Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie zewnętrzne teraz, tynk za pół roku?

rafal9

Recommended Posts

Dzięki za wszystkie podpowiedzi,

muszę podjąć decyzję, bo kończą ocieplenie i albo dać im tynk, albo już podziękować.

Jednak jestem bliższy decyzji o tynkowaniu teraz, żeby mieć to już z głowy i nie wołać potem ponownie ekipy.

Mimo, że na ogródku totalny syf, piach zamiast kostki, na sąsiednich działkach budowy wychodzą dopiero z ziemii.

Jaki polecacie tynk na tak trudne warunki, żeby można go było umyć, żeby był tani, no i żeby średnio zdolny robotnik poradził sobie z kładzeniem.

(tylko nie mówcie, że takie rzeczy to tylko w Erze :D )

Dzięki za wszystkie podpowiedzi,

muszę podjąć decyzję, bo kończą ocieplenie i albo dać im tynk, albo już podziękować.

Jednak jestem bliższy decyzji o tynkowaniu teraz, żeby mieć to już z głowy i nie wołać potem ponownie ekipy.

Mimo, że na ogródku totalny syf, piach zamiast kostki, na sąsiednich działkach budowy wychodzą dopiero z ziemii.

Jaki polecacie tynk na tak trudne warunki, żeby można go było umyć, żeby był tani, no i żeby średnio zdolny robotnik poradził sobie z kładzeniem.

(tylko nie mówcie, że takie rzeczy to tylko w Erze :D )

najprostrze rozwiązanie mineralny biały lub barwiony i do tego farba silikonowa lub microsilikonowa ( Lotusan STO ISPO)

zwróć tylko uwage ze wbrew ogólnym opiniom farby silkonowe maja ograniczoną ilośc kolorów, jeszcze mniej jest w mineralnym - najlepiej jeden dostawca

np http://www.ceresit.pl/u235/navi/31435

najprostrze rozwiązanie mineralny biały lub barwiony i do tego farba silikonowa lub microsilikonowa ( Lotusan STO ISPO)

zwróć tylko uwage ze wbrew ogólnym opiniom farby silkonowe maja ograniczoną ilośc kolorów, jeszcze mniej jest w mineralnym - najlepiej jeden dostawca

np http://www.ceresit.pl/u235/navi/31435

Rezi właśnie podczytuję wątki gdyż planuję grafik robót i jako zupełnie nieobeznana w temacie spytam

czy dobrze rozumiem kładę tynk mineralny biały potem go maluję farbą silikonową

czy mogę zrobić tynk przed zimą a malowanie na wiosnę?

czy dobrze rozumiem kładę tynk mineralny biały potem go maluję farbą silikonową
dokładnie tak

czy mogę zrobić tynk przed zimą a malowanie na wiosnę?
mozesz pomalowac po paru latach w ramach odświeżenia elewacji ale mozesz miec troszke więcej pracy związanej z ew przemyciem, odpyleniem i przygotowaniem do malowania.

Przekopałam się przez wątki

wariant minerał plus farba silikon mnie przekonała

dzięki Rezi

ranking farb już spisałam

a czy firmom produkującym tynki mineralne też mam się jakoś bliżej przyglądać ;)

ja proponuje ceresit inni alpol ( chyba tak się to pisze)

, droższe STO i Caparol, ( odradzam kreisla i atlasa)

z farb silikonowych Ceresit, Weber Huma ( to dla fantyka tej farby - pozdrawiam) caprol i chyba najlepsza na rynku farba microsilikonowa Lotusan STO