Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Serdeczna prośba do doświadczonych

Gość

Recommended Posts

A potrzebujesz to do wyliczenia mocy kotła c.o.?

I jeżeli tak, to czy kocioł ma grzać samo c.o. czy ciepłą wodę też?

Napisz coś bliżej, natomiast i tak do dokładniejszych obliczeń nie wystarczą same parametry ścian, ale trzeba też znać rozkład pomieszczeń, ile jest powierzchni ścian zewnętrznych, jaka jest powierzchnia otworów okiennych i jakie U mają okna. Poza tym jeżeli dom nie jest parterowy, to ważne jest też czy na górze ściany są proste czy ze skosami.

Aktualnie projekt mojego domu leży jeszcze u architekta. Chcę mieć ogrzewanie kombinowane na gaz sieciowy i na paliwo stałe (węgiel, koks itp.). Rozchodzi się o przekrój komina do odprowadzania spalin z kotła na węgiel. Mój architekt, mimo że nie będzie mi projektował instalacji CO twierdzi, że 24-25 kW wystarczy. Powierzchnia ogrzewana domu to około 200 m2. Dom parterowy z piwnicą i z poddaszem użytkowym (dach 40 stopni). Jeżeli się później okaże, że będę potrzebował wiekszy kocioł węglowy np. 35 kW, to komin który on mi projektuje będzie miał za mały przekrój do takiego pieca. Ja swoje, że to chyba za mało a on swoje że się na tym zna i że projektuje dobrze. Ale ja myślę że on na CO to się chyba nie zna.

Z dobrym przybliżeniem można określić zapotrzebowanie na ciepło

w dobrze izolowanym domu na 70 W/m kw. Niższe zapotrzebowanie wymaga już bardzo dobrej izolacji (np styropian 20 cm, sterowana

wentylacja, trzywarstwowe mury itd). Więc łatwo sobie policzyć że dom 200 m kw. potrzebuje ok 14 KW mocy grzewczej przy skrajnie niskiej temperaturze np. - 20 st. C. Jeśli chcemy mieć zapas mocy to wystarczy przyjąć do projektowania ilości żeberek kaloryferów temperaturę wody i powrotu na 60/50 st. C i wtedy podnosząc temperaturę wody do 80 st. możemy uzyskać moc grzewczą całej instlacji o ok 40 % więcej czyli do ponad 20 KW. Samo przyjęcie większej liczby żeberek kaloryferów nie jest tak kosztowne a daje komfort zapasu mocy grzewczej.

Uważam to za dobre rozwiązanie.

Teska

Ja przyjmuje zaznaczam szacunkowo 25W/m3-30W/m3 + dodatek % na zawór termostatyczny + % jeśli grzejnik jest lub będzie obudowany + % jeśli grzejnik nie jest pod oknem.

Dobieram grzejniki na parametry 70/50

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-25 22:25 ]

VPS, a jakie dodadki przyjmujesz na podane wyżej parametry ?

I jeszcze jedno pytanko, czy moc grzejnków kanałowych, konwektorowych, umieszczonych w rynnach przy oknach można obliczać w taki sam sposób.

U mnie dwoma takimi grzejnikami ma być ogrzewany salon połączony z kuchnią o pow. około 55 m2.

Mam wątpliwości czy to wystarczy ?

Dzięki,

Bedi

Dopóki nie policzycie nie bądźcie nazbyt optymistyczni.

Dom 170m2, bk 24cm na klej + 12cm wełny (U ściany 0,21), dach 20cm wełny (U= 0,199), podłoga 10 cm styropianu (U=0,2:cool:. Dom korzystnie ustawiony do słońca, bryła zwarta, 10*10m, okna U 1,4 - zapotrzebowanie na ciepło 108kWh/m2/rok i 35kWh/m3/rok

Oczywiście rekuperator porawia bilans znacząco, ale nie liczcie, że ot tak, bez dużego wysiłku, wyjdzie komuś 70kWh/m2/rok :wink:

Przy U okien 1,1, U podłogi 0,2 (10cm styropianu i 10 keramzytu), U ściany 0,18 (jw, ale 15 cm wełny) wychodzi odpowiednio 97kWh/m2/rok i 31 kWh/m3/rok