DZINN 24.02.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 jaki mam zrobić tynk wewnątrz domu (nowy z suporexu) Ja uważam że lepsz byłaby płyta gipsowo kartonowa ze względu na szybkość prac właściwości gipsu oraz mniejszą pracochłonność. Ale niektórzy twierdzą żę płyty pękają i lepiej zrobic tynki tradycyjne a potem gipsować.Co mi radzicie ?co wybralście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 25.02.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Osobiście doradzam tynki, ale maszynowe - gipsowe. Mam już doświadczenie, że płyta potrafi pękać, poza tym dom przez długi czas pracuje co sprzyja takiemu pękaniu. Nawet niewielka nierówność czy bruzda nie będzie tak denerwować jak pęknięcie przez całą ścianę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 25.02.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Przeszukaj forum, było sporo na temat tynków. Ilu piszących - tyle opinii. Ja po głębokim namyśle zdecydowałem się na tradycyjny tynk cementowo-wapienny, z ostatnią warstwą zacieraną z piaskiem kwarcowym. To rozwiązanie najtańsze, i są szanse że będzie dobrze wyglądać. Piaskiem kwarcowym zrobię jedno pomieszczenie na próbę, jeśli nie będę zadowolony z efektu, ostatnią warstwę zrobię z gładzi gipsowej. Płyty wyjdą cię tanio tylko jeśli sam wykonasz prace - robocizna jest droższa od innych rodzajów tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 25.02.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Ja wybrałem tynki tradycyjne. Ostatnia warstwa była zacierana gąbką. Poprostu nie podoba mi się gładź gipsowa. Myślę, że tak jak mój przedmówca to rzecz gustu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZINN 25.02.2003 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 prace mam zamiar wykonać własnymi siłami czyli za darmo odnośnie pękania to słyszałem że wszystko pęka bo sciany się ruszają ale jak dołączeń płyt dorzucić zbrojenie w stylu włókno szklane to można to trochę zniwelować ale podobno najdroższe w tej robocie są profile do zrobienia sufitu i sama robota przy nimHJa osobiście wolałbym płyty dlatego że gipsowanie po zwykłym tynku to nie taka łatwa sprawa i trochę tego gipsu trzeba wsdzić a na płycie wydaje mi się że można zrobić to samemuDZINN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.02.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 jeżeli ruszt pod plyte jest dobrze zrobiony to nie ma prawa nic popekać. Jeżeli jest zrobiony za przeproszeniem "do dupy" to nawet największe zbrojenia i super szpachle nie pomogą. Jednak ja również jestem zwolennikiem zwyklych tynków, pewnie to rzecz gustu ale nienawicę pustego odglosu przy jakimkolwiek puknięciu w regips. Regipsy klade tylko na poddaszu bo tam raczej ciężko jest polożyc tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 25.02.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 A poza tym przy tynkach z gk lubi "ciągnąć" wiatrem z gniazdek 220 V! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Ciągnie bo są kulawo zrobione.Normalnie polecałbym tynk, za wyjątkiem:1) okładzina izolacyjna (hałas, termo)2) remont - nowe instalacje można przeciągnąć pod płytami G-K, wyrównanie ścian3) wymagania p-poż Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 Nikt nie wspomina o problemach z gryzoniami. Ja mam płyty GK na stalowym ruszcie z wypełnieniem z wełny szklanej. No i którędyś musiały dostać się myszy pod płyty. Obecnie szukam sposobu zlokalizowania gniazda bo musiały tam zdechnąć gdyż czuć brzydki zapach z dwóch miejsc.Tak więc chyba tynk maszynowy lub mineralny. Sufity i poddasze można z płyt GK, ale reszta nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 03.03.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Ja na poddaszu robię płyty. Myślę że nie będzie pękac jeżeli bedzie poprawnie zrobiona konstrukcja metalowa. Odradzam drewno. Pamietajcie o taśmach dylatacyjnych które mają wyeliminowac mostki akustyczne oraz o tym że są rózne wielkości płyt. W hurtowniach najczęściej mają 120 x 260 ale firmy robią także inne długości. Warto troche poczekać i kupic wieksze aby zminimalizować ilośc połaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 03.03.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Zapomniałem napisać że na parterze będzie tradycyjny tynk cementowo-wapienny szpachlowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.03.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 ja jednak zdecydowałam sie na tynki gipsowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts