mazi78 25.04.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 witam.mam pytaniemam sciany z betonu komorkowego i w zwizaku ztym mam pytanie czy dawac unigrunt przed tynkami cementowo wapiennymi robionymi tradycyjnie?jesli tak to czy na sciany dzialowe tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 25.04.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Jak Cię stać na położenie tynko drugi raz to nie musisz gruntować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 26.04.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Zdecydowanie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.04.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 koniecznie , kładłem tynki gipsowe , wszystkie ściany były gruntowane , sufity też , a belki stropu teriva dodatkowo takim specjalnym podkładem , który po wyschnięciu robi sie szorstki. Ściany z BK bardzo "piją" wodę , mam ściany nośne z ceramiki a działowe z BK , i nawet mimo zagruntowania ściany z BK już są suche , a tynki na ceramice jeszcze mokre , wiec jak BK to konieczne dobre gruntowanie. Jak nie zagruntujesz, to całą wode z zaprawy wciągnie ściana , zanim cement zdąży związać i odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 26.04.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mało kto gruntuje, a tynki jakos nie odpadają.... Napewno nie zaszkodzi, ale widziałem inne sposoby po znajomych. Np. u kolegi wszystkie ściany z BK zraszali wodą przez końcówkę z węża ogrodowego. Wilgotny BK nie pił już tak wody ze "szprycy". U mnie nie zraszali, ale szpryca była bardzo rzadziutka, no i nie było za gorąco - była 2 połowa września. Tynki póki co się nie odparzają, a jak ktoś mi powie, że odparzą się za 5 lat, to u rodziców na BK (jeszcze tym siwym, z zawartością popiołów) tynki od grubo ponad 20 lat też trzymają się świetnie - bez gruntowania. Oczywiście grunt, to super sprawa, napewno polepszy, nie zaszkodzi, ale nie dajmy sie zwariować. Też czytuję Muratora, ale nie trzymam się wszystkich zawartych tam porad i ufam, że dom mi się z tego powodu raczej nie zawali, nie zje go grzyb itd itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.04.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 jednokrotne gruntowanie ścian z BK nic nie daje a jak juz chcesz gruntowac to natryskowo np opryskiwaczem ogrodnieczym i na pewno nie gruntem atlasa i itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 26.04.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mało kto gruntuje, a tynki jakos nie odpadają.... ... Tu nie tyle chodzi o odpadanie tynków ale o równomierne pochłanianie w przyszłosci wilgoci przez tynk i oddawanie tej wilgoci ścianie. Jeśli godzisz się na ewentualny widok "kratki" układu cegieł na już pomalowanej ścianie to oczywiście gruntowanie ścian przed tynkowaniem nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 26.04.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mało kto gruntuje, a tynki jakos nie odpadają.... ... Tu nie tyle chodzi o odpadanie tynków ale o równomierne pochłanianie w przyszłosci wilgoci przez tynk i oddawanie tej wilgoci ścianie. Jeśli godzisz się na ewentualny widok "kratki" układu cegieł na już pomalowanej ścianie to oczywiście gruntowanie ścian przed tynkowaniem nie jest konieczne. Kolegom chodziło chyba oodpadanie z suporku, , bo suporek wciągnie wodę, ale efekt kratki pojawi się chyba raczej po zrobieniu zbyt cienkiego tynku cementowo -wapiennego. To jedno. Po drugie - moim zdaniem - lepiej dać grunt na przetarte tynki (no chyba, że masz piasek kwarcowy, lub cekol - to nie przecierasz), a przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 26.04.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mam tynk tradycyjny i ściane z BK, od pół roku połozony tynk bez żadnego gruntowania unigruntem i nic się nie dzieje trudno cos oderwac ze ściany.W tradycyjnych tynkach robi się tzw. obrzytke i to wystarcza w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts