Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dawac unigrunt przed tynkami?

mazi78

Recommended Posts

koniecznie , kładłem tynki gipsowe , wszystkie ściany były gruntowane , sufity też , a belki stropu teriva dodatkowo takim specjalnym podkładem , który po wyschnięciu robi sie szorstki. Ściany z BK bardzo "piją" wodę , mam ściany nośne z ceramiki a działowe z BK , i nawet mimo zagruntowania ściany z BK już są suche , a tynki na ceramice jeszcze mokre , wiec jak BK to konieczne dobre gruntowanie. Jak nie zagruntujesz, to całą wode z zaprawy wciągnie ściana , zanim cement zdąży związać i odpadnie.

Mało kto gruntuje, a tynki jakos nie odpadają....

Napewno nie zaszkodzi, ale widziałem inne sposoby po znajomych. Np. u kolegi wszystkie ściany z BK zraszali wodą przez końcówkę z węża ogrodowego. Wilgotny BK nie pił już tak wody ze "szprycy".

U mnie nie zraszali, ale szpryca była bardzo rzadziutka, no i nie było za gorąco - była 2 połowa września. Tynki póki co się nie odparzają, a jak ktoś mi powie, że odparzą się za 5 lat, to u rodziców na BK (jeszcze tym siwym, z zawartością popiołów) tynki od grubo ponad 20 lat też trzymają się świetnie - bez gruntowania.

Oczywiście grunt, to super sprawa, napewno polepszy, nie zaszkodzi, ale nie dajmy sie zwariować. Też czytuję Muratora, ale nie trzymam się wszystkich zawartych tam porad i ufam, że dom mi się z tego powodu raczej nie zawali, nie zje go grzyb itd itp.

Pozdrawiam :)

...

Tu nie tyle chodzi o odpadanie tynków ale o równomierne pochłanianie w przyszłosci wilgoci przez tynk i oddawanie tej wilgoci ścianie.

Jeśli godzisz się na ewentualny widok "kratki" układu cegieł na już pomalowanej ścianie to oczywiście gruntowanie ścian przed tynkowaniem nie jest konieczne.

...

Tu nie tyle chodzi o odpadanie tynków ale o równomierne pochłanianie w przyszłosci wilgoci przez tynk i oddawanie tej wilgoci ścianie.

Jeśli godzisz się na ewentualny widok "kratki" układu cegieł na już pomalowanej ścianie to oczywiście gruntowanie ścian przed tynkowaniem nie jest konieczne.

Kolegom chodziło chyba oodpadanie z suporku, , bo suporek wciągnie wodę, ale efekt kratki pojawi się chyba raczej po zrobieniu zbyt cienkiego tynku cementowo -wapiennego. To jedno. Po drugie - moim zdaniem - lepiej dać grunt na przetarte tynki (no chyba, że masz piasek kwarcowy, lub cekol - to nie przecierasz), a przed malowaniem.