Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy deski drewniane na podlodze powinny odleżeć

malgosimi

Recommended Posts

w mieszkaniu, w kotrym będą kładzione, żeby złapać wilgoność, czy to mit?

jelsi nie mit , to ile optymalnie powinny leżeć przed położeniem?

Nie po to w suszarni suszą deski, w magazynie pilnują wilgotności powietrza, aby deski na Twojej budowie złapały wilgoć. :o Jeżeli masz taką możliwość to przywieź deski:

- jak są bez opakowania: 2 dni przed położeniem.

- jak są opakowane w folię: 7-14 dni przed położeniem.

I pod warunkiem, że na Twojej budowie akurat nie ma żadnych prac mokrych (wylewania betonów, naciągania gipsów i tynków, kładzenia glazury, malowania, itp.) :evil:

w mieszkaniu, w kotrym będą kładzione, żeby złapać wilgoność, czy to mit?

jelsi nie mit , to ile optymalnie powinny leżeć przed położeniem?

Nie po to w suszarni suszą deski, w magazynie pilnują wilgotności powietrza, aby deski na Twojej budowie złapały wilgoć. :o Jeżeli masz taką możliwość to przywieź deski:

- jak są bez opakowania: 2 dni przed położeniem.

- jak są opakowane w folię: 7-14 dni przed położeniem.

I pod warunkiem, że na Twojej budowie akurat nie ma żadnych prac mokrych (wylewania betonów, naciągania gipsów i tynków, kładzenia glazury, malowania, itp.) :evil:

Oj dobrze prawi. Słuchać waćpanno i stosować.

:o a moje deski już leża jakies trzy tygodnie i nie były opajkowane sami je zawinelismy jako tako, facet który je sprzedaje nie ma chyba magazynu, ale nic nie wpsomniał ze nie powinny tam leżec, były w tym czasie kładzione kafle ale w zupełnie innym oddalonym pomieszczeniu

1. A co to za drewno?

2. I jaki wymiar mają Twoje deski?

3. Jak wietrzysz swoją budowę: stale uchylony lufcik czy doraźny przeciąg?

...no powiedzmy 4 razy w tygodniu jest wietrona a przeciagu to raczej za bardzo nie ma...

Przeciąg nie jest konieczny. Lepsze 4 razy w tygodniu niż nic. OK - ja pytałem w kwestii kładzenia tych płytek (jest szansa, że drewno nie wciągnęło zbyt dużo wody z powietrza). :-? Ale jak będziesz na budowie zrób eksperyment. :o Weź 2 klepki i spróbuj je złożyć. Jeżeli złożą się bez problemu to dobrze :p - jak będzie opór ... hmmm. :-? To będziemy martwić się później. :wink:

No tak , a ja myślałem że lepiej pierwsze położyć deski , wycykilnować polakiertować, a na końcy płytki kłaść :cry:

Boorg powiedz prosze czy zrobiłem bardzo źle:

układam deski sosnowe na legarach, na jesień będą cyklinowane i lakierowane , potem kładzione płytki i teraz aż włos mi się na głowie jeży . Mam dom cały czas wietrzony ( poddasze - wszędzie deski, okna dachowe pouchylane od wiosny do jesieni, na dole tylko w salonie deski obok jadalnia i przedpokój gdzie będą płytki, teraz okna rozszczelnione ) . Po lakierowaniu będę układał na dole płytki, akurat tak pozwoliły finanse, teraz boje się o wygląd tych desek.

Tylko dopilnuj:

1. Aby płytkarze (malarze, murarze, ogrodnicy i inni czarodzieje) nie mieszali swoich płynów na położonych deskach.

2. Aby w czasie wykonywania prac mokrych (płytki, malowanie) i kilka dni po skończniu ich, stale uchylony był lufcik (jak tylko najwyżej można czyli piętro lub poddasze - wiadomo: wilgoć odparowuje do góry).

3. W miejscach łączenia płytek z podłogą drewnianą musi być dylatacja korkowa (szer. 7-10 mm).

i to tyle. 8)