Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosze o porade.Mieszkam poza miastem w małej miejscowosci ,bez wodociągów i kanalizacji.Sąsiad mieszkający powyżej zakopał w ziemi rure PCV -kanalizacyjną.Rura zbiera "jego" wode opadowa oraz scieki domowe.Rura ta wychodzi z niby szamba zrobionego tak aby było na mapie,a szambo znajduje sie w kilkudziesieciometrowym tunelu foliowym.Rura ta wiec przechodzi czesciowo przez ich teren a reszta pod moim garazem i ogrodem- na głebokosci 70-80 cm.Kiedy kupowałam działke własciel (wujek tego sąsiada) nie poinformował nas ze taka rura w ogóle istnieje.Kopiąc doły pod fundamenty garażu natknelismy sie na nią i teraz nieprzyjemne z niej zapachy sa męczące.Rure tę pociągneli po drodze sasiada,mojej granicy ok 50-60 metrów do pobliskiego lasu.I tam wlewają sie te smrodliwe nieczystości.Jak mam postąpic,czy prawo stoi po mojej stronie skoro odprowadzają ścieki do skarpy.Przeciez mam prawo korzystac ze swojej nieruchomości z wyłłaczeniem innych osób?To przeciez podstawowe prawo kazdego włascieiela nieruchomosci wynikające z kodeksu cywilnego art 140.!Prosze o porade.Dogadanie nie ma sensu gdyz jest to człowiek bezkompromisowy i uparty a co tu duzo mówic złosliwy!Dziekuje
https://forum.murator.pl/topic/52691-rura-sciekowa-s%C4%85siada-pod-moim-gara%C5%BCempomocy/