Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem. Chcę uzyskać pozwolenie na budowę w tym roku, tak aby na wiosnę 2007 zacząć. Na działce nie ma mediów. Z przyłączem prądu i wody nie będzie problemu, natomiast z gazem - tak. Ponieważ gaz nie jest potrzebny w trakcie budowy, chciałbym z jego przyłączem poczekać na któregoś z sąsiadów, którzy w przyszłości (?) będą załatwiać gaz i od nich podprowadzić na moją działkę

A czy aby dostać pozwolenie na budowę potrzebne są warunki przyłącza GAZU ? Teoretycznie przeciez mogę mieć wszystko na prąd ?

Czy jeśli w planie architektonicznym budynku jest kuchnia gazowa, to co zrobić:

1. Koniecznie dokonać adaptacji planu i wstawić elektryczną? Czy taka drobna zmiana wymaga adaptacji planu?

2. Jednak załatwiać warunki przyłącza gazu?

Z góry dziękuję

U nas był podobny problem. Nie pamiętam dokładnie procedury - chyba napisaliśmy oświadczenie, że z gazu nie chcemy korzystać - wykreślili nam więc w gminie z projektu stronę z instalacją gazową w budynku (z tego co wiem to i tak jest ona do niczego) i po kłopocie. Generalnie nie było żadnych problemów. Nie masz obowiązku korzystania z gazu nawet jeśli kuchenka gazowa jest w projekcie. Nie znam tego tematu od strony prawnej, ale dla mnie to tak jakby Ci kazali pralkę kupić, bo w projekcie jest zaznaczona (a może Ty lubisz prać ręcznie, albo do pralni wszystko oddajesz).

Dzięki za odpowiedzi. Mam zatem jasność :)

Po wybudowaniu domu z gazu chcę korzystać, tylko chodzilo mi o to czy nie będę musiał dwa razy płacić architektowi: teraz za zmianę w projekcie z gazu na prąd, zęby w ogóle dostać pozwolenie budowlane, a za rok czy dwa - w momencie gdy gaz będę chciał doprowadzić - drugi raz, za zmianę odwrotną projektu, czyli z prądu na gaz.

pozdrawiam

Frantz

Dzięki za odpowiedzi. Mam zatem jasność :)

Po wybudowaniu domu z gazu chcę korzystać, tylko chodzilo mi o to czy nie będę musiał dwa razy płacić architektowi: teraz za zmianę w projekcie z gazu na prąd, zęby w ogóle dostać pozwolenie budowlane, a za rok czy dwa - w momencie gdy gaz będę chciał doprowadzić - drugi raz, za zmianę odwrotną projektu, czyli z prądu na gaz.

pozdrawiam

Frantz

Za projekt instalacji gazowej będziesz musiał zapłacić. I wydaje mi się, że jest to niezależne od tego, czy w projekcie budowlanym masz naniesioną instalację czy nie.

Za projekt instalacji gazowej będziesz musiał zapłacić. I wydaje mi się, że jest to niezależne od tego, czy w projekcie budowlanym masz naniesioną instalację czy nie.

Franz pisze o instalacji w domu, a Ty oprzyłączu :)

A co do projektu przyłącza - nie wiadomo. Trzeba sprawdzić w gazowni.

Ja póki co uzyskałem taką informację - gazownia na swój koszt prowadzi gaz do ogrodzenia. Ja płacę tylko opłatę przyłączeniową.

Od ogrodzenia - robię wszystko na swój koszt.