Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodociąg gminny na prywatnej działce

romola

Recommended Posts

Witam,

Sąsiad, który ma działkę za moją działką zwrócił się do mnie z prośbą o przeciągnięcie wodociągu przez moją działkę (około 50 m).

Miałbym pytanie jakie widzicie przeciwskazania, ryzyka dla mnie z tym związane?

Pozdrawiam

Witam,

Sąsiad, który ma działkę za moją działką zwrócił się do mnie z prośbą o przeciągnięcie wodociągu przez moją działkę (około 50 m).

Miałbym pytanie jakie widzicie przeciwskazania, ryzyka dla mnie z tym związane?

Pozdrawiam

Przede wszystkim "zmniejszy" Ci się działka jeżeli chodzi o zabudowę (linia ochronna), oprócz tego w wypadku awari wjeżdża ekipa i może zrobic "lekką demolkę" zagospodarowanej działki.

Powiem tak, jeżeli jest możliwość pociągnąć ten wodociąg inaczej, to postaraj się tak namówić sąsiada aby poprowadził go inną drogę.

Wogóle to dlaczego chce poprowadzić przez twoją działkę, nie ma możliwości od ulicy z której wjeżdza do siebie?

Jeśli o mnie by chodziło to ja puściłabym sąsiada z wodociągiem, pod warunkiem, że będzie prowadził w niedalekiej odległości od granicy działki np. 1-2 m.

1. Będziesz mieć już uzbrojoną działkę o wodociąg i w przyszłości nie będziesz musiała nikogo prosić o pozwolenie.

2. Nie zmniejszy to powierzchni zabudowy, bo i tak od granicy trzeba odstąpić min. 3 lub 4 m w zależności czy ma być jakiś otwór w ścianie.

3. Jako działka uzbrojona będzie miała większą wartość.

4. Możesz żądać od sąsiada pewną kwotę rekompensaty za trudności jakie spowoduje budowa wodociągu, przez Twoją działkę.