Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawdzanie kątów prostch

zorro

Recommended Posts

Witam

Chcę zapytać jak wyznacza sie i sprawdza kąt prosty pomiędzy ścianami

budynku na zewnątrz i wewnątrz; chodzi mi tu o sposoby dla majsterkowicza nie uzywając jakiś drogich specjalistycznych przyrzadów.

Choć kątownik trzydziesto-centymetrowy nie sprawdza się :) Czy macie na to jakieś swoje sposoby?

tak, Wciornastku :lol:

Pitagoras, ale częściej stosowane 2m, 3m i 5m.

i trochę większa dokładność,

chociaż Twoja na budowie wystarczająca aż nad to

Zgoda ale żeby pogonić fachowców to zupełnie wystarczy. Tym bardziej że jeszcze się dziwują co ta baba wyprawia :lol: :o

:lol: :lol: :lol:

1950 - jeśli już śmiejesz się z kogoś to podaj chociaż poprawne rozwiązanie.

Kąt prosty będzie wtedy, jeżeli długości boków to: 3, 4 i 5 jednostek. Bo 9+16=25.

masz rację nastąpiła literówka,:oops:

ja się nie śmiałem z Wciornastka,

zero złośliwości i tak to chyba Wciornastek odebrała

Kąt prosty będzie wtedy, jeżeli długości boków to: 3, 4 i 5 jednostek. Bo 9+16=25.

masz rację nastąpiła literówka,:oops:

ja się nie śmiałem z Wciornastka,

zero złośliwości i tak to chyba Wciornastek odebrała

Ano tak Panowie Szlachta, nikt nie został urażony, mało tegp 1950 masz rację bo te wymiary to rzeczywiście większa dokładność. A jak sam twierdzisz na budowie się z tego nie strzela i często nie możesz sobie hmm :wink: pozwolić na tak długie miary, choćby ze względu na wielkość pomieszczeń. :-?

A wracając do baby która zatruwa życie fachowcom :o , to teraz mam już special przymiar tj właśnie zbity z deszczułek przymiar w kształcie trójkąta równoramienego. Odpowiednio usztywniony. Żeby było trudniej to do przeciwprostokątnej przymocowana jest wasserwaga (poziomica czy poziomnica :oops: ) i jak z tym cudem wkraczam na budowę do fachowcy uciekają :wink: A potem się skarżą mężowi, że znowu była jz..ka :lol: