Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziś się dowiedziałem, że położyli mi rury z wodą na 1m (jeden metr) głęboko.

Choć przepisy podobno mówią, że w okolicach Bydgoszczy powinno to być 1,8 m - bo w czasie zimy z małą ilością opadów śniegu może nawet przemarznąć na 1,6metra.

Gmina powiedziała, że przy stanie wód gruntowych 0.8metra to woda ma taką pojemność, że nie zamarznie.

A ja się pytam czy to prwda, że woda gruntowa nie zamarza?

Drugie pytanie - co będzie jak poziom wód gruntowych opadnie i wodociąg już nie będzie zanóżony w wodzie gruntowej ? :-?

https://forum.murator.pl/topic/52580-czy-woda-gruntowa-zamarza/

Dziś się dowiedziałem, że położyli mi rury z wodą na 1m (jeden metr) głęboko.

Choć przepisy podobno mówią, że w okolicach Bydgoszczy powinno to być 1,8 m - bo w czasie zimy z małą ilością opadów śniegu może nawet przemarznąć na 1,6metra.

Gmina powiedziała, że przy stanie wód gruntowych 0.8metra to woda ma taką pojemność, że nie zamarznie.

A ja się pytam czy to prwda, że woda gruntowa nie zamarza?:-?

Mam wode praktycznie na poziomie zero (działka jeszcze nie okopana rowami) oraz wykopany dołek w którym ta woda sobie stoi.

W najgosze mrozy w zimie (a zima była ostra i mieszkam w górach) jak jeździłem na działkę to było 10cm lodu a pod spodem woda.

Więc chyba coś w tym jest i na metrze raczej nie zamarznie

Drugie pytanie - co będzie jak poziom wód gruntowych opadnie i wodociąg już nie będzie zanóżony w wodzie gruntowej ? :-?

Wtedy moze zamarznąć.

Ale te odległości są podane na jakąs wyjątkową zime stulecia i dodatkowo musiałbyś tej wody nie odkręcać kilka dni zeby zamarzła.

Teoretycznie masz żle i powinieneś poprawić ale praktycznie do końca życia Ci to nie zamarznie.

https://forum.murator.pl/topic/52580-czy-woda-gruntowa-zamarza/#findComment-1144948