Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY - KONSTRUKCJA PERGOLI PARASOLA DLA GLICYNII

Recommended Posts

Czy ten parasol ma pełnić także funkcję altany/ pergoli?

Jeśli tak, to konstrukcja może być w miarę prosta :D

Długość góry parasola, jest zalezna od pożądanej rozpiętości.

Przyjmijmy, że belka "parasola o przekroju np. 10 x 10 cm, będzie miała 1,5 m długości.

Na ziemi układasz ten sześcian, tak , jakby był " do góry nogami".

Potem albo:

- końcówki belek przycinasz do połowy grubości, by łączyła się z sąsiednią " na zakładkę", czyli złożone razem oba końce sąsiadujących belek, miały grubość nie większą niż 10 cm

Zakładki smarujesz klejem do drewna, nawiercasz dziury na śruby z gwinetm ( tak aby łby były schowane), a potem dokręcasz pionową " nogę o długości 2,5-3 m ( 0,5 metra idzie do ziemi, w dołek kamykami=drenaż i zalewasz z betonem. NOgę dobrze jest przed betonowaniem posmarować lepikiem lub wstawić na dobę do lepiku/ smoły by drewno zaimpregnować przed betonowaniem)

- kupujesz w sklepie ogrodniczym ? OBI/ Castorama, itp, gotowe łaczniki ukosowe, trójdzielne na belki 10x10 cm i tylko tymi łaczniakmi i śrubami łączysz konstrukcję, którą montujesz leżącą " do góry nogami".

Na nogi możesz kupić stalowe elementy mocujące i zamiast osadzania w betonie konstrukcji pionowych - wbić najpierw szpikulce w ziemię, a potem osadzać pionowe pale, już z parasolem. To trudniejszy montaż, bo trzeba bardzo precyzyjnie wbijać stopy.

Temat - rzeka...

Można dać poprzeczki usztywniające konstrukcję, można zdrobić spinające "parasol" odrutowanie lub kratownicę. Jej, możliwości jest tyyyyle, a ja nie wiem do czego ma służyć ten "parasol" ? :D

I tak bedziesz musiała mieć co najmniej 3 pomocników, by gotową konstrukcję, przewrócić do góry nogami i osadzić w gruncie...

Drewno jest ciężkie, a Ty Słoneczko - delikatna kobietka :D

A tu masz ściągę z netu :

http://www.architekturaogrodowa.leg.pl/a_venecja.htm

Hmmmm, moją konstrukcję kupiłam razem z glicynią :lol: Taka zdolna to ja nie jestem (to znaczy może i jestem ale nie w tych soprawach :D ) Na rysunkach ciut się znam :wink: nie wiem jeszcze w czym miałabym Ci pomóc, ale dawaj - co dwie 'główki makówki to nie jedna' :p

pa