Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta czy tynk tradycyjny??????

Recommended Posts

jaki mam zrobić tynk wewnątrz domu (nowy z suporexu) Ja uważam że lepsz byłaby płyta gipsowo kartonowa ze względu na szybkość prac właściwości gipsu oraz mniejszą pracochłonność. Ale niektórzy twierdzą żę płyty pękają i lepiej zrobic tynki tradycyjne a potem gipsować.

Co mi radzicie ?

co wybralście ?

Osobiście doradzam tynki, ale maszynowe - gipsowe. Mam już doświadczenie, że płyta potrafi pękać, poza tym dom przez długi czas pracuje co sprzyja takiemu pękaniu. Nawet niewielka nierówność czy bruzda nie będzie tak denerwować jak pęknięcie przez całą ścianę.

Pozdrawiam

Przeszukaj forum, było sporo na temat tynków. Ilu piszących - tyle opinii. Ja po głębokim namyśle zdecydowałem się na tradycyjny tynk cementowo-wapienny, z ostatnią warstwą zacieraną z piaskiem kwarcowym. To rozwiązanie najtańsze, i są szanse że będzie dobrze wyglądać. Piaskiem kwarcowym zrobię jedno pomieszczenie na próbę, jeśli nie będę zadowolony z efektu, ostatnią warstwę zrobię z gładzi gipsowej. Płyty wyjdą cię tanio tylko jeśli sam wykonasz prace - robocizna jest droższa od innych rodzajów tynku.

prace mam zamiar wykonać własnymi siłami czyli za darmo

odnośnie pękania to słyszałem że wszystko pęka bo sciany się ruszają ale jak dołączeń płyt dorzucić zbrojenie w stylu włókno szklane to można to trochę zniwelować

ale podobno najdroższe w tej robocie są profile do zrobienia sufitu i sama robota przy nim

HJa osobiście wolałbym płyty dlatego że gipsowanie po zwykłym tynku to nie taka łatwa sprawa i trochę tego gipsu trzeba wsdzić a na płycie wydaje mi się że można zrobić to samemu

DZINN

jeżeli ruszt pod plyte jest dobrze zrobiony to nie ma prawa nic popekać. Jeżeli jest zrobiony za przeproszeniem "do dupy" to nawet największe zbrojenia i super szpachle nie pomogą.

Jednak ja również jestem zwolennikiem zwyklych tynków, pewnie to rzecz gustu ale nienawicę pustego odglosu przy jakimkolwiek puknięciu w regips. Regipsy klade tylko na poddaszu bo tam raczej ciężko jest polożyc tynk :grin:

Ciągnie bo są kulawo zrobione.

Normalnie polecałbym tynk, za wyjątkiem:

1) okładzina izolacyjna (hałas, termo)

2) remont - nowe instalacje można przeciągnąć pod płytami G-K, wyrównanie ścian

3) wymagania p-poż

Pzdr.

Nikt nie wspomina o problemach z gryzoniami. Ja mam płyty GK na stalowym ruszcie z wypełnieniem z wełny szklanej. No i którędyś musiały dostać się myszy pod płyty. Obecnie szukam sposobu zlokalizowania gniazda bo musiały tam zdechnąć gdyż czuć brzydki zapach z dwóch miejsc.Tak więc chyba tynk maszynowy lub mineralny. Sufity i poddasze można z płyt GK, ale reszta nie.

Ja na poddaszu robię płyty. Myślę że nie będzie pękac jeżeli bedzie poprawnie zrobiona konstrukcja metalowa. Odradzam drewno. Pamietajcie o taśmach dylatacyjnych które mają wyeliminowac mostki akustyczne oraz o tym że są rózne wielkości płyt. W hurtowniach najczęściej mają 120 x 260 ale firmy robią także inne długości. Warto troche poczekać i kupic wieksze aby zminimalizować ilośc połaczeń.