malgosimi 25.04.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 w mieszkaniu, w kotrym będą kładzione, żeby złapać wilgoność, czy to mit? jelsi nie mit , to ile optymalnie powinny leżeć przed położeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 25.04.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Mi powiedzieli że powinny leżeć po położeniu a prze cyklinowaniem i olejowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 25.04.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 w mieszkaniu, w kotrym będą kładzione, żeby złapać wilgoność, czy to mit? jelsi nie mit , to ile optymalnie powinny leżeć przed położeniem? Nie po to w suszarni suszą deski, w magazynie pilnują wilgotności powietrza, aby deski na Twojej budowie złapały wilgoć. Jeżeli masz taką możliwość to przywieź deski: - jak są bez opakowania: 2 dni przed położeniem. - jak są opakowane w folię: 7-14 dni przed położeniem. I pod warunkiem, że na Twojej budowie akurat nie ma żadnych prac mokrych (wylewania betonów, naciągania gipsów i tynków, kładzenia glazury, malowania, itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.04.2006 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 w mieszkaniu, w kotrym będą kładzione, żeby złapać wilgoność, czy to mit? jelsi nie mit , to ile optymalnie powinny leżeć przed położeniem? Nie po to w suszarni suszą deski, w magazynie pilnują wilgotności powietrza, aby deski na Twojej budowie złapały wilgoć. Jeżeli masz taką możliwość to przywieź deski: - jak są bez opakowania: 2 dni przed położeniem. - jak są opakowane w folię: 7-14 dni przed położeniem. I pod warunkiem, że na Twojej budowie akurat nie ma żadnych prac mokrych (wylewania betonów, naciągania gipsów i tynków, kładzenia glazury, malowania, itp.) Oj dobrze prawi. Słuchać waćpanno i stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 26.04.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 czy deski drewniane na podlodze powinny odleżeć A czy są inne deski niż drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 26.04.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 a moje deski już leża jakies trzy tygodnie i nie były opajkowane sami je zawinelismy jako tako, facet który je sprzedaje nie ma chyba magazynu, ale nic nie wpsomniał ze nie powinny tam leżec, były w tym czasie kładzione kafle ale w zupełnie innym oddalonym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 26.04.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 a moje deski już leża jakies trzy tygodnie i nie były opajkowane sami je zawinelismy jako tako, facet który je sprzedaje nie ma chyba magazynu, ale nic nie wpsomniał ze nie powinny tam leżec, były w tym czasie kładzione kafle ale w zupełnie innym oddalonym pomieszczeniu 1. A co to za drewno? 2. I jaki wymiar mają Twoje deski? 3. Jak wietrzysz swoją budowę: stale uchylony lufcik czy doraźny przeciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 26.04.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Sucupira , gruboc 1,9 dulgoc hm od 80 , nie mam zbyt mokro nie miałam tynków typowycgh, mam dom w technologii drwnianego szkieletu wiec były karton gispy i wietrz od czasu do czasu otwierajac okna, wylewjki robione były bardzo dawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 26.04.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Co masz na myśli pisząc "...wietrzę od czasu do czasu..."?1. Wietrzę raz w tygodniu.2. Wietrzę 2-3 razy w tygodniu.3. Codziennie ktoś jest na budowie i wtedy powietrze wpada przez otwarte drzwi a nawet czasem jest przeciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 26.04.2006 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 czy deski drewniane na podlodze powinny odleżeć A czy są inne deski niż drewniane? deskę barlinecką i inne deski klik-klik wyłączyłam z tego pytania. Boorg, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 27.04.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 boorg nie dobijaj leżacego, no powiedzmy 4 razy w tygodniu jest wietrona a przeciagu to raczej za bardzo nie ma. No kurcze jak facet sam mi przywiózł te deski sam składowal , widział w jakich warunkach potem tez on bedzie je kładł to chyba .... e sama juz nie wiem co chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 27.04.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 ...no powiedzmy 4 razy w tygodniu jest wietrona a przeciagu to raczej za bardzo nie ma... Przeciąg nie jest konieczny. Lepsze 4 razy w tygodniu niż nic. OK - ja pytałem w kwestii kładzenia tych płytek (jest szansa, że drewno nie wciągnęło zbyt dużo wody z powietrza). Ale jak będziesz na budowie zrób eksperyment. Weź 2 klepki i spróbuj je złożyć. Jeżeli złożą się bez problemu to dobrze - jak będzie opór ... hmmm. To będziemy martwić się później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 28.04.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 No składaja się raczej dobrze, sprawdzałam niedawno jak wyciagałam deski co by dopasować do schodów, mam nadzieje, że bedzie dobrze bo juz mam dostyć komplikacji z budowš. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 02.05.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 No tak , a ja myślałem że lepiej pierwsze położyć deski , wycykilnować polakiertować, a na końcy płytki kłaść Boorg powiedz prosze czy zrobiłem bardzo źle: układam deski sosnowe na legarach, na jesień będą cyklinowane i lakierowane , potem kładzione płytki i teraz aż włos mi się na głowie jeży . Mam dom cały czas wietrzony ( poddasze - wszędzie deski, okna dachowe pouchylane od wiosny do jesieni, na dole tylko w salonie deski obok jadalnia i przedpokój gdzie będą płytki, teraz okna rozszczelnione ) . Po lakierowaniu będę układał na dole płytki, akurat tak pozwoliły finanse, teraz boje się o wygląd tych desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 02.05.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 No trudno stało się. Jak musisz to tak rób. Mnie interesuje informacja: ile czasu upłynie od cyklinowania/lakierowania do układania płytek (jaki masz plan działań)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 04.05.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Coś około miesiąca , góra 2 jeszcze nie mam aż tak zaplanowane, podpowiedz prosze jaki termin jest najlepszy. Dopiero układam plany i taka podpowiedź będzie bardzo na miejscu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 04.05.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 To w takim wypadku zrób dokładnie na odwrót: najpierw płytki a za miesiąc cyklinowanie/lakierowanie. I powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 04.05.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Dziękuje Ci bardzo tak właśnie zrobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 04.05.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Tylko dopilnuj: 1. Aby płytkarze (malarze, murarze, ogrodnicy i inni czarodzieje) nie mieszali swoich płynów na położonych deskach. 2. Aby w czasie wykonywania prac mokrych (płytki, malowanie) i kilka dni po skończniu ich, stale uchylony był lufcik (jak tylko najwyżej można czyli piętro lub poddasze - wiadomo: wilgoć odparowuje do góry). 3. W miejscach łączenia płytek z podłogą drewnianą musi być dylatacja korkowa (szer. 7-10 mm). i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 04.05.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Dopilnuje i o dylatacji nie zapomne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts