ja chciałbym, aby mi podłączyli prąd do skrzynki, którą chcę umieścić w ogrodzeniu.

Jeśli chodzi o wodę to rozumiem, że zawsze muszę umieścić studzienkę na działce (?).

Co do gazu, to mam go doprowadzonego na działkę, tylko nie pasuje mi całkowicie lokalizacja skrzynki, chciałbym ją umieścić również w ogrodzeniu.

Jestem na etapie załatwiania przyłaczy i rozpoczęcia budowy - mam chyba dobrą informację dla Ciebie - przyłącza zewnętrzne nie wymagają pozwolenia na budowę tylko samego zgłoszenia. Oczywiście trzeba zacząć od uzgodnień z zakładem energetycznym, gazowym itp. Zrobić mapkę 1:500 i na niej uprawniony architekt powienien nanieść drogi przyłączy. Jeśli jakieś media bierzesz od sąsiada to musisz mieć najpierw ich pisemne pozwolenia. Jeśli jakieś media będą przechodziły przez drogę gminną lub inną np. woda - musisz mieć pozwolenie gminy na takie przejśćie. To w zasadzie formalność, ale papier musi być.

Jestem na etapie załatwiania przyłaczy i rozpoczęcia budowy - mam chyba dobrą informację dla Ciebie - przyłącza zewnętrzne nie wymagają pozwolenia na budowę tylko samego zgłoszenia. Oczywiście trzeba zacząć od uzgodnień z zakładem energetycznym, gazowym itp. Zrobić mapkę 1:500 i na niej uprawniony architekt powienien nanieść drogi przyłączy. Jeśli jakieś media bierzesz od sąsiada to musisz mieć najpierw ich pisemne pozwolenia. Jeśli jakieś media będą przechodziły przez drogę gminną lub inną np. woda - musisz mieć pozwolenie gminy na takie przejśćie. To w zasadzie formalność, ale papier musi być.

Obecnie czekam na jakiś informator z wydziału architektury, gdzie ma być opisane wszystko - co mi wolno, a czego nie, na jakie prace jakie pozwolenia i papierki etc. Potem zaczynam :).

Wg ubiegłorocznej noweli Prawa budowalnego przyłącza można budowac dwojako: albo na zgłoszenie, albo uzgadniając sprawę z lokalnymi dostawcami mediów. To drugie zalezy od dobrej woli tychże dostawców (bo nie wszyscy chcą brać na siebie ten obowiązek) i jest bardzo wygodne aczkolwiek ma jedną wadę - z reguły trwa dłużej niż samodzielne borykanie się ze zgłoszeniem.

I tak: prąd, wodę czy kanalizację można podłączyć do pustej działki. Za to gaz podłączą ci dopiero wtedy gdy powstanie odbiornik (czyli wewnętrzna instalacja gazowa).

Jeżeli masz możliwość wykonania przyłączy teraz - rób! Nie zmarnuje się a papierologia naprawdę jest dosyc długotrwała.

• 4 weeks później...

Dziękuję za odpowiedź, prosiłbym jeszcze o pomoc w podjęciu następującej decyzji:

1. Podciągnąć prąd, wodę do pustej działki (w okolice ogrodzenia) - około 2-3m.

2. Zakupić projekt, załatawiać wszelkie papierki jak na budowę. Od razu umieścić budynek na mapach oraz przyłącza. W tym roku wykonać przyłącza do miejsca gdzie będzie się znajdował budynek. W przyszłym roku rozpocząć budowę i tylko podpiąć co trzeba do budynku. Czy tak można? Czy tak będzie korzystniej?

Dziękuję za odpowiedź, prosiłbym jeszcze o pomoc w podjęciu następującej decyzji:

1. Podciągnąć prąd, wodę do pustej działki (w okolice ogrodzenia) - około 2-3m.

2. Zakupić projekt, załatawiać wszelkie papierki jak na budowę. Od razu umieścić budynek na mapach oraz przyłącza. W tym roku wykonać przyłącza do miejsca gdzie będzie się znajdował budynek. W przyszłym roku rozpocząć budowę i tylko podpiąć co trzeba do budynku. Czy tak można? Czy tak będzie korzystniej?

Raczej sie nieda podciagnac mediow pod sam dom, jak jeszcze nie ma fundamentow. Mysle ze musisz miec prowizoryczne przylacza gdzies poza fundamentem.

• 9 months później...

Jak to wogóle wygląda gdy podciąga się prąd,wodę na pustą działkę.

Jestem właśnie w takiej sytuacji, że w tym roku chciałbym podciągnąć pod działkę od sąsiadów prąd i wodę.

Na prąd to chyba wystarczy skrzynka gdzieś w miejscu gdzie będzie w przyszłości płot/murek.

