romola 24.04.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Witam,Sąsiad, który ma działkę za moją działką zwrócił się do mnie z prośbą o przeciągnięcie wodociągu przez moją działkę (około 50 m).Miałbym pytanie jakie widzicie przeciwskazania, ryzyka dla mnie z tym związane?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 24.04.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Witam, Sąsiad, który ma działkę za moją działką zwrócił się do mnie z prośbą o przeciągnięcie wodociągu przez moją działkę (około 50 m). Miałbym pytanie jakie widzicie przeciwskazania, ryzyka dla mnie z tym związane? Pozdrawiam Przede wszystkim "zmniejszy" Ci się działka jeżeli chodzi o zabudowę (linia ochronna), oprócz tego w wypadku awari wjeżdża ekipa i może zrobic "lekką demolkę" zagospodarowanej działki. Powiem tak, jeżeli jest możliwość pociągnąć ten wodociąg inaczej, to postaraj się tak namówić sąsiada aby poprowadził go inną drogę. Wogóle to dlaczego chce poprowadzić przez twoją działkę, nie ma możliwości od ulicy z której wjeżdza do siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romola 24.04.2006 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Dzięki za odpowiedź.Chce puścić przez moją, bo wjazd do swojej ma z zupełnie innej strony, gdzie nie ma wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 24.04.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Jeśli o mnie by chodziło to ja puściłabym sąsiada z wodociągiem, pod warunkiem, że będzie prowadził w niedalekiej odległości od granicy działki np. 1-2 m. 1. Będziesz mieć już uzbrojoną działkę o wodociąg i w przyszłości nie będziesz musiała nikogo prosić o pozwolenie.2. Nie zmniejszy to powierzchni zabudowy, bo i tak od granicy trzeba odstąpić min. 3 lub 4 m w zależności czy ma być jakiś otwór w ścianie. 3. Jako działka uzbrojona będzie miała większą wartość. 4. Możesz żądać od sąsiada pewną kwotę rekompensaty za trudności jakie spowoduje budowa wodociągu, przez Twoją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 24.04.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Nigdy nie pozwól na przeprowadzanie mediów przecinając działkę, bo wcześniej, czy później życie może zmusić Cię do przesunięcia tych mediów na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts