Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Roboty dachowe

Recommended Posts

Kto wam robił więźbę, a kto kładł dachówki?

1 - ta sam ekipa murowała ściany, robiła więźbę i pokrycie dachu

2 - murował kto inny, a więźbę i dachówki jedna ekipa

3 - więźbę cieśle, a mury i dachówki ta sama ekipa

4 - trzy różne ekipy

Podajcie swoje rozwiązania i oceńcie co lepsze :smile:

U mnie wersja nr 1. Wszystko robiała jedna ekipa ale ja sugerowałem się tym jak oni wykonali to w 2 poprzednich domach. Właściciele byli zadowoleni a znam ich osobiście. Budynki stoją już 3 i 4 lata. Wiem, że ta ekipa ma na swoim koncie jeszcze wiele innych budynków. Tak więc sugeruj się opinią o wykonawcy od osób u których wykonywano już jakieś prace.

W obecnych czasach jestem za tym ,aby każdy robił swoje.Nigdy murarz nie dorówna cieśli i odwrotnie .Być uniwersalnym to znaczy ani w jednym nie jest się najlepszym ,ani w drugim.Po prostu przeciętnym.W moim domu przyszła ekipa cieśli i zrobiła dach w 2 dni .Najważniejsze to jaka jest miara zadowolenia.Są rózne oczekiwania i różne gusta.

Jak będzie mnie stać na wybudowanie pałacu to będę szukał super wyspecjalizowanych fachowców do każdej dupereli, ale na razie do zwykłego domu z niezbyt wyszukanym dachem mam murarza który robi wszystko z wyjątkiem dachówki. Sprawdziłem jego kilka robót w okolicy i wszyscy go chwalą. Jak coś będzie źle to wiadomo kto jest winien. Ale prawdę powiedziawszy to nie ma 100% pewnej reguły.

PJ

• 4 weeks później...
Wydaje mi się, że ideałem jest zakontraktowanie jednej, dobrej firmy do budowy całego domu. Jednakże zwracam uwagę na specyfikę dachu, gdzie, żeby go dobrze wykonać ,należałoby mieć o tym dosyć duże pojęcie i przynajmniej doświadczenie z wielu dachów wcześniej. Jak wiadomo dach można zepsuć koncertowo. Jeśli firma ma oddzielnych speców od dachu - to jest o.k. i takich firm należy szukać. Budowę dachu zaczyna się właściwie już od wylewania stropów i wieńców podporowych pod murłaty i krokwie -tu konieczny dobry nadzór bo wszelkie, nawet nieznaczne niedociągnięcia, mogą przełożyć się na istotne problemy dachu.

Najlepiej aby każdy robił to co potrafi najlepiej czyli

Murarz – buduje dom

Cieśla – stawia więźbę dachową

Dekarz – pokrywa dach

Ja wychodząc z tego założenia miałem trzy ekipy, które współdziałały ze sobą. Czasami ekipy budowlane stawiają dachy, ale trzeba by zobaczyć ich pracę. Widziałem więźbę, która była niestety do rozebrania i postawienia na nowo. Np brak zamków na krokwach. Źle zamocowane jętki itp.

Ekipa powinna być przez Nas sprawdzona.

Pozdrawiam,