Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekn?ca rura - pomó?cie!

Recommended Posts

W kuchni mamy niewielkie zacieki na ścianie przy podłodze. :cry: Rozkuliśmy podłogę i okazało się, że jest mokro. W kuchi mamy w podłodze następujące rury: doprowadzenie zimnej i ciepłej wody do zlewu, rura odpływowa od zlewu do szamba oraz ogrzewanie podłogowe wodne(ogrzewanie jest nad rurami doprowadzającymi i odprowadzającymi wodę).

Jak ustalić, która z tych instalacji jest nieszczelna? Nie wygląda na to aby to była zła izolacja fundamentów.

miwar

Gdyby była to podłogówka to spadłoby ciśnienie z instalacji CO. Zakładam że ciśnienie jest stałe i nie spada, podłogówka jest ok.

Pozostaje sprawdzić odpływ kanalizacyjny w szczególności czy są uszczelki w kielichach i czy nie są podwinięte. Natomiast woda zimna i ciepła możesz sprawdzić pompując przyrządem do prób ciśnieniowych (lub z sieci jeśli masz wystarczające ciśnienie) na ok 6atm i obserwować połaczenia jeśli takowe są aha czy rury z ZW i CW masz w jakiejkolwiek izolacji.

VPS,

cieszę się, że odpowiedziałeś na moj problem. Mamy rury plastikowe zgrzewalne, nie wzmacniane. Nie są poprowadzone ani w peszlu, ani w izolacji. Ponieważ nie mamy ich na widoku (bo są w podłodze), nie możemy przeprowadzić próby ciśnieniowej złączy (nie widzimy ich). Być może przy dłuższej próbie stwierdzilibyśmy większy wyciek poprzez większą wilgotność w rozkutym miejscu. Spróbowaliśmy inaczej - odcięliśmy dopływ wody i zobaczymy czy rozkute miejsce trochę przeschnie, a zaciek na ścianie się osuszy.

Robiliśmy również próby z podłogówką - do soboty wyglądało to tak, że przy ciśnieniu 3 atm. (stan po kilkakrotnym dopompowywaniu małymi ilościami i jak sądzę pozbyciu się zbędnego powietrza z nowej napowietrzonej wody) w obiegu zauważyłam spadek (po tygodniu używania) 0,3 atm. Zakładam, że temperatura cieczy w obiegu przy odczycie była taka sama. Czy ta wielkość może sugerować wyciek?

Miwar

Wodę masz prawdopodobnie w poliprepylenie PP. Z czego instalacja na podłogówkę tak z ciekawości. Instalację podłogową raczej bym wykluczył jest z jednego odcinka rury (chyba nie łączone?)

Chociaż muszę Ci powiedzieć że gdy wykonuje instalacje to gdy napuszczę wodę i dobiję do odpowiedniego ciśnienia to po odpowietrzeniu i ok tygodniu pracy nie ma żadnych spadków ciśnienia. Może spróbuj umówić się z instalatorem który wykonywał Ci instalację i wykonać próbę ciśnieniową testerem. Najlepszy sposób stwierdzenia czy jest wyciek czy nie. Potem pozostaje szukanie. A może to kanalizacja ? Sprawdziłeś ?

VPS,

muszę sprawdzić z czego są te rury w podłogówce - ale na pewno w jedym kawałku (łączenie mamy tylko w jednym miejscu, w innym pomieszczeniu). Dzięki za radę - tak jak radzisz zrobimy próbę podłogówki.

Doszliśmy do wniosku, że to chyba nie jest kanalizacja, bo gdyby rura była pęknięta, to nawet przy niewielkim rozkuciu podłogi ulatniałby się brzydki zapach z kanalizacji. Może się mylimy.

Widziałam, że jak jest jakaś awaria na ulicy, to ekipy mają takie urządzenia do wykrywania chyba wycieków wodnych, bo przecież nie rozkopują ulicy na całej długości (takie czujniki jak mają saperzy). Czy wiesz cos na ten temat? Pomyślałam sobie, że takie urządzenie (jeśli istnieje) mogłoby zlokalizować nasz wyciek.

Miwar

Sam miałem wyciek z podłogówki i zlokalizowałem go odcinając kolejne sekcje w rozdzielaczu. Jeśli przez tydzień ciś spadło z 3atm do 2,7 atm. to wg mnie to nie podłogówka (zmiany ciś. wiążą się ze zmianami temperatury). U mnie przez noc ciś spadało z 2 atm do 0,7.

Sam miałem wyciek z podłogówki i zlokalizowałem go odcinając kolejne sekcje w rozdzielaczu. Jeśli przez tydzień ciś spadło z 3atm do 2,7 atm. to wg mnie to nie podłogówka (zmiany ciś. wiążą się ze zmianami temperatury). U mnie przez noc ciś spadało z 2 atm do 0,7.

Anonimie,

napisz dokładnie jak sobie poradziłeś z tym wyciekiem z podłogówki. Co się robi w takiej sytuacji? Będę się psychicznie lepiej czuła jak będę wiedziała jak się w takiej sytuacji postę- puje. Czy można jakoś naprawić podłogówkę?

Miwar

On 2003-02-26 15:57, Anonymous wrote:

Do instalacji wlałem specjalny środek uszczelniający o nazwie REPA(ok. 150zł). Wyciek się "zakleił" ale jednocześnie pompa obiegowa przestała pracować. Prawdopodobnie zakleiły się łożyska. Wielokrotny demontaż pompy poprawił sytuację ale i tak raz na pewien czas po prostu zatrzymuje się.

On 2003-02-26 15:57, Anonymous wrote:

Do instalacji wlałem specjalny środek uszczelniający o nazwie REPA(ok. 150zł). Wyciek się "zakleił" ale jednocześnie pompa obiegowa przestała pracować. Prawdopodobnie zakleiły się łożyska. Wielokrotny demontaż pompy poprawił sytuację ale i tak raz na pewien czas po prostu zatrzymuje się.