Bartt 26.02.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Zamiast ostatniej warstwy piachu sypiesz keramzyt. Z tego co wiem, chyba się go nie ubija (tak jak i żwiru), ale niech wypowiedzą się fachowcy. Spróbuj ew. u sprzedawcy http://www.keramzyt.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Bartt, a jak sie liczy 'U' podłogi na gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 26.02.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Tego niestety nigdzie się chyba nie dowiesz, bo podobno wzory są zbyr skomplikowane i wszysktkie mądre księgi odsyłają do PN .... . Ja liczyłem następująco:U = 1(Rsi + R terakoty + R podłogi + R styropianu + R wylewki + R 30cm piachu(lub piachu i keramzytu) + Re)Rsi, Rse - oporr przejmowania ciepła dla przegród poziomych odp. = 0,10 i 0,04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 W sprawie kermazytu na gruncie skontaktujcie sie z firma optiroc. Zagęszcza się go co 20-30 cm. Podobno wystarczy tylko keramzyt + wylewka. Ja , jak pisłaem, dam to i to z racji odciecia podciągania kapilarnego i ... tylko się nie smiejcie.. rozproszenia ew. promieniowania grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.02.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 no to powiedzcie jak w koncu wyglada przekroj przez ocieplenie keramzytem posadzki na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 26.02.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 tradycyjnie od dołu masz grunt, piach, wylewka a tu: grunt, piach, keramzyt, wylewka grubość warstw wg uznania, może być np. 50 cm keramzytu, ale kogo na to stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.02.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 po co 50cm jak wystarczy 10..15cm? a gdzie jest warstwa izolacji przeciwilgociowej? na wylewce tak? jakiej grubosci wylewke proponujecie na keramzycie? i z czego (jastrych, chudy beton)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 26.02.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 tom - ja zastepuję część piachu keramzytem, a resztę zrobię tradycyjnie B15-izolacja-styropian5-syropian systemowy z folią-podłogówka ze zbrojeniem - wyleka - tetakotajest to mój własny pomysł i muszę poszukać, czy tego keramzytu nie trzeba ekstra izolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 tom soyer - masz rację, co z izolacją poziomą? nad keramzytem trzebaby chyba robić wylewkę (dla wyrównania poziomu), potem izolacja i na to właściwa wylewka. to są koszty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.02.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 wydaje mi sie ze to tez zalezaloby od wykonczenia posadzki. w przapadku plytek trzebaby zrobic kolejna wylewke ale przy deskach albo panelach wystarczy miedzy belki polozyc twardy styro np 2cm. albo wysmarowac wylewke dysperbitem, polozyc folie i wykladzine. :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipcio 26.02.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Pewnie parę osób stuknie się w głowę, ale nic to spróbuję podać swój wykonany już w części, przepis, zaznaczam, iż ze względu na lekki spadek fundament (domu bez piwnic) jest podniesiony wys. 0,45 do 0,85m. Przekrój wygląda następująco idąc od dołu:1/grunt rodzimy2/zagęszczony piasek 30cm3/styropian FS 20 gr.5cm, przy ścianach dylatacje4/folia budowlana gr.0,3mm5/zbrojenie z siatki6/wylewka równo z betonową ścianą fundamentową ok.12cm7/pod ściany ceramiczne 2 x papa z szerokim zakładem do środka jako dodatkowe odcięcie (izolacja pozioma ściany fundamentowej)To już jest, a dalej będzie tak:8/jakieś instalacje w warstwie 5cm, styropianu FS 20 + dylatacje9/folia budowlana gr. 0,2mm10/zbrojenie z siatki11/wylewka 5-6cm12/warstwa wykończeniowaNie sądzę, abym przedobrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 hohoho! hipcio! to ty te 85cm zajales wylewkami i styropianem! ja musze sie zmiescic w 25cm ... (posadzka w niskiej adoptowanej piwnicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Panowie! Keramzyt jest po 70PLN brutto w mszczonowie http://www.keramzyt.pl - jesli to prawda ze 10cm keramzytu=15 styropianu to ja juz nie mam watpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 27.02.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 PPrrrrrrrrrr szaleni!jak może być 10cm keramzytu = 15cm styropianu??BZDURA!!Gniew podaje (patrz np:http://www.optiroc.pl/produkty/pdf/Optiroc%20keramzyt%20-%20granulat.pdf __)że keramzyt ma lambda 0.055-0.065 W/mK a styropian ma coś koło 0.04 czyli jest cieplejszy (mniej przewodzi ciepła)tak więc jak już chcecie proste recepty i formułki rzucać to na odwrót: 10cm styropianu = 15cm keramzytuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Pablo dzieki za sprostowanie. biorac pod uwage cene keramzytu ktory jest prawie o polowe tanszy to koszty ocieplenia sie wyrownuja a "konstrukcujnie" bardzej jestem przekonany do wylewki z keramzytem niz dwoch wylewek z piachem i styropianem. co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 27.02.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Izolacja ze styropianu to minimum 10 cm (oczywiście im więcej tym lepiej - znam domy, w których jest nawet 20 - zależy od możliwości technicznych - wysokość pomieszczenia i odległość do parapetów i finansowych)Izolację (np. z dwóch warstw papy na lepiku lub specjalnych folii budowlanych - tyle ze drogich) proponuje polożyć na chudym betonie (pod styropian) w ten sposób styropian będzie suchy (czyli o lepszych właściwościach izolacyjnych) a warstwa izolacyjna nie zostanie uszkodzona podczas robienia wylewek (przy układania styropianu można na niej położyć coś na jakiś czas a przy wylewkach pracuje się zwykle ostrymi narzędziami (łopata, wibratory itp.) układa się siatkę z drutu (który może uszkodzić izolację). Na styropian przed wylaniem wylewki warto położyć izolację z cienkiej folii budowlanej (zeby beton nie wnikał do styropianu i nie pogarszał jego właściwości) ona nie musi być tak szczelna (może ulec małym uszkodzeniom) bo to tylko dodatkowe zabezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 styro raczej nie chlonie wilgoci ani betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 27.02.2003 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Tak biję się w pierś to ja namieszałem 15cm keramzytu, to 10cm styropianu. Trzeba czytać co się napisało. Ale i tak cenowo wychodzi to podobnie. Przepraszam za pomyłkę Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 28.02.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 bartt - przy cenie 70PLN/m3 to ja bym sie nie zastanawial a zyskujesz jeszcze na wysokosci pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts