Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jaki może być procentowo wzrost wartości działki po wybudowaniu sieci kanalizacyjnej? Gmina informuje mnie o konieczności zapłacania opłaty adiacenckiej (związanej z powyższym wzrostem wartości działki), która zostanie naliczona przez rzeczoznawcę. Wysokość opłaty nie jest w żaden sposób określona i praktycznie nie wiadomo, jaka to będzie suma. Chcę się zorientować, jakich kosztów mam się spodziewać, czy jest jakiś sposób na "obejście" tej opłaty?

Pozdrawiam, i z góry dziękuję za szybką odpowiedż

https://forum.murator.pl/topic/52695-jaki-jest-wzrost-warto%C5%9Bci-dzia%C5%82ki-po-wybudowaniu-sieci-kanej/

Niezupełnie, termin 5 lat dotyczy tzw. renty planistycznej i związany jest z uchwaleniem planu miejscowego gdy np. działka rolna zostaje przekwalifikowana na budowlaną. Ta opłata wynika z ustawy o planowaniu przestrzennym.

Natomiast o opłatach adiacenckich mowa jest w ustawie o godpodarowaniu nieruchmościami:

"Art. 145. 1. Zarząd gminy może, w drodze decyzji, ustalić opłatę adiacencką każdorazowo po urządzeniu lub modernizacji drogi albo po stworzeniu warunków do podłączenia nieruchomości do poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej.

2. Ustalenie opłaty adiacenckiej może nastąpić w terminie do 3 lat od dnia urządzenia lub modernizacji drogi albo od stworzenia warunków do podłączenia nieruchomości do poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej.

Art. 146. 1. Ustalenie i wysokość opłaty adiacenckiej zależą od wzrostu wartości nieruchomości spowodowanego budową urządzeń infrastruktury technicznej.

2. Wysokość opłaty adiacenckiej wynosi nie więcej niż 50% różnicy między wartością, jaką nieruchomość miała przed wybudowaniem urządzeń infrastruktury technicznej, a wartością, jaką nieruchomość ma po ich wybudowaniu. Wysokość stawki procentowej opłaty adiacenckiej ustala rada gminy w drodze uchwały.

3. Wartość nieruchomości przed wybudowaniem urządzeń infrastruktury technicznej i po ich wybudowaniu określają rzeczoznawcy majątkowi, według stanu i cen na dzień wydania decyzji o ustaleniu opłaty adiacenckiej."

Jak widać, wszystko zalezy od wyceny rzeczoznawcy. W praktyce w "mojej" gminie bąkają coś około 30 zł/m2 wzrostu wartości nieruchomości. Ale to są okolice Warszawy i do tego ostatnio szaleńczo rosną tam ceny gruntów.

niestety tu decydują "niezawiśli" rzeczoznawcy majątkowi.

i na gminy nie ma bata...

sama kanalizacja to jeszcze nie wpłynie drastycznie ale budowa drogi to już może pociągnąć po kieszeni :oops: