Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny monta? okien

tczarek

Recommended Posts

Ja wybrałem zapłacenie ekipie Thermoplastu za montaż okien. Zrobili to szybko i dobrze. Ja chciałem jednego dnia zamknąć budynek i zabezpieczyć alarmem. Nie chciałem się co noc zastanawiać czy wczoraj wstawione okna jeszcze są. I nie to że mam dwie lewe ręce, bo okna już wstawiałem w domu teściów, ale po jednym.

I jeszcze jedna uwaga dla tych co chcą sami montować okna.

U mnie ekipa miała fajne wkładki z pcv pomiędzy skrzydłami a ościeżnicą.

Jak ich nie macie to proponuję wyciąć z kartonu paski ok 4 cm i złożyc na połowę, a następnie umieścić je pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą. Uniknie się w ten sposób wypaczenia ościeżnic przy piankowaniu.

temat stary ale i swoje dopowiem bo okna montowałem.

1 koniecznie stosujcie kotwy (niektórzy mówią że sama pianka wystarczy)

2 kotwy wymagające przykręcenia do ramy montujemy przed ustawieniem okna w scianie

3 nie bójcie się nadmiaru pianki (jest ważną przegrodą termiczną) , po wyschnięciu można ja łatwo obciąć ,

gorzej jak wypłynie na lico ramy bo trudno ją zmyć

4 jak montujecie małe okna (pcv lub drewno klejone) nie bójcie się o wypaczenie ramy przez rozprężająca się piankę tam się nic nie wygnie.

W dużych (ponad 90 cm) stosowałem listwy rozporowe i wszystko było ok. i jeżeli nie zdejmujecie skrzydeł do piankowania to koniecznie włóżcie jakieś wkładki dystansujące między skrzydło a ramę.

a i jeszcze mały patent na złodziei: po przykręceniu kotw do ściany można uszkodzić głowki wkrętów tak żeby nie można ich odkręcić.

powodzenia,

czy może ktoś napisać w którym miejscu montujemy okna wścianie 3W

• 2 weeks później...

1.Pianka rozpręża się pod wpływem wilgoci, więc przed zwilżyć

2.W 3 warstwowej dokładnie w płaszczyźnie ocieplenia.

3.Zaopatrzyć się w płyn do zmywania pianki lub aceton i czyścić na bieżąco. Jak wyschnie pozostanie tylko papier ścierny lub siekiera. (Z dłoni schodzi samoistnie już po 8 dniach :D )

pianki powinno byc nalozone tyle zeby jej nie obcinac lub obcinac jak najmniej ... jak ja obetniesz to po izolacji pozostaje tylko w spomnienie ......

zrobcie sobie test .. pod slonce pianka nie obcinana i obcinana wnioski sie same nasuwaja

kiedys producenci pianki dodawali rekawice gumowe do kazdej sztuki ... hm ciekawe po co nie ?? ano zeby nie obcinac tylko gdy pecznieje rozetrzec ja reka

wiem ze juz nikt tak nie robi ..

nie wypaczy wam okien jak macie dostateczna ilosc kotew (kotwy nie tylko zakladamy do profila !!! przykrecamy je do okna i do sciany. sa specjalne srobki tzw z borem lub wiertlem zalezy od regionu)

bawi mnie jeszcze slowo gwarancja na okna ....

....udziela sie na okres 10 lat. gwarancja nie obejmuje .....i tu jest wypisane cale okno w czesciach ... wiec nie ma gwarancji :)))

pozdrawiam

Kotwy usztywniaja przymocowana do muru ramę w kierunku prostopadłym do sciany, w kierunku równoległym nie usztywniaja bo sa za cienkie

tu usztywnia pianka

jeżeli w scianie 3W zamocujemy okno w warstwie np wełny to czy pianka nie zacznie odpychać wełny i czy pianka rozpierajac sie między ramą i wełną na pewno da sztywne zamontowanie okna

rozwiejcie proszę moje techniczne wątpliwosci