A jak to wygląda z wodą????

Założą mi od razu gdzieś licznik i kurek w granicy działki, lub gdzieś indziej??

Czekam na odpowiedzi.

I tak: prąd, (...) można podłączyć do pustej działki.

Tu mała uwaga. Trzeba posiadać uprawomocnione P.n.B.!

W przypadku mojego lokalnego Z.E. nie pomogły sugestie, że potrzebuję prądu do koszenia trawnika na działce.

NIE i już!

Po uzyskaniua P.n.P. była inna rozmowa: jak z poważnym kontrahentem.

Wynika to zapewne z polityki angażowania środków Z.E. na tworzenie uzbrojenia terenu tylko na obszarze perspektywicznym dla Z.E.

I tak: prąd, (...) można podłączyć do pustej działki.

Tu mała uwaga. Trzeba posiadać uprawomocnione P.n.B.!

W przypadku mojego lokalnego Z.E. nie pomogły sugestie, że potrzebuję prądu do koszenia trawnika na działce.

NIE i już!

Po uzyskaniua P.n.P. była inna rozmowa: jak z poważnym kontrahentem.

Wynika to zapewne z polityki angażowania środków Z.E. na tworzenie uzbrojenia terenu tylko na obszarze perspektywicznym dla Z.E.

Witam

Dokładnie tak . Jeśli nie masz uprawomocnionego pozwolenia na budowę to nie mozesz prowadzić żadnych robót budowlanych na swojej działce . Także zapomnij o przyłączu energetycznym . Oczywiście jeśli przypadkiem ZE bedzie robił rozbudowę swojej sieci to do twojej działki mogą doprowadzić kabel i zamontować skrzynkę w linii ogrodzenia . Ale ta skrzynka będzie pusta . Dopiero jak uzuskasz pozwolenie na budowe domu i jednocześnie przyłączy będziesz mógł wykonać przyłącze od skrzynki do miejsca gdzie będzie stał dom .Po jego zrobieniu wykonawca robót ( z uprawnieniami budowlanymi i elektrycznymi) zawozi papiery do ZE i montują ci licznik -jesteś wtedy na taryfie budowlanej czyli bardzo drogiej . Tak byo w moim przypadku.

pozdro

• 3 months później...

Mam pytanie. I proszę o wyrozumiałość dla mojej ignorancji, wszak dopiero tę przygodę zaczynam...

Mam warunki przyłącza prądu i wody. Co muszę zrobić, żeby mieć ten prąd i wodę?

Czy dobrze myślę? Idę do uprawnionego projektanta. Ten mi robi (na mapce do celów projektowych) projekt przyłącza (osobno woda, prąd). Co z nim dalej? Kto to musi zatwierdzić?

Uprzedzałam, że pytanie będzie :oops: banalne...

A czy robił ktoś z was przyłącze wody na swój koszt? Mnie wodociągi powiedziały, że jak chce mieć wodę na działce to musze pociągnąć sobie przez instalacje, którą musze wybudować na swój koszt a w przyszłości jak się bedzie ktoś przyłączał to będę zwracać część kosztów (nie wodociągi a sąsiad).

Jak to wygląda w praktyce. Mam tego ok 65m do położenia.

Jak wygląda koszt za metr przylącza? Wstępnie mi gość w wodociągach powiedział ze na ok 10tys mogę upaść...

Mam juz skrzynkę z pradem na działce, dokładnie rok temu składalam wszystkie papiery, wodę tez już mam najpierw zrobili mi przyłącze do głównej rury a później panowie stwierdzili że podciągną mi aż do samego domu, więc juz mam wode w domu chociaz domu jeszcze nie ;) tylko wykop pod fundamenty ;)

Mam warunki przyłącza prądu i wody. Co muszę zrobić, żeby mieć ten prąd i wodę?

Czy dobrze myślę? Idę do uprawnionego projektanta. Ten mi robi (na mapce do celów projektowych) projekt przyłącza (osobno woda, prąd). Co z nim dalej? Kto to musi zatwierdzić?

Z wodą tak - idziesz do projektanta, ten robi projekt na mapce do celów projektowych, uzgadnia się to w ZUD i u dostawcy wody i jak masz gotowe i uzgodnione to mozesz wykonac. Najprosciej wziasc wykonawce i niech zrobi. Potem odbior przez wodociągi, inwentaryzacja powykonawcza i umowa o dostawe wody. Często znacznie upraszcza sprawę wzięcie wykonawcy "znanego" przez wodociągi.

Z prądem natomiast najprościej podpisac umowę i wszystkie papiery jakie chcą i niech sami wykonają projekt i przyłącze.