Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyjątkowy wysyp kleszczy

Recommended Posts

nie zdążyłam się spocić, ledwo ubrałam koszulkę z krótkim rekawem, a już mnie dorwała. W tamtym roku spuchła mi noga, w tym roku zawracałam głowę na pogotowiu reką :roll: wstyd :(

żaden wstyd, po prostu rozsądek, kolejne reakcje alergiczne mogą być silniejsze, po co potem żałować

dzięki za pocieszenie, ale jak zobaczyłam towarzystwo w poczekalni..............

babcia z cisnieniem 220 na ileś tam, dziecko z gorączką 40 stopni + gościu co nie wyrobił zakrętu na rowerze i palnął łbem o krawężnik :o

a ja ze spuchniętą ręką :oops:

Mój piesk już wczoraj złapał pierwszego kleszcza

E tam jeden kleszcz. Nasza kotka przynosi niekiedy po 2 dziennie. Z tego co pamiętam wszystkie koty jakie były w moim rodzinnym domu zawsze miały kleszcze, ale jak się prowadzi koci tryb życia i wraca do domu niekiedy na michę to czego można się spodziewać. Z pieskami to i trochę łatwiej bo bardziej osiadłe.

Dla mnie to zło konieczne. Odławiam kota codziennie i dobrze go obgłaskuję namierzając potencjalne kleszcze, niekiedy przedmuchuję futerko na karku gdzie kleszcze występują najczęściej (w innych miejscach wybierają same). Jak widzę delikwenta to go po prostu wyrywam, jak mały to wyłapuję (nie są tak szybkie jak pchełki :wink: ). Jednak najczęściej są duże więc swoje zrobiły... 8)

Czy "przyczepienie" się takiego kleszcza do ciała jest wyczówalne. Czy dowiem się o tym dopiero oglądając się dokładnie.

Nie do końca zgodzę się z Ryszard1. Ogólnie faktycznie nie wyczuwamy kleszcza, jednak jak się już wpije mamy dużą szansę poczuć swędzenie - jednak wtedy może być już trochę za późno.

zofio - nie panikuj. Zaszczep się przeciw odkleszczowemu zapaleniu opon mózgowych i spokojnie oglądaj siebie i swoją rodznę. Ludzie zapadają na tyle groźniejszych chorób i nie ma takiej paniki. Czy boimy się tak bardzo pędzących samochodów czy kierowców "na drugim gazie"?. Cała sprawa jest ciągle podsycana przez media bo to dobry temat na wiosnę i przed wakacjami, potem jakby przycicha...[/url]

Witam,

I ja stalem sie obiektem ataku chyba meszek przedwczoraj podczas proby aeracji i wertykulacji trawnika.

Na drugi dzien dlon, przedramiona i oko podpuchniete,1 wizyta u lekarza od razu szczepionka przeciw tezcowi plus domiesniowy jakis inny

i zapisane antybiotyki.Pomimo tego wyladowalem wieczorem na pogotowiu gdyz dlon spuchla tak ze kostek nie widzialem a oko jak po spotkaniu z Golota... jestem alergikiem dla jasnosci...

a jak je wyciągacie? I czy strasznie boicie sie los swoich pupili, czy przyjmujecie te kolejne kleszcze ze spokojem?

Kiedyś przyjmowałem ze spokojem - choć zabezpieczałem systematycznie. Ale 2 lata temu straciłem psa na babeszjozę i teraz do zabezpieczania doszło jeszcze przejmowanie się. Psa nie obmacuję tylko uważnie oglądam "od spodu" i ew. przejeżdżam szczotką futro.

Należy pamiętać, że inwazja kleszczy to nie to samo co inwazja kleszczy przenoszących choroby.

Bardzo się boję kleszczy. Trzy metry od naszej działki jest lasek. Czy będąc na swoim terenie (na tarasie, trawniku) możemy załapać kleszcza?

Zosia

Oj niestety, możemy! Sama w zeszłym roku przyniosłam kilka z ogrodu, a do lasu mamy ze 100 metrów. Dzieci co wieczór zaliczają "przeglądkę kleszczykową". Kot i pies też (niestety często połączoną z wyciąganiem kleszczy).

• 2 weeks później...