Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Absynt

pawcik7

Recommended Posts

A jak juz kupicie - instrukcja obslugi :

- 40ml absyntu do szklanki typu whiskey

- kostke cukru delikatnie nasaczyc absyntem

- polozyc na lyzeczce z dziurkami i podpalic nad szklanka

- poczekac, az czesc cukru sie skarmelizuje i jeszcze plonaca pozostalosc kosteczki delikatnie zanurzyc w absyncie - tak, aby sam absynt w szklance sie podpalil

- zgasic ogien powoli dolewajac wode....

Smacznego :wink:

Osoby poniżej 18-stu lat proszone o opuszczenie tego tematu!! :wink: :wink:

Zielonooka w odpowiedniej ilości nikomu nie zaszkodzi :wink:

A zdemoralizować też nikogo nie chciałem :wink: zdróweczko :lol:

Z tej strony polecam nalewkę cytrynowo-mleczną - sam zrobiłem jest rewelacyjna.

zdróweczko :wink:

dziekuje , 18 to juz skonczyłam wiec... ja tylko nie wiem jak soie "destyluje" :-? cos sie podgrzewa jakis wezyk trzeba miec.... :D

Jeżeli chodzi o przepis na nalewkę farmaceutów to składniki:

- 1 kg cukru

- 1 litr mleka (może być z kartonu ale conajmniej 3%)

- 1 kg cytryn

- 1 litr spirytusu

Cytryny obieramy ze skórki zewnetrznej. Kawałki cytryny obieramy ze skórki tak żeby pozostał tylko miąższ. Z jednej cytryny skórke kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko wrzucamy - wlewamy do baniaczka, mieszamy, dokładnie zamykamy, zawijamy i odstawiamy do zimnego, ciemnego pomieszczenia (u mnie temp. 10-12 stopni).

Co parę dni baniaczkiem wstrząsamy.

Po miesiącu można odcedzić. Nie wiem jak to dokładnie zrobić, u mnie robiła to żona i musiałbym się jej zapytać. Wyszło jej to klarowne, przeźroczyste (prawie jak wódka) bez żadnego osadu.

Jeżeli chodzi o smak..... hmm .... trudno to opisać słowami :wink: . Napój jest dosyć słodki i trochę gęsty. Raczej nie piłbym tego tak jak wódki ale raczej jak koniak, drobnymi łyczkami.