Zukow 24.04.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Dziś się dowiedziałem, że położyli mi rury z wodą na 1m (jeden metr) głęboko. Choć przepisy podobno mówią, że w okolicach Bydgoszczy powinno to być 1,8 m - bo w czasie zimy z małą ilością opadów śniegu może nawet przemarznąć na 1,6metra. Gmina powiedziała, że przy stanie wód gruntowych 0.8metra to woda ma taką pojemność, że nie zamarznie. A ja się pytam czy to prwda, że woda gruntowa nie zamarza? Drugie pytanie - co będzie jak poziom wód gruntowych opadnie i wodociąg już nie będzie zanóżony w wodzie gruntowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52580-czy-woda-gruntowa-zamarza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.04.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Dziś się dowiedziałem, że położyli mi rury z wodą na 1m (jeden metr) głęboko. Choć przepisy podobno mówią, że w okolicach Bydgoszczy powinno to być 1,8 m - bo w czasie zimy z małą ilością opadów śniegu może nawet przemarznąć na 1,6metra. Gmina powiedziała, że przy stanie wód gruntowych 0.8metra to woda ma taką pojemność, że nie zamarznie. A ja się pytam czy to prwda, że woda gruntowa nie zamarza? Mam wode praktycznie na poziomie zero (działka jeszcze nie okopana rowami) oraz wykopany dołek w którym ta woda sobie stoi. W najgosze mrozy w zimie (a zima była ostra i mieszkam w górach) jak jeździłem na działkę to było 10cm lodu a pod spodem woda. Więc chyba coś w tym jest i na metrze raczej nie zamarznie Drugie pytanie - co będzie jak poziom wód gruntowych opadnie i wodociąg już nie będzie zanóżony w wodzie gruntowej ? Wtedy moze zamarznąć. Ale te odległości są podane na jakąs wyjątkową zime stulecia i dodatkowo musiałbyś tej wody nie odkręcać kilka dni zeby zamarzła. Teoretycznie masz żle i powinieneś poprawić ale praktycznie do końca życia Ci to nie zamarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/52580-czy-woda-gruntowa-zamarza/#findComment-1144948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts