wbrat 28.05.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Papiery w sprawie prądu i gazu złożyłem w marcu zeszłego roku. Wciąż nie mam ani jednego ani drugiego.... a buduje w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 28.05.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam Zaczynam budowę w Katowicach. Przyłącze energetyczne i wod-kan można wykonać bez względu czy mam pozwolenie na budowę czy nie i nawet jeżeli jest to pusta działka.Z energetyką załatwiałem jakieś 2 miesiące od złożenia podania, a jeżeli chodzi o wodociągi to też nie ma problemu. W wodociągach należy uzgodnić projekt a energetyka nie wymaga projektu bo wszystko do licznika jest po ich stronie i oni to wykonują montaż wraz z skrzynką + całe uzbrojenie, moje jest za licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 28.05.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Przyłącza jak najszybciej.Po prostu: taniej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter edi 28.05.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam!Polecam ciekawą lekturę o zasilaniu placu budowy: http://monteredi.mojeforum.net/viewtopic.php?t=101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emango 29.05.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mam warunki przyłącza prądu i wody. Co muszę zrobić, żeby mieć ten prąd i wodę? Czy dobrze myślę? Idę do uprawnionego projektanta. Ten mi robi (na mapce do celów projektowych) projekt przyłącza (osobno woda, prąd). Co z nim dalej? Kto to musi zatwierdzić? Z wodą tak - idziesz do projektanta, ten robi projekt na mapce do celów projektowych, uzgadnia się to w ZUD i u dostawcy wody i jak masz gotowe i uzgodnione to mozesz wykonac. Najprosciej wziasc wykonawce i niech zrobi. Potem odbior przez wodociągi, inwentaryzacja powykonawcza i umowa o dostawe wody. Często znacznie upraszcza sprawę wzięcie wykonawcy "znanego" przez wodociągi. Z prądem natomiast najprościej podpisac umowę i wszystkie papiery jakie chcą i niech sami wykonają projekt i przyłącze. stuk, dziękuję Ci bardzo za szczegółową instrukcję. Gościu, który ma zrobić projekt przyłącza wodnego, powiedział, że ten projekt muszę złożyć w starostwie, a to ma miesiąc na zatwierdzenie Muszę to sprawszić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 29.05.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 I tak: prąd, (...) można podłączyć do pustej działki. Tu mała uwaga. Trzeba posiadać uprawomocnione P.n.B.! W przypadku mojego lokalnego Z.E. nie pomogły sugestie, że potrzebuję prądu do koszenia trawnika na działce. NIE i już! Po uzyskaniua P.n.P. była inna rozmowa: jak z poważnym kontrahentem. Wynika to zapewne z polityki angażowania środków Z.E. na tworzenie uzbrojenia terenu tylko na obszarze perspektywicznym dla Z.E. Witam Dokładnie tak . Jeśli nie masz uprawomocnionego pozwolenia na budowę to nie mozesz prowadzić żadnych robót budowlanych na swojej działce . Także zapomnij o przyłączu energetycznym . Oczywiście jeśli przypadkiem ZE bedzie robił rozbudowę swojej sieci to do twojej działki mogą doprowadzić kabel i zamontować skrzynkę w linii ogrodzenia . Ale ta skrzynka będzie pusta . Dopiero jak uzuskasz pozwolenie na budowe domu i jednocześnie przyłączy będziesz mógł wykonać przyłącze od skrzynki do miejsca gdzie będzie stał dom .Po jego zrobieniu wykonawca robót ( z uprawnieniami budowlanymi i elektrycznymi) zawozi papiery do ZE i montują ci licznik -jesteś wtedy na taryfie budowlanej czyli bardzo drogiej . Tak byo w moim przypadku. pozdro A to mi nowina Niby po co ma byc uprawomocnione pozwolenie na budowę i czego? Informuję, że moje przyłacze elektryczne, zostało wykonane do PUSTEJ dzialki i NIKT z ZE nie żądał odem mnie prawomocnego pozwolenia na budowę. Przyłacze zostało wykonane w postaci skrzynki w ogrodzeniu (jako docelowe) i tylko do czasu odebrania wewnętrznej instalacji elektrycznej placilam taryfę budowlaną. Potem - mimo, że dom był jeszcze bez okien ZE zmienil taryfe na normalna. Termin wykonania przyłacza - maj 2005 I jeszcze jedno - moja gmina realizuje sieci wod-kan i do pustych działek wymaga się wykonania odcinka przyłacza wodociągowego zakończonego studnią wodomierzową, czyli jakies 2m od ogrodzenia. Nikogo nie pytają o ewentualne pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 30.05.2007 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 U mnie ZEWT chciał pozwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 21.08.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam!Czy ktoś może mi pomóc bo chciałbym zostawić w ścianie wnęki podczas murowania żeby nie trzeba było potem kuć na GAZ i energie;Moje pytanko brzmi:Na jakiej wysokości powinny być one umiejscownione skoro nie ma tego wyszczególnionego w projekcie; ile w pionie ile w poziome np. od krawędzi domu czy regulują to jakieś przepisy ?Dzieki i pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 21.08.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 ad Anett i Artur - w epoce HILTI te drobnostki nie maja znaczenia -tym bardziej że murarze i tak nie zrobia ich tam gdzie bedzie chciał to zrobić instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 21.08.