Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy przyłącza prąd/woda/gaz?

PaaBaa

Recommended Posts

Tak, jak tak właśnie chcę zrobić, żeby budować się w przyszłości na tanim prądzie.

Czyli masz budynek gospodarczy naniesiony w planach ZP.bez żadnych mediów i będziesz miał tani prąd.Jakim sposobem jeśli możesz???:(Czyli jak rozumiem bez żadnych warunków i projektów pociągniesz kabel i będziesz miał tanią taryfę, a adres który będzie figurował w ZE na taki prąd zezwoli???

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli masz budynek gospodarczy naniesiony w planach ZP.bez żadnych mediów i będziesz miał tani prąd.Jakim sposobem jeśli możesz???:(Czyli jak rozumiem bez żadnych warunków i projektów pociągniesz kabel i będziesz miał tanią taryfę, a adres który będzie figurował w ZE na taki prąd zezwoli???

Dokładnie, wczoraj dostałem warunki z ZE i wzór umowy.

A we wniosku o warunki wystąpiłem o zasilenie budynku gospodarczego - w moim przypadku będzie to garaż blaszak budowany na zgłoszenie. Na razie nie ma go (tego budynku) ani fizycznie, ani tym bardziej na mapach.

Dokładnie, wczoraj dostałem warunki z ZE i wzór umowy.

A we wniosku o warunki wystąpiłem o zasilenie budynku gospodarczego - w moim przypadku będzie to garaż blaszak budowany na zgłoszenie. Na razie nie ma go (tego budynku) ani fizycznie, ani tym bardziej na mapach.

Pytałem o tani prąd nie przemysłowy i tania taryfę.Facet pisze ,że ma budynek gospodarczy i ze coś tam chce .Ty ,że chcesz tak samo .Jak cie pociągnąć za język to z budynku robi się blaszak.Pomyśl dwa razu jak masz ten jeden spalić od razu na wejściu.

Edytowane przez niktspecjalny
poprawa pisowni

Pytałem o tani prąd nie przemysłowy i tania taryfę.Facet pisze ,że ma budynek gospodarczy i ze coś tam chce .Ty ,że chcesz tak samo .Jak cie pociągnąć za język to z budynku robi się blaszak.Pomyk dwa razu jam masz tej jeden spalić od razu na wejściu.

Jaki przemysłowy? Ja będę miał prąd w taryfie G, zwykły bytowy. Blaszak, nie blaszak nie ma znaczenia - jest to nazwane budynkiem gospodarczym i tylko to się liczy dla energetyki. Nie rozumiem Twojego ostatniego zdania.

Jaki przemysłowy? Ja będę miał prąd w taryfie G, zwykły bytowy. Blaszak, nie blaszak nie ma znaczenia - jest to nazwane budynkiem gospodarczym i tylko to się liczy dla energetyki. Nie rozumiem Twojego ostatniego zdania.

Skoro nie ma znaczenie to nie było sprawy.czyli nic jeszcze nie masz ale jest to już w zamysłach i warunkami ZE zgodnie z prawem.Rozumiem i życzę szczęścia w budowaniu...........,że jak tak kiedyś nie mogłem.:(

Skoro nie ma znaczenie to nie było sprawy.czyli nic jeszcze nie masz ale jest to już w zamysłach i warunkami ZE zgodnie z prawem.Rozumiem i życzę szczęścia w budowaniu...........,że jak tak kiedyś nie mogłem.:(

Z mojego na razie małego doświadczenia i rozmów ze znajomymi nasuwa się wniosek, że co ZE to inny obyczaj. Niektórzy piszą, że dostali prąd w taryfie G do altanki, inni dopiero po odbiorze domu. Wszystko zależy od reguł praktykowanych w danym ZE. U mnie są pod tym względem dość elastyczni.

Witam,

Na działce na której planuję budowę jest obecnie budynek gospodarczy (przynajmniej jako gospodarczy figuruje na mapie zasadniczej)

Czy do takiego budynku można podłączyć prąd i wodę (ziemią) a przy kopaniu pod fundamenty przełożyć istniejące media w odpowiednie miejsce?

Trochę się wdarło niejasności w rozmowę, więc pozwolę sobie wyjaśnić. Ty już masz, ja za miesiąc, dwa będę miał na działce budynek gospodarczy. W moim przypadku będzie to blaszak, nieważne, w zgłoszeniu budowy w Starostwie nazwałem to budynkiem gospodarczym.

Wystąpiłem do ZE z wnioskiem o zasilenie tego budynku, moc przyłącza 7kW. Dostałem zgodę - mam tylko zrobić na własny koszt instalację wewnętrzną. Potem jak zbuduję dom przeniosę tablicę z budynku gospodarczego do domu i wystąpię o zwiększenie mocy do 15kW, cały czas będąc w taryfie G.

Edytowane przez kemot_p

Przeczytałem w całości twój topik o blaszaku.Dużo wolnej Amerykanki w nim.Tyle niezgodnych jak dla mnie z prawem budowlanym podpowiedzi.Koszta ty liczył w taryfie np. G-11???Za kilka lat chcesz się pobudować.Za przesył musisz płacić czyli frycowe.Pomnóż to przez ilość miesięcy i wyjdzie pokaźna kwota.Koszt blaszaka ze spadkiem dachu 3000 zyla.za warunki do niego dla ZE także.Człowiek z uprawnieniami musi ci już na twojej działce położyć kabel.porobić gniazda oświetlenie itp.Później jak rozpoczniesz budowę tą właściwą znowu będziesz musiał kabel kłaść ale teraz z wpisem do DB przez kierbuda i elektryka z uprawnieniami.Jeśli dobrze pamiętam zużycie prądu gdy jest mniejsze taryfę z automatu ZE może zmienić.Mogę się mylić.I jeszcze życzliwy sąsiad tez to przemyśl.

