Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile cementu i żwiru w metrze betonu

art2u

Recommended Posts

Gadacie bzdury: prop0onuję do tych co lubią w/c zrobić beton z w/c 0,5 a drugi 0,25... ciekawe co by było gdyby różnica w wytrzymałości byla niewielka i większą miałby ten z 0,25... ale to już detale. W/c wymusza skład betonu i mieszanki, to gdzie i w jaki sposób będzie murowane, co będzie robione i takie tam inne...

Balto oczywiście, że mieszanka z w/c 0,25 będzie miała większą wytrzymałość na ściskanie (to nie będą detale). Pomijam kwestie technologiczne. Poza tym budowa to nie laboratorium. Aby dokładnie oszacować właściwości betonu należałoby wcześniej wykonać próbę przesiewania kruszywa, dobrać odpowiednie proporcje zmieszania, ustalić wilgotność i na podstawie tych wiadomości dobrać ilość wody, cementu i plastyfikatora.

Ciekawa dyskusja na temat wykonania betonu.

Może ktoś z Was będzie w stanie odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie: czy da się samodzielnie wykonań beton klasy B20 lub B25 w betoniarce?

Chodzi o zalewanie słupów / rdzeni żelbetowych łączących płytę fundamentową ze stropem żelbetowym. W przypadku zakupu betonu z betoniarni koszt dostawy znacznie przewyższa koszt samego betonu a dodatkowo boję się trochę o szalunki i zawibrowanie betonu przy jednorazowym zalewaniu rdzeni o wysokości około 3m.

Podejrzewam, że nawet jeśli użyłbym cementu klasy 42,5 w dużo większej ilości niż wymagałaby receptura (może być nawet zielony) to koszt wyszedłby niższy niż z betoniarni przy dodatkowym komforcie powolnego, częściowego zalewania rdzeni (stopniowo na 2, 3 razy wraz z wznoszeniem ścian), dodatkowo nie musiałbym się specjalnie martwić parciem betonu na szalunki. Martwię się tylko, że nawet przy większej ilości cementu nie uzyskam wymaganej klasy betonu (np. z powodu zbyt dużej ilości wody, lub złej granulacji żwiru - został mi żwir płukany o granulacji 8-16 mm po opasce drenażowej).

Gadacie bzdury: prop0onuję do tych co lubią w/c zrobić beton z w/c 0,5 a drugi 0,25... ciekawe co by było gdyby różnica w wytrzymałości byla niewielka i większą miałby ten z 0,25... ale to już detale. W/c wymusza skład betonu i mieszanki, to gdzie i w jaki sposób będzie murowane, co będzie robione i takie tam inne...

wszystko zależy od cementu i jego składu nie da się zawsze lać tyle samo wody. Przerabiałem to już, ten sam żwir kilka cementów. Takie same proporcje żwiru, cementu, wody i reszty i za każdym razem beton jest inny. Raz półsuchy innym razem za mokry.

mówicie teoretycznie a praktycznie sprawdzał to ktoś?

nie raz masz ten sam cement i są duże różnice między paleami

Dużo ciekawych informacji o rodzajach betonu, parametrach, ścieralności itp. znajdziecie na blogu http://betonnadom.pl/zanim-kupisz/faq/klasy-ekspozycji-betonu-dobrac-odpowiednia . Oczywiście beton betonowi nie jest równy. Wszystko zależy od jakości stosowanego kruszywa, rodzaju cementu czy dodatków. U mnie jak ekipa mieszała pierwszy raz beton na fundament tyle marudzili (a to że pioch kiepski, a to że popiół, a nie cement) że zaraz ich zwolniłem i kupiłem gotowy beton z wytwórni. Taki beton ma zupełnie inne parametry niż ten przygotowywany na miejscu.

W kwestii dyskusji:

1. Cementy workowane mają nieco inne parametry niż luz. Dotyczy to szarego w Polszcze tak jest i szlus

2. Na ilość wody w betonie (w./c) ma wpływ skład mieszanki (jaki cement typ, producent, klasa) ilość piasku żwiru dodatków i czego tam jeszcze się daje

3. Na ilość wody ma wpływ wilgotność "wsadu" tu mam na myśli piasek i żwir zasadniczo oraz typ (rodzaj / klasa) użytego plastyfikatora

4. Na ilość wody ma wpływ to gdzie ów beton będzie miał zastosowanie czyli inna będzie ilość wody kiedy lejemy na strop a inna kiedy będą zalewane słupy fundamentowe a jeszcze inna kiedy będą wylewki

5. To co chłopaki próbowali robić i nie wyszło mogło się brać z tego, że miast Odry weszła Małogoszcza za zamiast "afałki" była "befalka:" albo diabli wiedzą co.

6. Na budowie ja ci zrobię beton klasy (po staremu) B 70 czy B80, a robiąc lastrico i w okolicach B90-B100... "z palca". Trzeba wiedzieć jak

7. To co betoniarnia przywiezie też jest różne. Betoniarnie kupują dość "najtańszy" cement w danej klasy a parametry potrafią się mocno różnić.

Pozdrowienia,.

Regius dla betonu B25 i cementu 42,5 (około 250-300kg) będziesz potrzebował około 2t kruszywa, w tym 600kg piasku i 1400kg żwiru. Musiałbyś dokupić żwir 2-8 i mieszać go pół na pół z 8-16. Najlepiej byłoby przeprowadzić doświadczalną próbę mieszania piasku i żwiru. W/C do 0,5 - pomocny będzie plastyfikator. Edytowane przez Fo_

Regius dla betonu B25 i cementu 42,5 (około 250-300kg) będziesz potrzebował około 2t kruszywa, w tym 600kg piasku i 1400kg żwiru. Musiałbyś dokupić żwir 2-8 i mieszać go pół na pół z 8-16. Najlepiej byłoby przeprowadzić doświadczalną próbę mieszania piasku i żwiru. W/C do 0,5 - pomocny będzie plastyfikator.

Dzięki Fo_!

Zamówię bigbag żwiru 2-8 mm razem z bloczkami (jeden transport).

Czy jest jakiś konkretny plastyfikator, który polecacie?

Edytowane przez Regius