wbrat 25.04.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Przymierzam się do stawiania płotu i mam wątpliwości. Wiem, że od strony ulicy trzeba zgłaszać oraz że w granicy z sąsiadem zgłaszać nie trzeba. A co jeśli ogrodzenie robię od strony kanałku melioracyjnego (a więc ani nie jest to od strony ulicy, ani od strony sąsiada) - tutaj nieco widać jak ta granica wygląda (widok z mojego stropu ): http://republika.pl/wbrat/Pianella/0045s.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.04.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Fajny widok. Zgłoszeniu podlega tylko "budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m....." (art.30.1.3 Prawo Budowlane). Nie mogłem znaleźć, czy rów (kanał) melioracyjny podchodzi pod Prawo Wodne, a konkretnie pod zapis o "swobodnym dostępie do akwenu wodnego". Zakładaj więc ogrodzenie bez zgłasznia pozostałych boków działki. A tak na marginesie, to czy na WZ lu Pozwoleniu (nie wiem na podstawie czego budujesz) nie określono przypadkiem wymagań co do "płotu" od strony ulicy, iczy przypadkiem "zezwolenie" nie obejmuje tego rodzaju "zagospodarowania działki".Pozdrawiam i przyjemnych widoków (ale zazdroszczę!!!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 25.04.2006 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Fajny widok. Zgłoszeniu podlega tylko "budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m....." (art.30.1.3 Prawo Budowlane). A tak na marginesie, to czy na WZ lu Pozwoleniu (nie wiem na podstawie czego budujesz) nie określono przypadkiem wymagań co do "płotu" od strony ulicy, iczy przypadkiem "zezwolenie" nie obejmuje tego rodzaju "zagospodarowania działki". Pozdrawiam i przyjemnych widoków (ale zazdroszczę!!!!!) Ech... właśnie... innych miejsc publicznych... obawiam się jednak, że jest to miejsce publiczne. Do WZ ani pozwolenia nie zaglądałem już dość dawno - faktycznie może warto . A co do widoków - faktycznie fajne, szczególnie jak kaczki sobie pływają - jednak coś za coś... czasem jest taki nieprzyjemny smrodek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.04.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 W jakiej odleglości od rowu chcesz stawiac ogrodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 25.04.2006 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 W jakiej odleglości od rowu chcesz stawiac ogrodzenie? No, chciałem na granicy działki, więc gdzieś tak... z metr albo półtora... tzn. od skarpy... rów jest trochę dalej (pewnie kolejny metr, półtora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.04.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 niedobrze. Trzeba poszukać przepisów. Cos mi dzwoni, że min. 4 m, Wpisz pytanie do prawa i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 25.04.2006 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 niedobrze. Trzeba poszukać przepisów. Cos mi dzwoni, że min. 4 m, Wpisz pytanie do prawa i pieniędzy. Zrobie tak, ale wpierw pojade na dzialke (nie dzis ) i zmierze dokladnie te odleglosci. Generalnie mam bardzo slabe oko do takich spraw i moze sie okazac, ze jest zupelnie inaczej niz podalem . No i bede musial spytac o to, czy te 4 metry to od rowu, czy od kanałku, który jest na dnie rowu... mam nadzieje, ze to drugie, bo jak nie to sie troche zmartwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.04.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 zaglądnęłam do wyszukiwarki i okazało się, że to rady miejskie /gminne/ ustalaja odleglości od rowu uchwałami. Zapytaj w gminie. Co sie bedziesz niepotrzebnie stresował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 25.04.2006 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Czyli po prostu zgłoszę im chęć postawienia płotu na granicy - jak się okaże, że coś nie teges, to napewno mi to powiedzą . A jak się nie odezwą - ich sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.04.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 A odległość ta nie jest przypadkiem podana w liniach rozdzielających?I jeszcze jedno, moim zdaniem (szukałem definicji "miejsce publiczne") ten rów, czy jak go tam zwał, ni jak nie "podchodzi" pod miejsce publiczne. Jeśli już to pod prawo wodne (ale nie jestem pewien), z tym, że tam mówi się o nie utrudnionym dostępie. W Twoim przypadku prawdopodobnie ( o ile nie istnieje linia rozgraniczająca) ten wymóg zostanie zachowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 26.04.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Witam,Przy okazji pytanko o zloszenie ogrodzenia:Piszecie: "Zgłoszeniu podlega tylko "budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m....." A jesli droga jest prywatna?Czy w tym przypadku traktuje sie ja jako miejsce publiczne?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.04.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Witam. To jest prywatna. Publiczna to jest; gminna, powiatowa, wojewódzka i krajowa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał1972 30.08.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam Odgrzeję temat.Czy to prawda, że teraz ogrodzenie graniczące z drogą gminną nie podlega zgłoszeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 02.09.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danmaz 05.02.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 A z drogą wewnętrzną w której mam udziały chyba też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.02.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts