Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bardzo proszę o wypowiedzi osoby które mają za sobą podział działki na mniejsze.

Na czym konkretnie polega rola geodety w całym tym przedsięwzięciu.

Ile potrzebuję map prawnych do takiego podziału???

Czy ilość potrzebnych map prawnych jest uzależniona od ilości działek które powstają w wyniku podziałek???

Czy może potrzeba złożyć w gminie jakąś stałą liczbę mapek???

Pytam bo jest to o tyle istotne że mój geodeta ceni to właśnie m.in. od 1 szt mapy prawnej i liczy za taką mapkę 2900 netto

https://forum.murator.pl/topic/52711-_____na-czym-polega-praca-geodety-przy-podziale-dzia%C5%82ki/

1)Trudno to w kilku słowach opisać, niemniej praca polega na skompletowniu odpowiednich dokunentów, wykonaniu obliczeń, zbadaniu odpowiednich KW, wykreśleniu mapy.

2)Ja daję klientowi 5-6 sztuk mapy d/c prawnych

3)Nie

4)Powiem szczerze że tym się nie interesowałem.Po wykonaniu mapy rozliczam się z klientem i zanoszę wszystkie odbitki do Urzędu celem wydania decyzji. Czy urząd zachowuje jeden egzemplarz dla siebie tego nie wiem.

Jeżeli ja podaję klientowi cenę za mapę d/c prawnych z projektem podziału to jest ona uzależniona tylko od ilości działek

Poprostu tyle daję, a itak przy podziałach na wiele dzxiałek może tyle nie wystarczyć. Potrzebna mapa do notariusza, a jak kupujący mają swoich notariuszy to najczęściej każdy z nich chce mapę, egzemplarz do sądu, jeden pogladowy przy rozmowach z kupujacymi i może się okazać, że te 6 szt to ledwo wystarczyło.