Yossarian 25.04.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Moze ktos sie orientuje i umie dac mi odpowiedz. opisuje sytuacje: jakis czas temu rodzice dostali od dziadka dzialke. po pewnym czasie oddali nam polowe dzialki, ale bez wyznaczenia dokladnie terenu. w akcie notarialnym jest ze jestesmy wlascicielami (ja i moja zona) co do 1/2 powierzchni dzialki nr bla,bla. a teraz sie budujemy i moje pytanie: czy moi rodzice automatycznie staja sie wlascicielami domu?, co okresla ze my (ja z zona) jestesmy wlascicielami budynku? czy moi rodzice powinni zrzec sie praw do budynku ktory jest w trakcie budowy)? nie wiem czy nie zamotalem rodzicow mam wporzadku, ale chcialbym zeby byl lad prawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.04.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Tak, współwłaściciele działki są automatycznie współwłaścicielami wszystkiego co jest trwale z gruntem związane, np.domu. Do końca można to wyprostować tylko przez zniesienie współwłasności - np. notarialny podział działki na dwie - jeśli plan zagospodarowania nie zabrania budować na mniejszych działkach. Można zrobić tzw. umowę o podział "do używania", wtedy wiadomo, że na danej części gospodarują rodzice, a na drugiej Wy i nikt się nikomu nie wtrąca, ale wtedy z własnością domu nic się nie zmienia - rodzice też mają udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts