Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

altana z 4spadowym dachem - konstrukcja dachu

cipojsza

Recommended Posts

Być może mój problm jest banalny. Działka się pojawiła i to całkiem spora, kawałek za miastem. Czas coś tam postawić. Zacząć chciałem od takiej skromnej altanki kwadratowej 2,5-3m.

Będzie stała na metalowych kątownikach ocynkowanych (Castorama) i zacementowanych. Problem zacyna sie jak kończę w moim projekcie bryłe altanki czyli 4 słupy i łączenia pomiędzy nimi i oczywiście miecze. Jak do tego zamocować dach czterospadowy niski ? Maży mi się taki dach czterospadowy z jednym najwyższym punktem (podstawa kwadrat), całość drewniana. Czy gdzieś mogę znaleźć rysunki poglądowe takiego dachu ? Łączeń tam zastosowanych? Jak na tej mojej nieszczęsnej bryle osadzić i zamocować ten dach?

Załączam narysowany na prędce schemat dachu, szczególnie interesują mnie szczegóły A i B.

http://img100.imageshack.us/img100/5491/schemataltana3ug.th.png

Zastanawia mnie jak do mojej bryły w narożnikach zamocować te skośne belki będące krawędziami dachu.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ewusia: Niestey, byłemw NOMI na zaspie, po altanie ani śladu :-( ... ale za to dwa jałowce sobie kupiłem :-)

Bobek: Dzieki za fotki, powoli zaczynam rozgryzać całą konstrukcję tylko... jak zamierzasz zamocować deski połaciowe od połowy dachu do szczytu? Te 4 boczne krawędzie nie sprzyjają temu (kąty!).

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...