Przeczytałem w całości twój topik o blaszaku.Dużo wolnej Amerykanki w nim.Tyle niezgodnych jak dla mnie z prawem budowlanym podpowiedzi.Koszta ty liczył w taryfie np. G-11???Za kilka lat chcesz się pobudować.Za przesył musisz płacić czyli frycowe.Pomnóż to przez ilość miesięcy i wyjdzie pokaźna kwota.Koszt blaszaka ze spadkiem dachu 3000 zyla.za warunki do niego dla ZE także.Człowiek z uprawnieniami musi ci już na twojej działce położyć kabel.porobić gniazda oświetlenie itp.Później jak rozpoczniesz budowę tą właściwą znowu będziesz musiał kabel kłaść ale teraz z wpisem do DB przez kierbuda i elektryka z uprawnieniami.Jeśli dobrze pamiętam zużycie prądu gdy jest mniejsze taryfę z automatu ZE może zmienić.Mogę się mylić.I jeszcze życzliwy sąsiad tez to przemyśl.

A co jest wg Ciebie jest niezgodne z prawem budowlanym?

Chcę mieć prąd na działce, żeby zbudować studnię, pojechać na grilla itp. Przesył w taryfie G to ok 150 zł rocznie - raczej nie majątek, a w taryfie C - kilkaset zł rocznie. Budynek gospodarczy stawiam legalnie, więc o donosy sąsiadów martwić się nie muszę - takie rozwiązanie zasugerował mi pan z ZE. Rzeczywiście koszt dachu o odpowiednim kącie to dodatkowe w moim przypadku 700 zł. Muszę się tylko zorientować ile będzie kosztować instalacja na mojej działce.

Można podłączyć prąd do pustej działki. W umowach posługujemy się nr działki budowlanej i zupełnie innym adresem do korespondencji. Energetyka zrobiła mi przyłącze przed rozpoczęciem budowy, elektryk postawił zamykaną skrzynkę z gniazdkami. Po formalnym zgłoszeniu gotowości do odbioru prądu energetyka włączyła zasilanie. Niestety taryfa C12a. Na forum elektroda są opisy sposobów "walki" z dostawcami o taryfę G11, z rożnym skutkiem...

Wodę też można przyłączyć do pustej działki, do studni wodomierzowej, z której oczywiście można wyprowadzić kranik.

Jedynie gaz wymaga istnienia instalacji wewnętrznej i co najmniej 1 odbiornika . Po podłączeniu gazu trzeba zacząć odbierać paliwo gazowe w ciągu bodajże 90 dni, inaczej płaci się kary.

Edytowane przez piotrek0m

Witam,

Odnośnie wcześniejszych postów - ja już mam na działce budynek (murowany z cegły, pi razy oko to ma może z 80 lat :)

zamieściłem zdjęcie w temacie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238977-przy-Migda%C5%82owej-pod-warszawsk%C4%85-ha%C5%82d%C4%85

jest naniesiony na mapie zas. i figuruje jako gospodarczy - jako gospodarczy bo nikt nie jest w nim zameldowany. Na upartego przecież mogę powiedzieć, że chcę go sobie wyremontować i w nim pomieszkiwać (jest komin) a do celów bytowych potrzebuję prąd...

Zastanawiam się tylko czy wpisywać już moc docelową - 20kW czy wpisać mniejszą i po podłączeniu do docelowego domu ją potem zwiększyć - proszę o rady.

Nie do końca wiem też jak poprowadzić wodę i prąd - między płotem/miedzą a planowym domem będzie 1,5 odległości (działka ma 13,5m szerokości)

Czy rurę z wodą albo kabel elektryczny przeprowadzać pod połową długości przyszłego domu?

Edytowane przez mp5_10sd

Zastanawiam się tylko czy wpisywać już moc docelową - 20kW czy wpisać mniejszą i po podłączeniu do docelowego domu ją potem zwiększyć - proszę o rady.

Mi facet z ZE, który pomagał wypełniać wniosek, zasugerował wpisać mniej. Nie wiem dlaczego - po prostu powiedział, że tak będzie "lepiej" dla rozpatrującego - nie wnikam - warunki dostałem :)

Ja wpisałem 7kW. Po przeniesieniu przyłącza do domu wystąpię o zwiększenie mocy.

W RWE stoen operator dowiedziałem się, że opłata abonamentowa jest stała niezależna od przydzielonej mocy, za moc płaci się tylko raz przy podłączeniu

Złożyłem wniosek na 7kW w układzie 3-f; zabezpieczenie przedlicznikowe 16A, więc w domu po 10A) potem najwyżej zwiększę. Zobaczymy też jaką mi przyślą propozycję umowy.

Mi facet z ZE, który pomagał wypełniać wniosek, zasugerował wpisać mniej. Nie wiem dlaczego - po prostu powiedział, że tak będzie "lepiej" dla rozpatrującego - nie wnikam - warunki dostałem :)

Ja wpisałem 7kW. Po przeniesieniu przyłącza do domu wystąpię o zwiększenie mocy.

planuję zrobić podobny myk, z tym, że nie wiem jakie podać roczne zużycie prądu na takiej działce rekreacyjnej z budyniem gospodarczym/garażem..?

coś poradzisz jak to załatwiłeś?

planuję zrobić podobny myk, z tym, że nie wiem jakie podać roczne zużycie prądu na takiej działce rekreacyjnej z budyniem gospodarczym/garażem..?

coś poradzisz jak to załatwiłeś?

Ja w swoim wniosku wpisałem ok. 450 kWh. Warunki dostałem więc ilość chyba jest zadowalająca dostawcę.