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Jestem na etapie załatwiania przyłaczy i rozpoczęcia budowy - mam chyba dobrą informację dla Ciebie - przyłącza zewnętrzne nie wymagają pozwolenia na budowę tylko samego zgłoszenia. Oczywiście trzeba zacząć od uzgodnień z zakładem energetycznym, gazowym itp. Zrobić mapkę 1:500 i na niej uprawniony architekt powienien nanieść drogi przyłączy. Jeśli jakieś media bierzesz od sąsiada to musisz mieć najpierw ich pisemne pozwolenia. Jeśli jakieś media będą przechodziły przez drogę gminną lub inną np. woda - musisz mieć pozwolenie gminy na takie przejśćie. To w zasadzie formalność, ale papier musi być. Jedna uwaga. U mnie gmina daje pozwolenie na podłączenie do wodociągu, ale ja sam muszę podciągnąć nitkę wodociągu do swojej działki. I muszę to zrobić sam, znaleźć projektanta, dodatkowo uzgodnić decyzję środowiskową w starostwie powiatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 21.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 nawet 1 m sieci wodociągowej lub kanal wymaga decyzji środowiskowejtrzeba wyrażnie rozgraniczyc co jest przyłączem a co siecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kałamarz 23.09.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Na wstępie przepraszam za moje pytanie laika, ale dopiero się uczę...Przeczytałem posty tego wątku i tak sobie myślę, że przy takiej "papierkologii" i zróżnicowaniu wykonawców poszczególnych przyłączy chyba nie wchodzi w grę podciągniecie mediów za jednym zamachem jednym wykopem?Skoro prąd ciągnie ZE to pewnie zamiast skorzystać z mojego wykopu do pociągnięcia gazu i wody będzie wolał zrobić przyłącz napowietrzny?A może to wogóle nie jest możliwe, bo są jakieś wymogi techniczne, że media nie mogą iść zbyt blisko siebie?Oświeci mnie ktoś w tym temacie? Mam ciągnąc 100 metrów i myślałem żeby to zrobić hurtem. Czy to jest wykonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 23.09.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Nie.W różnych odległościach i w różnych głębokościach.Jednym słowem , w jednym rowie tego nie zakopiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 17.03.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Mam juz warunki przyłączenia woda,prąd,gaz.Jak zabrac się dalej za wodę i prąd?Wiem,ze te warunki musze teraz dostarczyć architektowi ale czy mam juz kogos szukac do podlaczenia(elektryk,hydraulik ???) Z zakładu energetycznego dostałam warunki+umowę oraz druk do opłaty zaliczki za przyłączenie.I tak sobie myślę,ze teraz mam zaplacic,podpisac umowe i odeslac do energetyki i czekac .Warunki mam dac architektowi ,on zrobi projekt i naniesie na mapkę.I jak będzie juz wszystko na mapce to wtedy mam wziąśc elektryka zeby zrobil mi ten prąd w skrzynce? Czy dobrze sobie to kombinuje? Wodociagi W warunkach mam ,ze wlasnym kosztem mam wykonac przyłącze kanalizacyjne wraz ze studzienką rewizyjną od budynku do do wczesniej wybudowanego odgałęzienia bocznego . Czyli sobie tak myslę ze z tym to narazie nic nie robię.Mam dac te warunki do architekta a on ma naniesc to na mapkę i dopiero wtedy mogę szukać ludzi którzy mi to wykonają? P.S Czy zrobić sobie ksero tych warunków?Orginał daje do architekta a to ksero to tak na wszelki wypadek jak by sie gdzieś moje warunki zagubiły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bustarhymes 12.04.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Jedna uwaga. U mnie gmina daje pozwolenie na podłączenie do wodociągu, ale ja sam muszę podciągnąć nitkę wodociągu do swojej działki. I muszę to zrobić sam, znaleźć projektanta, dodatkowo uzgodnić decyzję środowiskową w starostwie powiatowym. To masz działkę na Wawelu (PnB) i stawiasz zakład przemysłowy (DŚ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprys 28.05.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 A co w przypadku kiedy budowa może odbyć się bez udziału przyłączy - załatwiony prąd od sąsiada / woda wybierana pompą z dołka / beton z betoniarni?Kiedy jest najlepszy moment na podpinanie wody / prądu / gazu?Lepiej najpierw robić poszczególne instalacje a potem przyłącza czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptasznik86 07.06.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 samemu lepiej nie podejmowac zadnych decyzji jak sie nie ma zielonego polecia. moj znajomy sam chcial zribic przydomowe szambo i teraz ma problemy :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kunszt 10.06.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 A co w przypadku kiedy budowa może odbyć się bez udziału przyłączy - załatwiony prąd od sąsiada / woda wybierana pompą z dołka / beton z betoniarni? Kiedy jest najlepszy moment na podpinanie wody / prądu / gazu? Lepiej najpierw robić poszczególne instalacje a potem przyłącza czy odwrotnie? Na rozpoczęcie budowy nie potrzebujesz podpisanych umów z dostawcami mediów. Możesz korzystać z sąsiada. Liczniki załóż z odpowiednim wyprzedzeniem przed wprowadzeniem się lub pracami wykończeniowymi. Zwróć uwagę co masz napisane w warunkach (np. termin wykonania przyłącza gazu). Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp5_10sd 16.06.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam, Na działce na której planuję budowę jest obecnie budynek gospodarczy (przynajmniej jako gospodarczy figuruje na mapie zasadniczej)Czy do takiego budynku można podłączyć prąd i wodę (ziemią) a przy kopaniu pod fundamenty przełożyć istniejące media w odpowiednie miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.06.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam, Na działce na której planuję budowę jest obecnie budynek gospodarczy (przynajmniej jako gospodarczy figuruje na mapie zasadniczej) Czy do takiego budynku można podłączyć prąd i wodę (ziemią) a przy kopaniu pod fundamenty przełożyć istniejące media w odpowiednie miejsce? Tak, jak tak właśnie chcę zrobić, żeby budować się w przyszłości na tanim prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts