Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż

Deks

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czerwona kropa to błędne rozwiązanie

ściągasz wodę pod płytszą część chałupy

może doprowadzić do rozluźnienia gruntu pod częścią płytszą i ( wbrew pozorom ) do zawilgocenia tej ściany

drenaż TYLKO po zewnętrznej obrysu chałupy, na odpowiednich poziomach (j.w. napisałem)

np coś takiego

http://images29.fotosik.pl/227/cab3b44d64cc5387.jpg

co Wy na to?

Ty chciałaś robić rurę tak, jak ta czerwona kropa (wyżej lub niże, bez znaczenia) ?

dziękuję Barbossa :)

Nie pomyślałąm o ty ze ta woda pod domem bedzie pracowac i moze rozlużniac tą czesc zasypaną .

Mam drenaż po obrysie domu.Od frontu na głebokośc prawie 2,5 m i to wszystko do samej góry zasypane jest żwirem na głębokośc 2,5m o szerokości od 30-40 cm.Tylko jest on poniżej ławy wiec odsunięty od niej o 70 cm .Potem łagodnie zbliża sie do ściany (tam gdzie piwnica)ale nie jest przy samej ścianie :cry: tylko z 15-20 cm obok ściany .Czy kazac im poszerzyć wykop i zrobić przy ścianie ?Czy zostawic .

Bardzo dziękuję za każdą sugestie :D :D

• 2 weeks później...

Załamałam sie... :cry: na ścianie która jest zasypana (co odziela czesc podpiwniczona od niepodpiwniczonej)na dole na środku w jednym miejscu jest podmokniete... :cry: bardzo minimalnie ale jest...

Drenaz widac ze dziła reszta piwnicy sucha .....ale nie do konac

Co robic teraz?czy naprawde nie moze przekuć sie pod ta sciane ?Proszę poradzcie cos ..

Pozdarwiam

a moze zrobic jeszcze jeden drenaż ?od frontu ?Tam juz jest drenaz głęboki na około 2,5 metra ..ale

moze odsunąc sie z 2 metry od istniejącego drenazu i wykopac rów na głębokośc 4 metrów wsypac na dno żwir i rure drenarską dać .Zasypac żwirem tam 1 metr a reszte ziemią ?

Juz nie wiem co robić .. :(

barbassa bardzo Ci dzękuję za odpowiedzi :D

• 4 weeks później...
Załamałam sie... :cry: na ścianie która jest zasypana (co odziela czesc podpiwniczona od niepodpiwniczonej)na dole na środku w jednym miejscu jest podmokniete... :cry: bardzo minimalnie ale jest...

Drenaz widac ze dziła reszta piwnicy sucha .....ale nie do konac

Co robic teraz?czy naprawde nie moze przekuć sie pod ta sciane ?Proszę poradzcie cos ..

Pozdarwiam

dziś to samo..delikatnie podmoknięte.....reszta piwnicy sucha .Potem tydzien sucha i ta woda pojawia sie po kilku dniach od opadów czy to mzoliwe ze przez płyte sie leje?Dopiero za tydzien zaczna stawiac sciany...

Co robic ?

• 3 months później...

proszę o pomoc .Mamy juz dach i do piwnicy sie leje...

Boze jak ja żałóję ze nie dałam drenu pod zasypana ściane .

Co teraz zrobic?

Czy od frontu mogę zrobic następny dren?

Zalewa z jednego rogu ..Tam gdzie studzinka jest wyżej .Moze dren jest za wysoko o 50 cm i przez to sie leje?

Proszę o pomoc ...

• 1 month później...

Sylwia, jak tam ostatecznie rozwiązałaś problem? (dopiero teraz trafiłem na ten wątek)

Czytając wcześniejsze wypowiedzi, myślę że Barbossa dobrze ci radził. Nie ma sensu przepuszczać nitki drenarskiej pod budynkiem (a szczególnie w twojej obecnej sytuacji).

Spójrz na to w ten sposób: zależy nam, żeby sucho było pod budynkiem. ...I właściwie tak jest, bo teren ten przykryty jest dachem. Jeśli tylko pozbędziemy się wody z rynien, to od góry się nie naleje.

Woda dociera do fundamentów z zewnątrz - napływa po deszczu powierzchniowo (zgodnie ze spadkiem terenu) oraz podsiąka glebą praktycznie ze wszystkich stron (na zasadzie wyrównywania stężeń).

Przed wodą płynącą powierzchniowo najłatwiej było by uchronić się stawiając dom na górce :wink:

Natomiast zarówno przed wodą powierzchniową jak i przed podsiąkającą powinna zabezpieczyć cię drenarska opaska wokół domu. Po prostu wszystko co płynie górą i ziemią trafia wtedy na żwir, którym spływa do rury drenarskiej. Dobrze by było, żeby dreny zasypać do samej powierzchni żwirem, a szczególnie z tej strony, gdzie teren obniża się w stronę domu.

Problem będzie się pojawiał, gdy woda podsiąkać będzie nie z boków, ale od dołu - tak się stanie przy znacznie podniesionym poziomie wód gruntowych - wówczas cały układ drenarski i tak może znaleźć się pod wodą.

Tak wygląda okresowo sytuacja u mnie. Po wiosennych roztopach okoliczne rowy są pełne, ziemia nasiąknięta jest wodą jak gąbka a ujścia rur drenarskich są pod lustrem wody.

Dlatego ja podniosłem teren pod budynkiem na 70cm ponad stan pierwotny.

• 3 weeks później...
Sylwia, jak tam ostatecznie rozwiązałaś problem? (dopiero teraz trafiłem na ten wątek)

Czytając wcześniejsze wypowiedzi, myślę że Barbossa dobrze ci radził. Nie ma sensu przepuszczać nitki drenarskiej pod budynkiem (a szczególnie w twojej obecnej sytuacji).

Spójrz na to w ten sposób: zależy nam, żeby sucho było pod budynkiem. ...I właściwie tak jest, bo teren ten przykryty jest dachem. Jeśli tylko pozbędziemy się wody z rynien, to od góry się nie naleje.

Woda dociera do fundamentów z zewnątrz - napływa po deszczu powierzchniowo (zgodnie ze spadkiem terenu) oraz podsiąka glebą praktycznie ze wszystkich stron (na zasadzie wyrównywania stężeń).

Przed wodą płynącą powierzchniowo najłatwiej było by uchronić się stawiając dom na górce :wink:

Natomiast zarówno przed wodą powierzchniową jak i przed podsiąkającą powinna zabezpieczyć cię drenarska opaska wokół domu. Po prostu wszystko co płynie górą i ziemią trafia wtedy na żwir, którym spływa do rury drenarskiej. Dobrze by było, żeby dreny zasypać do samej powierzchni żwirem, a szczególnie z tej strony, gdzie teren obniża się w stronę domu.

Problem będzie się pojawiał, gdy woda podsiąkać będzie nie z boków, ale od dołu - tak się stanie przy znacznie podniesionym poziomie wód gruntowych - wówczas cały układ drenarski i tak może znaleźć się pod wodą.

Tak wygląda okresowo sytuacja u mnie. Po wiosennych roztopach okoliczne rowy są pełne, ziemia nasiąknięta jest wodą jak gąbka a ujścia rur drenarskich są pod lustrem wody.

Dlatego ja podniosłem teren pod budynkiem na 70cm ponad stan pierwotny.

Witam dawno mnie nie było .

Sprawa ciekącej piwnicy nadal aktualne jednak....

było robione przyłacze wodne do domu i szło ono przez drenaż ...wydaje mi sie ze drenaż w mijscu przecieku do piwnicy jest na nisko !!nawet o 1 m ..

Zauwazyłam ze piwnica zaczeła wysychac ,ale po ulewnych desczach woda tam jest ..rynny zabezpieczone wiec to nie przez nie ...

plan jest taki ze robily kolejny drenaż na głębokość 3,5 metra od frontu budynku i zachodząc na wschodnią elewację ...by przechwycic ta wodę którą nie wyłapuje ten aktualny drenaż .

tak jak pisałam drenaż dziła w 80 % ,zanim go nie było wody pełno ...teraz podcieka jeden róg (spod jednej ściany )reszta piwnicy sucha ..

• 2 months później...

Witam !!!

Przeczytałam cały wątek i widzę, że z wodą to nie jest taka łatwa sprawa.

Mam ten sam problem - woda w piwnicy. W czasie roztopów wody gruntowe tak wysoko podchodzą, że zalewają mi piwnice. Izolacja została wykonana dość skrupulatnie, drenaż wokoło piwnicy czyli po dwóch stronach budynku - pośrodku studzienka do której spływa woda. Woda ze studzienki jest wypompowywana i wtedy jest ok. Niestety jeżeli nadmiar wody nie zostanie wypompowany woda dostaje się do piwnicy (w czasie roztopów i ulewnych deszczy wystarczy kilka godzin).

Zamierzamy wykonać drenaż z odprowadzeniem wody poza działkę (do rowu).

Proszę o rade czy:

- drenaż poprowadzić wokoło domu czy tylko przy ścianach piwnicy

- jak głęboko powinna być wkopana rura drenarska w stosunku do ław fund.

- w jakiej odległości od budynku powinna być ta rura umiejscowiona

Planowaliśmy również przy okazji pozbyć się wody z rynien i podłączyć ją do planowanego drenażu ale widzę, że nie jest to najlepszy pomysł.

Czy można to rozwiązać w sposób prawidłowy aby woda z rynien nie nasączała mi dodatkowo drenażu ???

proszę o pomoc